Itt a pocokinvázió: növényvédő szerekkel is lehet védekezni a kártevők ellen

Itt a pocokinvázió: növényvédő szerekkel is lehet védekezni a kártevők ellen

agrarszektor.hu
Növényvédő szeres kezeléssel is megfékezhető a pocokállomány terjedése a földeken. Szükséghelyzeti engedély birtokában megengedhető a kezelés AKG-s területeken is, olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) oldalán.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A Nemzeti Élelmiszer-biztonsági Hivatal (Nébih) tájékoztatása szerint a csapadékszegény időjárás nagyban kedvezett a pocokpopuláció növekedésének. A túlnépesedett rágcsálóállomány kiemelkedő károkat okozhat, és egyre több gazdálkodó dönt a védekezés mellett, írta meg a NAK. A védekezés előzetes óvintézkedések - például T-alakú ülőfák kihelyezése, 25-30 cm-es mélységű talajművelés - mellett a növényvédőszer-használattal is eredményes lehet. A növényvédő szeres, azaz a Pocok-Tox készítménnyel való kezelésnek akkor van létjogosultsága, ha a gradáció mégis bekövetkezik.

Szükséghelyzeti engedély birtokában megengedhető a kezelés AKG-s területeken is. Kivételt képeznek ez alól azon támogatásban lévő területek - mint például a zöldugar, MTÉT szántó tematikus előíráscsoport, vagy az ökológiai másodvetés 60 napos fenntartási idején belül -, ahol előírt a teljes növényvédőszer-mentesség, vagy a rágcsálóírtó szerek alkalmazása nem megengedett. Ezen utóbbi területeken (és csak az ilyen területeken) tett kártételek esetében vis maior-bejelentést kell tenni a szükséges dokumentumok (engedélyek) csatolásával.

Egyéb esetben akkor minősülhet a pocokinvázió vis maiornak, ha a szer használata ellenére sem sikerült az ügyfél területén a pocokinváziót megakadályozni, vagy a pocokinvázióval érintett terület védettséget élvez, és így bár kéri, de nem kapja meg a szer használatához az engedélyt, ezért az elvárt kultúra a területen nem, vagy nem megfelelő állományban található meg.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?