Ezt minden magyar vágóhíd-tulajdonosnak tudnia kell: ezen most sok múlhat

Ezt minden magyar vágóhíd-tulajdonosnak tudnia kell: ezen most sok múlhat

agrarszektor.hu
Ahogy korábban az agrárszektor.hu beszámolt róla, egyre nagyobb méreteket ölt a madárinfluenza, és mostanra már Magyarországon is több megyében megjelent a szörnyű vírus. Éppen ezért kulcsfontosságúvá vált, hogy ne csak a magyar baromfitartók, de a vágóhíd-tulajdonosok is pontosan tisztában legyenek azzal, mik a teendőik. Összegyűjtöttük, mit érdemes tudni a különböző szállítási korlátozásokról, illetve, hogyan kell kezelni az egyes gazdaságokból érkező baromfi-szállítmányokat.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Lapunk korábban már beszámolt arról, hogy a közelmúltban Komárom-Esztergom megyében egy Ács település melletti telephelyen madárinfluenza vírus jelenlétét mutatta ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), majd pár nappal később, egy létavértesi (Hajdú-Bihar megye) kacsatartó gazdaságban is a fertőzés jelenlétét igazolta a hatóság laboratóriuma. A madárinfluenza házi- és vadon élő madarak betegsége. A kórokozó influenza vírus változékonysága miatt kialakulhat a vírusnak olyan változata, mely embereket is képes megbetegíteni, Európában azonban ennek csekély az esélye az állatokkal való szoros kontaktust kerülő állattartási gyakorlat és a baromfiból származó termékek fogyasztási szokásai miatt. Összegyűjtöttük, mit érdemes tudniuk a vágóhíd-tulajdonosoknak a betegségről, illetve, hogyan kell kezelniük az egyes gazdaságokból érkező baromfi-szállítmányokat. 

EZ IS ÉRDEKELHET

Március 3-án rendezi meg Agrárium 2020 című évindító konferenciáját Kecskeméten a Portfolio Csoport. Az esemény napirendjére tűzi azokat a legfontosabb idei támogatási, jogszabályi, piaci, jövedelmezőségi és innovációs változásokat, amelyek ismeretére az agrárgazdaság szereplőinek feltétlenül szükségük lehet az eredményes gazdálkodáshoz. A konferencia a gyakorlatias szempontokat figyelembe véve ad választ a gazdasági döntéseknél felmerülő fontos kérdésekre. Ha tájékozott akar lenni az új évben, ne hagyja ki az Agrárium 2020 konferenciát március 3-án Kecskeméten!

EZ IS ÉRDEKELHET

Hogyan bizonyosodhatnak meg a magyar vágóhíd-tulajdonosok arról, hogy a beérkezett szállítmány mentes vagy fertőzött gazdaságból érkezett-e?

A szállítmányt minden esetben a belföldi szállításoknál kötelező állategészségügyi bizonyítvány kíséri. A zárlati területről érkező szállítmány esetében ezen a bizonyítványon egyéb adatokat is feltűntetnek, - pl. madárinfluenza vizsgálati eredmény - amelyből a vágóhíd meggyőződhet arról, hogy a baromfi biztonságos helyről származik. Ha egy vágóhíd korlátozás alatt álló területről származó baromfit készül levágni, ez irányú kérelmét be kell terjesztenie a területileg illetékes állategészségügyi hatósághoz, és annak támogatása esetén az Országos Járványvédelmi Központ vezetője kijelölheti a kérelmező vágóhidat a vágásra.

EZ IS ÉRDEKELHET

Mi a teendő, ha a védőkörzeten és a megfigyelési körzeten belül szállítási korlátozások vannak érvényben, mégis egy védőkörzetből érkezett baromfiszállítmány a vágóhíd-tulajdonoshoz? Be lehet fogadni az árut?

A befogadás előfeltétele, hogy a vágóhíd rendelkezzen az Országos Járványvédelmi Központ vezetője által kiadott engedéllyel korlátozás alatt lévő területekről származó baromfi vágására. Bizonyos szállításokra az illetékes Megyei Kormányhivatal állategészségügyi hatósága egyedi engedélyt adhat ki, amely különféle vizsgálatokhoz, illetve egyéb feltételekhez kötött.

EZ IS ÉRDEKELHET

A szállításról szóló engedély a szállítmányt kísérő papírok között szerepel. Ha másik megyébe történik a szállítás, az engedély megadásáról az illetékes Megyei Kormányhivatal állategészségügyi hatósága értesíti a fogadó megye hatóságát is, illetve a vágóhídnak rendelkezni kell a fogadó megye állategészségügyi hatóságának befogadó nyilatkozatával is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 20. 06:02