Súlyos károkat okoznak ezek a rovarok a földeken: milliók élelmezését fenyegetik

Súlyos károkat okoznak ezek a rovarok a földeken: milliók élelmezését fenyegetik

agrarszektor.hu
Az afrikai vándorsáska újabb generációja fenyegeti több millió mezőgazdaságból és állattartásból élő ember megélhetését és élelmiszer-ellátását Afrika szarvában és Jemenben, dacára az eddigi erős összefogásnak, adta hírül az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO).

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Hiába az eddigi intézkedések, a FAO szerint további erőforrásokra lenne szükség a mezőgazdasági termelés fenntartására. A szervezet nemzetközi segítséggel egy példa nélküli, nagyszabású választ koordinált január óta a, melynek keretében összesen több mint 1,3 millió hektár sáskával fertőzött területet kezeltek tíz országban.

Az eddigi intézkedéseknek köszönhetően 2,7 millió tonna gabonát sikerült megmenteni olyan országokba, ahol az éhezés és szegénység eleve probléma. Ez 18 millió ember egy évi ellátására elegendő. Azonban a kedvező időjárás és a széleskörű esőzések miatt a sáskainvázió felerősödött Kelet-Etiópiában és Szomáliában. A sáskahadak Kenya északi részét fenyegetik és megjelenni látszanak a Vörös-tenger mindkét partján.

A FAO támogatja az országokat és más partnereket a megfigyelés és koordináció, illetve szakmai segítség és felszerelések beszerzése révén, azonban az élelmiszertermelés és -ellátás biztosításához a sáska elleni tevékenység kiterjesztésére van szükség. Eddig mintegy 200 millió dollár jött össze a partnereknek köszönhetően, mely lehetővé tette több mint 1500 megfigyelő és ellenőrző személyzet kiképzését, 110 földi permetező-jármű és 20 repülő működését.

A FAO szerint további 40 millió dollárra lenne szükség, hogy a megfigyelés és ellenőrzés a leginkább érintett országokban (Etiópia, Kenya, Szomália, Szudán és Jemen) kiterjeszthető legyen 2021 során. Ezen országokban több mint 35 millió ember súlyosan éhezik és a FAO becslése szerint számuk akár 3,5 millióval is növekedhet, ha nem lépünk.

Sok eredményt tudunk felmutatni, de a harc ezen növényi kártevő ellen még nem ért véget. Nem szabad feladnunk. A sáskahad sokasodik veszélyeztetve a térségben élő rászoruló családok élelmezését

- mondta Csü Tong-jü, a FAO főigazgatója.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?