Több mint 8 milliárd forintot kap a kormánytól a mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtok

agrarszektor.hu
Megjelent a Kormány rendelete a Magyar Közlönyben, amely a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zártkörűen Működő Részvénytársaság által megvalósítandó nemzeti öntözési mintaprogram támogatásáról szól. Ez alapján a mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtok 2021. június 30-ig 8,5 milliárd forintot kap a kormánytól a nemzeti öntözési mintaprogram megvalósítására a ménesbirtok 5500 hektáros földterületén.

Agrárszektor 2022 konferencia

Közeleg az év nagy agráreseménye, a jubileumi Agrárszektor Konferencia 

Tizedik alkalommal rendezi meg az idén a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseménynek számít a hazai agráriumban. A november 30-december 1-jei jubileumi eseménynek a siófoki Hotel Azúr szálloda és konferenciaközpont ad otthont. A konferencia valamennyi olyan fontos agrártémával foglalkozik, amely hosszú távon is döntő hatást gyakorolhat az agrárgazdasági szereplők tevékenységeire. A rendezvény az agrárium valamennyi résztvevőjének – a mezőgazdasági termelőknek, az élelmiszerfeldolgozóknak, a gazdálkodókat kiszolgáló szolgáltatóknak és a kereskedőknek – hasznos és naprakész információkat nyújthat, akik az államigazgatási, a vállalati-üzleti és az érdekképviseleti szféra csúcsvezetőtől hallhatnak színvonalas szakmai előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket. Ne mulassza el, és jöjjön el a Portfolio Csoport siófoki Agrárszektor Konferenciájára november 30-december 1. között! 

A Magyar Közlöny 162. számában megjelent a Kormány 1370/2020. (VII. 6.) Korm. határozata a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zártkörűen Működő Részvénytársaság által megvalósítandó nemzeti öntözési mintaprogram támogatásáról. Ez alapján a Kormány - a  mezőhegyesi ménesbirtoknak a magyar állattenyésztésben és növénytermesztésben betöltött kiemelkedő szerepére figyelemmel, a fenntartható vízgazdálkodás, valamint a versenyképes, profitábilis és önellátásra képes mezőgazdaság erősítése és megteremtése érdekében:

1. egyetért a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zártkörűen Működő Részvénytársaság (a továbbiakban: Társaság) használatában lévő 5500 hektár földterületen a nemzeti öntözési mintaprogram (a továbbiakban: Beruházás) 2022. június 30. napjáig történő, a Társaság általi megvalósításával;

2. egyetért a  Beruházásnak a Társaság tőkeemelése útján történő részbeni finanszírozásával, legfeljebb 8 500 000 000 forint összegben;

3. az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 33. § (1) bekezdésében biztosított jogkörében eljárva elrendeli a Magyarország 2020. évi központi költségvetéséről szóló 2019. évi LXXI. törvény 1. melléklet XXII. Miniszterelnöki Kormányiroda fejezet, 21. Központi kezelésű előirányzatok címnek az 1. A  mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zártkörűen Működő Részvénytársaság által ellátott állami feladatok koordinálásáért felelős kormánybiztos tulajdonosi joggyakorlásával kapcsolatos kiadások alcímmel és az 1. Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. tőkeemelése jogcímcsoporttal történő kiegészítését;

4. a 2. pontban foglaltak alapján felhívja a pénzügyminisztert, hogy a mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zártkörűen Működő Részvénytársaság által ellátott állami feladatok koordinálásáért felelős kormánybiztos bevonásával gondoskodjon a tőkeemeléshez szükséges többletforrás biztosításáról a 2020. évben a  3. pont szerinti előirányzat, a 2021. évben a XXII. Miniszterelnöki Kormányiroda fejezetben létrehozandó előirányzat javára, a következő ütemezésben:

a) I. ütem: 3 000 000 000 forint,
b) II. ütem: 3 000 000 000 forint,
c) III. ütem: 2 500 000 000 forint;

Határidő: az a) alpont tekintetében 2020. július 31.

a b) alpont tekintetében 2020. november 30.

a c) alpont tekintetében 2021. június 30.

További részletek a Magyar Közlöny 162. számában olvashatók.

Címlapkép forrása: MTI Fotó: Rosta Tibor

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. Agrárszektor konferenciánkat rendezzük meg idén!
Budapest Economic Forum 2022
Jön a Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája,
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Átfogó kép a hazai gazdasági helyzetről - ingyenes gazdasági fórum a helyi vállalatoknak.
Sustainable World 2022
A Portfolio jövő vállalatainak szóló konferenciája - fenntarthatóság, ESG, zöld pénzügyek,
Támogatott tartalom

Agility+Alliance csomagajánlat (x)

Őszi kalászosok őszi gyomirtása – nézze meg a saját szemével, hogy mi a szakemberek véleménye, mit mutatnak a tavaszi eredmények.

EZT OLVASTAD MÁR?