Szörnyű vírus pusztítja a baromfikat: brutális károkat okozhat, ha elszabadul

Szörnyű vírus pusztítja a baromfikat: brutális károkat okozhat, ha elszabadul

agrarszektor.hu
Szigorú járványügyi intézkedéseket vezettek be Magyarországon a madárinfluenza miatt Bács-Kiskun és Csongrád megyében, és habár egyelőre még nem nagy kiterjedésű a járvány, most az a legfontosabb, hogy megállítsák itthon a vírus terjedését. A gyakorlatilag 2021 őszétől tartó járványhullám miatt lényegesen csökkenni fog idén a víziszárnyas-termelés hazánkban, pecsenyekacsa esetében nagyjából 30 százalékos, míg a hízó ágazatok esetében, kacsát, libát is beleértve, akár 40-50 százalékos visszaesésre is lehet számítani. 

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Még nem nagy kiterjedésű és nem is olyan súlyos a járvány, ezért ha így maradna, azzal mindenki meg is elégedne. Pillanatnyilag mindössze két megyében összesen tíz-tizenkét esetet jegyeztek fel

- mondta az Inforádiónak Csorbai Attila, a Baromfi Terméktanács elnöke. Mindezek ellenére a hatóságok a korábbiaknál lényegesen szigorúbb járványügyi intézkedéseket vezettek be, azaz nemcsak a fertőzött és a korlátozás alá eső vidékeken léptették életbe a tiltó rendelkezéseket, hanem az érintett megyék egész területén.

Egyelőre csak a víziszárnyasok között mutatták ki a kórokozót. Ezeket a fajokat jellemzően extenzív módon tartják, így nagyobb is a fertőződés veszélye, mivel az állatok könnyebben kerülhetnek kapcsolatba a kórokozóval. Egyébként az ezekben az ágazatokban tapasztalható visszaesés nem igazán a mostani megbetegedéseknek tulajdonítható, hanem inkább annak, hogy tavaly ősztől kezdődően gyakorlatilag egyik járványhullám követte a másikat. Ezek következménye az, hogy lényegesen csökkenni fog az idei esztendőben a víziszárnyas-termelés. Pecsenyekacsa esetében nagyjából 30 százalékos, míg a hízó ágazatok esetében, kacsát, libát is beleértve, akár 40-50 százalékos visszaesésre is lehet számítani. Most az a legfontosabb, hogy mielőbb megállítsák a vírus terjedését. Ezt követően jöhet majd a gazdasági károk enyhítése

- közölte a terméktanács elnöke. Csorbai Attila felhívta a figyelmet arra is, hogy fontos, hogy szigorú, de betartható intézkedéseket szülessenek. Ezért időről időre felül kell vizsgálni a korlátozásokat, és azokat a járvány enyhülésével arányosan mérsékelni kell, ügyelve arra, hogy a gazdákat a lehető legkisebb károk érjék, mert csak így biztosítható a tenyésztők anyagi túlélése.

Címlapkép forrása: MTI/EPA/Franziska Kraufmann

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?