Itt áll feketén-fehéren: döbbenetes mennyiségű sertés áramlik Magyarországra külföldről

Itt áll feketén-fehéren: döbbenetes mennyiségű sertés áramlik Magyarországra külföldről

agrarszektor.hu
Több mint 35 százalékkal, 25 ezer tonnára emelkedett Magyarország élősertés-behozatala 2020. január és április között az előző év hasonló időszakához viszonyítva. A legnagyobb beszállítók Szlovákia, Németország és Horvátország voltak. Az árakkal kapcsolatban elmondható, hogy a hazai termelésű vágósertés termelői ára áfa és szállítási költség nélkül 542 forint volt kilogrammonként 2020 júniusában, ami 6 százalékos csökkenést jelentett az egy évvel korábbi átlagárhoz képest.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A KSH adatai szerint Magyarország élősertés-kivitele 14 százalékkal 9,6 ezer tonnára csökkent 2020 január áprilisában az egy évvel korábban külpiacon eladott mennyiséghez viszonyítva - derül ki a NAIK AKI legfrissebb jelentéséből. A legfőbb partnerek Románia, Ausztria és Szlovákia voltak. Romániába 8, Ausztriába 33 százalékkal kevesebb sertés került, míg Szlovákiába 60 százalékkal nőtt az export. Az élősertés-behozatal 38 százalékkal 25 ezer tonnára nőtt a megfigyelt időszakban, a legnagyobb beszállítók Szlovákia, Németország és Horvátország voltak. A nemzetközi piacon értékesített sertéshús mennyisége 6 százalékkal (42 ezer tonnára) csökkent, míg értéke 28 százalékkal nőtt 2020 első négy hónapjában a 2019. január-áprilisihoz képest. A legtöbb sertéshúst Romániába, Horvátországba és Olaszországba szállították, Romániába nem változott jelentősen a kivitel, Horvátországba csökkent (-9 százalék), míg Olaszországba emelkedett (+3 százalék). A sertéshúsimport volumene
7 százalékkal kevesebb, 54 ezer tonna volt, ugyanakkor értéke 39 százalékkal növekedett. A sertéshús 60 százaléka Németországból, Spanyolországból és Lengyelországból származott.

A NAIK AKI PÁIR adatai szerint a hazai termelésű vágósertés termelői ára áfa és szállítási költség nélkül 542 forint/kilogramm hasított meleg súly volt 2020 júniusában, ami 6 százalékos csökkenést jelentett az egy évvel korábbi átlagárhoz képest. A darabolt sertéshús (karaj, tarja, comb) feldolgozói értékesítési ára nem változott jelentősen 2020 júniusában 2019 azonos hónapjához képest. A KSH adatai szerint a rövidkaraj fogyasztói ára 19 százalékkal, a sertéscombé pedig 17 százalékkal emelkedett ugyanekkor.

Európai Unió

Az Európai Bizottság júliusban megjelent rövid távú előrevetítése szerint az EU sertéshústermelése várhatóan 23,1 millió tonna lesz 2020-ban, kevesebb mint 1 százalékkal emelkedhet az előző évihez képest. Az Európai Unió 6,2 millió tonna (+10 százalék) sertéshúst exportálhat az idén. Az unió sertéshúsimportja a 2019. évinél 10 százalékkal lehet kevesebb (153 ezer tonna) 2020-ban. A közösség sertéshúsfogyasztása 2,7 százalékkal csökkenhet az idén. Az Európai Bizottság közlése szerint az Európai Unió 8 százalékkal több, 1,9 millió tonna (friss, fagyasztott
és feldolgozott) sertéshúst értékesített a nemzetközi piacon 2020 első négy hónapjában, mint egy évvel korábban. Az export 55 százaléka Kínába irányult, ahova az egy évvel korábbinál 78 százalékkal több, 1,07 millió tonna uniós sertéshús került a vizsgált időszakban. Az Európai Unióban az "E" kereskedelmi osztályba tartozó sertés vágóhídi belépési ára 1,63 euró/kilogramm hasított hideg súly volt 2020 júniusában, 8,6 százalékkal csökkent egy év alatt. Az uniós sertéspiac szempontjából meghatározó vállalatok és vágóhidak sertésárai átlagosan 16 százalékkal voltak alacsonyabbak 2020 28. hetében az előző év azonos hetének átlagárához képest. 

Világ

Az Amerikai Egyesült Államok agrárminisztériumának (USDA) elemzése szerint az USA sertéshústermelése 4 százalékkal emelkedhet 2020 harmadik negyedévében a 2019. július-szeptemberben előállított menynyiséghez viszonyítva. Az USDA szakértői a hízósertés termelői árának 12 százalék körüli csökkenésére számítanak a vizsgált összehasonlításban. Az USA élősertés-importja és sertéshús-behozatala egyaránt mérséklődhet a jelzett időszakban, 17, illetve 11 százalékkal. Az USDA adatai szerint az USA sertéshúsexportja 32 százalékkal nőtt 2020 első öt hónapjában az egy évvel korábbi időszakhoz képest, a legnagyobb célpiacok közül Kínába több mint az ötszörösére ugrott a kivitel, Japánban 7 százalékkal emelkedett az eladott sertéshús menynyisége, ugyanakkor Dél-Koreában 19 százalékkal csökkent, Mexikóban és Kanadában nem változott jelentősen. Az USA sertéshúsimportja 16 százalékkal csökkent a vizsgált időszakban, az ország a legnagyobb beszállítójától, Kanadából 6 százalékkal több sertéshúst vásárolt, azonban Lengyelországból 63 százalékkal, Dániából 21 százalékkal és Mexikóból 18 százalékkal kevesebbet.

Brazíliában a sertés ára (7,37 brazil reál/kilogramm hasított hideg súly) 4,5 százalékkal volt alacsonyabb 2020 júniusában, mint az előző esztendő azonos hónapjában. A brazíliai sertés- és baromfitenyésztők szövetségének (ABPA) adataiszerint Brazília sertéshúskivitele 50 százalékkal 96,1 ezer tonnára nőtt 2020 júniusában a 2019. júniusi mennyiséghez képest, a nemzetközi piacon értékesített sertéshús értéke 43 százalékkal volt magasabb. A brazíliai sertéshús legnagyobb célpiacai Kína, Hongkong és Szingapúr voltak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?