Óriási a bizonytalanság a Brexit miatt: speciális támogatást kaphatnak a brit gazdák

agrarszektor.hu
Az Egyesült Királyság speciális anyajuh-támogatást vezethet be a "Brexit sokk" enyhítésére, ha bekövetkezne az egyezség nélküli elválás az Európai Uniótól.

Az Egyesült Királyság Európai Unióból történő kilépése (Brexit) 2020. január 31-én megtörtént és már csak néhány hét áll rendelkezésre ahhoz, hogy az év végéig tartó átmeneti időszakot követő szabályozásokról megállapodás szülessen a felek között - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). Az Európai Bizottság és az Egyesült Királyság egyaránt elkötelezett amellett, hogy a főbb tárgyalási területeken kölcsönösen előnyös megállapodás szülessen, azonban a Brexit-tárgyalások jelenlegi állása szerint az úgy nevezett "Hard Brexit" kockázata megnövekedett.

A brit kormány ezért várhatóan speciális anyajuh-támogatást vezet be Angliában annak érdekében, hogy ellensúlyozza az esetleges egyezség nélküli Brexit által okozott pénzügyi károkat. A tervezett támogatás kapcsán hangsúlyozták azonban, hogy az nem lenne állandó eleme a jövőbeli angliai agrárpolitikai keretnek és valószínűleg egyáltalán nem vezetik be abban az esetben, ha a felek között megállapodás születik és nem vetnek ki vámot az Egyesült Királyság exportjára. Az anyajuhok után fizetendő támogatás az önkéntes termeléshez kötött támogatási rendszerek egyik jellemző eleme, mely támogatási formát jelenleg is húsz különböző EU-s tagállamban alkalmazzák, például Skóciában is, de ilyen típusú támogatást Angliában legalább 15 éve nem fizetnek.

A kormány megerősítette továbbá, hogy az egyezség nélküli Brexit esetén teljes vámokat alkalmazna az EU behozatalára, azonban a teljes importvámok kivetése a legtöbb élelmiszertípus kiskereskedelmi árára viszonylag csekély hatást gyakorolna. Azonban egy esetleges "Hard Brexit" esetén az euró/angol font árfolyam ingadozás várhatóan lényegesen erősebb hatást fog kifejteni.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. Agrárszektor konferenciánkat rendezzük meg idén!
Budapest Economic Forum 2022
Jön a Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája,
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Átfogó kép a hazai gazdasági helyzetről - ingyenes gazdasági fórum a helyi vállalatoknak.
Sustainable World 2022
A Portfolio jövő vállalatainak szóló konferenciája - fenntarthatóság, ESG, zöld pénzügyek,
EZT OLVASTAD MÁR?