2023. október 5. csütörtök Aurél

Ha továbbra is ezzel etetik a gazdák a disznókat, járvány törhet ki Magyarországon

agrarszektor.hu
A kis létszámú sertéssel rendelkező, háztáji udvarok tartják be a legkevésbé azokat a járványvédelmi intézkedéseket, amelyek az afrikai sertéspestis (ASP) további terjedése miatt kerültek bevezetésre Magyarországon - tájékoztatta az agrárszektor.hu-t a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Az egyik legnagyobb problémát az jelenti, hogy a háztáji állományok zártsága jellemzően nem elégséges, és van ahol a többszöri figyelemfelhívás ellenére is még mindig moslékkal etetik a sertéseket. Emellett szintén nagy kockázatot jelent a házisertések szállítására és forgalmazására vonatkozó jogszabályi előírások megszegése.

Újra együtt a magyar agrár szakma Siófokon, az Agrárszektor Konferencián | 2023. november 29-30., Siófok

Rendkívüli mértékben hektikussá vált az utóbbi időszakban a világ élelmiszerpiaca, mivel a keresleti-kínálati viszonyokat több nagyon komoly, kiszámíthatatlan tényező befolyásolja. A bizonytalanság minden meghatározó agrárágazatban jelen van, de különösen igaz a gabonaszektorra, amelyet a tavaly kirobbant orosz-ukrán háború következményei teljesen felforgattak.

Előadóink között Andréka Tamás, Győrffy Balázs, Szabó Levente, Detre Miklós, Bene Zoltán, Makai Szabolcs, Jakab István, Kulik Zoltán, Reng Zoltán.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

Bombaként robbant a hír szeptember végén, amikor a Pilisi Parkerdő Zrt. Budakeszi Erdészetének zárt vadaskertjében több száz elhullott vaddisznót találtak. Hamar kiderült, hogy az állatok az afrikai sertéspestis miatt pusztultak el, ezért a további terjedes megfékezése érdekében a vadaskert teljes vaddisznó-állományát felszámolták. A Nébih elmondása szerint a vadaskerten kívüli terület vaddisznó-állományának ritkítása és intenzív monitoringozása folyamatban van, és ennek során nem mutatták ki a hatóság vizsgálatai a betegség jelenlétét.

Jön az év vége kihagyhatatlan agrárrendezvénye, a kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencia! A december 4-5-i esemény egyedülálló módon foglalja össze és mutatja be az agrárgazdaság legnagyobb érdeklődésre számot tartó, legaktuálisabb témáit az államigazgatási szféra és az üzleti élet csúcsvezetőinek részvételével. 

A Nébih tájékoztatása szerint idén állománygyérítési és vadászati célból 39.920 mintaküldéssel egybekötött vaddisznókilövés történt Magyarországon. Ezen vaddisznóknál a Nébih laboratóriuma 249 esetben mutatta ki az ASP vírust. Kiemelték azonban, hogy az ASP kimutatása túlnyomórészt az elhullottan talált vaddisznók tetemeiből történik, mivel az ASP-vel fertőződött vaddisznó a fertőződést követően napokon belül elhullik. Ez alapján

az idén beküldött, elhullottan talált vaddisznókból származó 3274 mintának több mint fele, pontosan 1758 minta pozitív volt.

Jelenleg a vaddisznókban előforduló afrikai sertéspestis miatt szigorúan korlátozott területek Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, Nógrád, Jász-Nagykunk-Szolnok és Pest megyében vannak. Azt azonban érdemes hangsúlyozni, hogy Magyarországon a házisertés-állományban ez idáig nem mutatott ki ASP-t a hatóság.

Megkérdeztük a Nébih-et, hogy mennyire tartják be a sertéstartók a terjedés megakadályozásának érdekében bevezett járványvédelmi intézkedéseket. Elmondták, hogy bár nagy az igény a hivatal által a fertőzött területeken osztott, ingyenes fertőtlenítő szerek iránt, sajnos

továbbra is a kis létszámú sertéssel rendelkező, háztáji udvarokban teljesülnek legkevésbé a járványvédelmi minimumfeltételek.

Így tehát ezek a gazdaságok jelentik a legnagyobb kockázatot. Komoly problémát jelent, hogy a háztáji állományok zártsága jellemzően nem elégséges, ráadásul a többszöri figyelemfelhívás ellenére még mindig előfordul a moslék etetése, ami a nemzetközi járványügyi tapasztalatok alapján a legnagyobb veszélyforrások közé tartozik. Emellett szintén nagy kockázatot jelent a házi sertések szállítására és forgalmazására vonatkozó jogszabályi előírások megszegése - tette hozzá a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. 

Címlapkép forrása: Getty Images 

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Portfolio Investment Day 2023
Money, Money, Money - lakossági befektetési konferencia.
Budapest Economic Forum 2023
Előadóink között: Bod Péter Ákos, Surányi György, Nagy Márton, Navracsics Tibor, Papi Laura.
EZT OLVASTAD MÁR?