Drasztikus lépés: muszáj csökkenteni a vaddisznóállományt Magyarországon

agrarszektor.hu
Mivel az afrikai sertéspestis-helyzet a szomszédos országokban is súlyos, illetve jelentősen romlott a közelmúltban, ezért Magyarországon is indokolt a magasabb készültség bevezetése. Emellett határozott lépésekre lenne szükség, mint például a vaddisznóállomány gyérítése és ezzel együtt a tetemek begyűjtése is.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Magyarországon eddig 1014 bejelentett esetben 2067 afrikai sertéspestis (ASP) miatt elhullott vaddisznó tetemét találták meg, vagy lőtték ki diagnosztikai céllal - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). A vírus a vadállományban az ország északkeleti részén több gócban aktív, a házisertés-állományból azonban egyelőre nem történt bejelentés.

Szeptember végén a betegség átlépte a Dunát, a Pilisi Parkerdő Zrt. Budakeszi Erdészetének területén, egy körülkerített erdőrészen történtek az elhullások. Jelenleg úgy tűnik, hogy Borsod-Abaúj-Zemplén megyéből a Tisza mentén, esetleg annak közvetítésével terjed a betegség.

(Rózsaszín: fertőzött terület - Piros: Magas kockázatú terület - Narancssárga: közepes kockázatú terület - Citromsárga: alacsony kockázatú terület) (Jelölők: Piros: vaddisznó; Kék: vaddisznó legutóbbi esetek; Világoskék: külföldi házisertés) (Kép forrása: Nébih)

Az ASP-helyzet a szomszédos országokban is súlyos, illetve jelentősen romlott a közelmúltban, emiatt Magyarországon is indokolt a magasabb készültség bevezetése, valamint határozott lépések megtétele. A legnagyobb terjesztési kockázatként az ember általi terjesztést kell kiemelni. Az emberek elsősorban élelmiszer-hulladékkal és a ruházatukon keresztül tudják terjeszteni a vírust.

A betegség vadállományban való jelenléte folyamatos fertőzőforrást jelent. Jelen ismeretek alapján általánosan kijelenthető, hogy ahol a vaddisznóállomány sűrűsége a 0,5 állat/négyzetkilométer alá csökken, ott a vírus lekorlátozza saját magát és végül a terjedés is megállhat. Magyarországon jelenleg átlagosan 2-2,5 állat/négyzetkilométer a vaddisznó-állomány sűrűsége. Ezért érdemi előrelépést jelenthetne az állomány gyérítése és ezzel együtt a tetemek begyűjtése. Bár az állattartó telepeken a védekezés hatékonysága elsősorban az állattartó felelősségvállalásától függ, és nem az állomány nagyságától, a járványvédelmi és állategészségügyi előírásokat a kis létszámú állományt tartóknak is fokozottan és maradéktalanul be kell tartaniuk.

Az ASP házisertés-állományba való behurcolásának legkritikusabb tényezői:

  • fertőzött, beteg állat; fertőzött élelmiszer, élelmiszer-hulladék (Ide értve még a felfőzött moslékot is!);
  • fertőzött takarmány (A zöldtakarmány etetése tilos, szemestakarmányt legalább 90 napig pihentetni kell!);
  • fertőzött alomanyag (Megfelelő hosszúságú, minimum 90 napos pihentetés szükséges!);
  • ragályfogó tárgyak, járművek, (Itt fontos a megfelelő fertőtlenítés.);
  • maga az ember (A már említett ruházat, cipő, élelmiszer-hulladék.).

Ezek azok a minimum járványvédelmi követelmények, amelyek jelentősen csökkenthetik az ASP bejutását:

1. Állatforgalmazási szabályok betartása, az állatok nyomon követhetőségének betartása

  • csak legális, TIR-ben regisztrált helyről, megfelelő állategészségügyi bizonyítványokkal rendelkező állatok vásárlása, illetve forgalmazása
  • az állatok "mozgásának" megfelelő dokumentálása, hogy amennyiben a fertőzés gyanúja felmerül, vissza lehessen követni, hogy mely állományokkal érintkezett az adott állat

2. Általános járványvédelmi intézkedések betartása (fertőtlenítés… stb.)

  • telepi zártság biztosítása, dupla kerítéses rendszerek kialakítása, illetve azok rendszeres karbantartása, ide értve a gazmentesítést is
  • főleg a telepen dolgozóknak, de a látogatóknak is külön munkaruha és lábbeli
  • kéz- és lábfertőtlenítés, valamint a járművek és munkagépek tisztítása/fertőtlenítése
  • takarmány regisztrált forgalmazótól történő vásárlása
  • állattartótelep takarítása, majd fertőtlenítése

3. Takarmányozás, almozás tekintetében az előírt pihentetés betartása

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 25. 11:13