Rohamosan terjed a sertéspestis Magyarországon: újabb korlátozásról döntött a hatóság

Rohamosan terjed a sertéspestis Magyarországon: újabb korlátozásról döntött a hatóság

agrarszektor.hu
Az elmúlt hetekben újabb területen, ezúttal Dunaalmás külterületén elhullottan talált hat vaddisznó mintájában mutatta ki az ASP vírus jelenlétét a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma. Az ASP Szakértői Akciócsoport a friss eredmények alapján a kockázati besorolás módosításáról döntött: Komárom Esztergom megyében négy vadgazdálkodási egység teljes területét nyilvánították fertőzött területté, további kilenc terület pedig magas kockázatúvá vált Győr-Moson-Sopron megyében. Az intézkedések elsősorban a vadgazdálkodókat érintik, azonban a járványügyi helyzet változása a házisertés tartóktól is fokozott odafigyelést igényel.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

Az elmúlt hetekben hat, Dunaalmás külterületén elhullottan talált vaddisznó mintájában is igazolta az ASP vírus jelenlétét a Nébih állategészségügyi diagnosztikai laboratóriuma - írja a Nébih. A térség járványügyi helyzetében bekövetkezett változásokat az ASP Szakértői Akciócsoport február 24-i ülésén értékelte. Az új esetek, valamint a legfrissebb kockázatelemzés eredménye alapján a szakértő grémium

  • Komárom-Esztergom megye négy, eddig magas kockázatú területbe tartozó vadgazdálkodási egységének teljes területét fertőzötté nyilvánította, 
  • valamint a magas kockázatú terület kilenc - korábban közepes besorolású - Győr-Moson-Sopron megyei vadgazdálkodási egység területével nőtt. 

Az intézkedések elsősorban a vadgazdálkodókat érintik, azonban a járványügyi helyzet változása a házisertés-tartóktól is fokozott odafigyelést igényel. A Nébih honlapján megtalálható Jó Sertéstartási Gyakorlat utasításainak betartása a fertőzött területen kötelező, a magas kockázatú területen hangsúlyozottan ajánlott a sertéstartók számára.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?