Fontos döntést hozott az országos főállatorvos: ez rengeteg baromfitartót érint

Fontos döntést hozott az országos főállatorvos: ez rengeteg baromfitartót érint

agrarszektor.hu
A madárinfluenza járvány lassú, döntően védőkörzeten belüli terjedésének köszönhetően további enyhítéseket engedélyezett az országos főállatorvos. Az engedmény a víziszárnyasok technológiai mozgatását teszi lehetővé Bács-Kiskun, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye korlátozás alatt álló területeinek egy részén is. A baromfiágazat kárenyhítését célzó intézkedések mellett azonban változatlanul a járvány terjedésének megakadályozása a fő cél, így számos tiltás és korlátozás továbbra is érvényben marad.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A madárinfluenza miatt korábban meghozott korlátozó intézkedések további enyhítését teszi lehetővé Bács-Kiskun, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, hogy az elmúlt hetekben a fertőzéssel leginkább érintett, legnagyobb állománysűrűségű területeken sem terjedt tovább a járvány - írja a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Mindezt a vágóhídra szállításokat megelőző tamponvizsgálatok kedvező eredményei is alátámasztják.

Közeleg az agrárium kihagyhatatlan csúcseseménye - Agrárszektor Konferencia december 9-10-én

Már csak néhány nap, és kezdődik az év nagy agráreseménye, a siófoki Agrárszektor Konferencia. A kétnapos esemény az agrárgazdaság legaktuálisabb és legforróbb témáit vonultatja fel csaknem húsz kerekasztal-beszélgetésben és száz előadóval december 9-10-én. A rendezvényen az államigazgatási, a vállalati, a pénzügyi és a szakmai-érdekképviseleti szféra csúcsvezetőitől hangzanak el azok az információk, amelyeket a piaci szereplők felhasználhatnak jövő évi és hosszabb távú eredményes gazdálkodási döntéseikhez. Emellett a konferencia lehetőséget nyújt a kapcsolatépítésre és a networkingre is. Ne hagyja ki a siófoki Agrárszektor Konferenciát december 9-10-én!

Az eredményeket értékelve az országos főállatorvos 2021. december 3-től a felsorolt megyék felügyeleti (megfigyelési) körzetén belül is engedélyezi a víziszárnyasok technológiai mozgatását. Kivételt jelent ez alól Petőfiszállás, Jászszentlászló, Kömpöc, Tompa, Kelebia, Kisszállás, Mélykút és Balotaszállás közigazgatási területe, továbbá Békés és Csongrád-Csanád megye korlátozás alatt álló területe, ahonnan, illetve ahová továbbra sem engedélyezett az állatok technológiai mozgatása.

A részleges könnyítések ellenére érvényben marad a víziszárnyasok betelepítési tilalma, valamint minden baromfifaj esetében fennáll a mintavételi kötelezettség vágóhídra szállítás és technológiai mozgatás előtt egyaránt. Mindennemű szállítás csak az illetékes hatóság engedélyével lehetséges. Amennyiben a járványhelyzetben a következő napokban sem következik be jelentős negatív változás, úgy a jelenleg kivételként nevesített településeken, valamint Békés és Csongrád-Csanád megye korlátozással érintett részén is sor kerülhet a mozgatási korlátozások enyhítésére.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 18. 09:58