Válsághelyzetet hirdettek ki a pulykafarmon: több száz tonnányi madarat kell leölni

Válsághelyzetet hirdettek ki a pulykafarmon: több száz tonnányi madarat kell leölni

agrarszektor.hu
Csehország Pardubicei járásának egyik legnagyobb tenyészetében is felbukkant a madárinfluenza, a gyilkos kór miatt pedig összesen 400 tonna pulykát kell leölni a telepen. A tulajdonos kára több millió koronára tehető, a nagytestű madarak levágása pedig olyan komoly munkát igényel, hogy az állatorvosoknak a tűzoltók is besegítenek. A munkával péntekig kell végezni a farmon.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Válsághelyzetet hirdettek ki a cseh Slepoticén, miután a Pardubicei járásban található településen madárinfluenzát azonosítottak - írja az Infostart. A gyilkos kór a járás egyik legnagyobb tenyészetében, egy pulykafarmon bukkant fel, ahol így összesen 400 tonna nagytestű madarat kell levágni. A helyszínre személyesen látogatott el Miroslav Toman földművelésügyi miniszter, aki a kormány tagjait is felkérte a segítségnyújtásra. 

Természetesen egyeztettünk a védelmi miniszterrel a katonák esetleges bevetéséről

- tájékoztatott a cseh agrártárca vezetője.

A katonákra egyelőre még nem volt szükség a pulykafarmon, de az állatorvosok munkáját tűzoltók segítik, akik éjt nappallá téve dolgoznak a szárnyasok likvidálásán, szigorúan betartva a higiéniai előírásokat. Minden helyszínen dolgozónak egyszer használatos védőfelszerelésbe kell öltöznie, a kezükre gumikesztyűt húznak, arcukat védőmaszk takarja. A szakemberek állítják, a településen élők egészségi állapota nem forog veszélyben, mert a farmot lezárták, a csarnokot, melyben a szárnyasok vannak, izolálták. A legnagyobb félelmet mégis az okozza, nehogy a kór más, kisebb tenyészeteket is megfertőzzön.

Martin Netolický tűzoltóparancsnok bízik benne, hogy a Slepoticén megjelent madárinfluenza máshol nem üti fel a fejét az országban.

Örülni fogunk, ha itt sikerül végeznünk a munkával. Remélem, hogy más gócpont már nem lesz, de ezt előre nem lehet tudni biztosan. Mindent megteszünk azért, hogy máshol ne legyen szükség hasonló beavatkozásra

- mondta a tűzoltóparancsnok. A több száz tonna leölt szárnyast dögégetőkbe szállítják, így kerül sor a teljes felszámolásukra. Az üggyel foglalkozó állatorvosok nem találtak a korábban veszélyeztetett övezetté nyilvánított régióban más baromfitelepet, melyet megtámadott volna a kór. De mivel ez volt az egyik legnagyobb tenyészet a Pardubicei járásban, ezért a tulajdonos kára több millió koronára tehető.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 25. 11:13