Megszólalt a szakértő: égetően hiányzik az NHP a magyar agráriumból

agrarszektor.hu
Nagyon nagy szükség lenne arra, hogy az MNB egy fix kamatú, hosszú, beruházásokhoz csatolható hiteltermékkel a piacra lépjen - jelentette ki Takáts Zsolt, a Raiffeisen Bank Kereskedelem és Agrárfinanszírozás igazgatója a Portfolio Agrárszektor 2021 konferencián. A szakember szerint ez biztosítaná azt, hogy a vidékfejlesztési pályázati pénzek megfelelő, kedvező, az ügyfelek számára elfogadható szintű kamatokkal találkozzanak. A trendek ugyanis azt mutatják, hogy a jövőben egyre fontosabbak lesznek a környezetvédelmi, környezeti megfelelési szempontok, nemcsak a finanszírozásban, de a különböző programokban való részvétel és a támogatások igénybevétele során is.

Agrárium 2023 konferencia

Az évkezdet egyik legfontosabb rendezvénye Kecskeméten: a konferencia célja, hogy bemutassa azokat a legjelentősebb támogatási, jogszabályi, finanszírozási, piaci, innovációs és gépesítési változásokat, amelyek alapvetően meghatározhatják az ágazati vállalkozások 2023-as tevékenységét. Minden hazai agrárszereplőnek elengedhetetlen információs forrás!

A Növekedési Hitelprogram (NHP) kivezetésével és az emelkedő kamatszinttel együtt megváltoztak a hitelfelvétel lehetőségei az agráriumban - mondta Takáts Zsolt, a Raiffeisen Bank Kereskedelem és Agrárfinanszírozás igazgatója a Portfolio Agrárszektor 2021 konferencián. A szakember hozzátette, hogy azt ugyan nem lehet mondani, hogy teljes mértékben eltűntek a kamattámogatott konstrukciók, hiszen ott vannak a KAVOSZ-termékek, mind beruházási, mind forgóeszközhitel célra, valamint az Eximbank támogatott hitelei is. Takáts Zsolt kiemelte, hogy amikor ennyire erős elhatározás van az új VP-s programokkal az agrárberuházási tevékenység fokozott élénkítésére, akkor különösen hiányzik az NHP, hiszen ez volt az egyetlen olyan, a piacon fellelhető forrás, ami nem jelentett plusz támogatástartalmat.

Ezért nagyon szeretnénk, ha a jövőben a Magyar Nemzeti Bank újragondolná ezt a programját. Én semmi mást nem látok zöldebbnek, mint az agráriumba beruházni. Nagyon nagy szükség lenne arra, hogy az MNB egy fix kamatú, hosszú, beruházásokhoz csatolható hiteltermékkel a piacra lépjen. Ez biztosítaná azt, hogy a vidékfejlesztési pályázati pénzek megfelelő, kedvező, az ügyfelek számára elfogadható szintű kamatokkal találkozzanak

- mondta Takáts Zsolt.

A Raiffeisen Bank kereskedelmi és agrárfinanszírozási igazgatója beszélt arról is, hogy a környezetvédelmi szempontok most még nem biztos, hogy a legfontosabb fókuszát jelentik egy gazdálkodónak, egy állattartónak, vagy egy mezőgazdaságban tevékenykedőnek, egy élelmiszeripari cégnek, a trendek azonban azt mutatják, hogy a következő levő időszakban már középtávon is egyre fontosabb szerepet fognak játszani a környezeti megfelelési szempontok mind a finanszírozásban, mind a különböző programokban való részvételhez, mind a támogatások igénybevételéhez. Ezért erre a jövőben mind a gazdálkodóknak, mind a pénzügyi közvetítőrendszer szereplőinek sokkal nagyobb hangsúlyt kell fektetnie - jelentette ki Takáts Zsolt, hozzátéve, hogy közösen kell megtalálni az ügyfelekkel azokat a lehetőségeket, amik az ESG-megfelelést biztosítani tudják az egyes beruházásoknál és hitelfelvételeknél.

Címlapkép forrása: Portfolio.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárium 2023
A tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye március 21-én Kecskeméten.
EZT OLVASTAD MÁR?