Keleti farmer: Az EU-s pulyka hazája is Lengyelország

Keleti farmer: Az EU-s pulyka hazája is Lengyelország

Takarék Agrár24
Lengyelország EU-s és nemzetközi szinten is versenyképes élelmiszer vertikumot fejlesztett az utóbbi évtizedben, és ennek egyik kiemelt szegmense a pulyka ágazatuk. Ez a szárnyas előállításuknak 14%-át teszi ki, az alágazat súlya az EU-ban is hasonló a szárnyas előállításban. Az EU-s kibocsátásból közel 20%-ot képviselnek pulyka vágottsúlyban, miközben a magyar kibocsátás 5% körüli.

A lengyel pulyka ágazat sikere a vertikális integrációban rejlik, így érdemes megvizsgálni, hogy a legnagyobb termelő/feldolgozó, az Indykpol hol tart, és miként fejlődött az utóbbi években. A szülőpároktól, a tojás keltetésen, a hízlaláson át, a vágásig és a feldolgozott késztermékekig bezárólag minden területet lefednek. Ehhez a vevőiknek országon belül, de akár külföldre is jól kiépített disztribúciós logisztikát biztosítanak.

Az Indykpol értékesítésének még csupán 20-25%-a származik az export piacokról, de a viszonylag telített belső piac mellett elsősorban itt tudnak növekedni. A vállalat méretét mutatja, hogy 2019 harmadik negyedévi, utolsó publikus beszámoló adatai alapján (https://www.indykpol.pl/relacje-inwestorskie/raporty/okresowe/) több mint 170 millió euró árbevételt (több mint 60 mrd forintot, 350 EUR/HUF árfolyam fölött számítva) tudott elérni háromnegyed év alatt csoport szinten konszolidáltan, ami mögött nagyrészt a pulyka vertikumuk teljesítménye állt. Ha ezt az árbevételt arányosítjuk éves szintre, akkor közel 80 milliárd forintnyi forgalmat tudtak elérni a pandémiát megelőző évben.

A 2020-as világjárvány okozta gazdasági sokk hatására biztosan várható visszaesés az értékesítésükben a HoReCa (turizmus és vendéglátás) kereslet kiesése miatt, és a Brexit sem kedvez 2021-től az export piaci pozícióiknak. Ha a víziszárnyas export megoszlása jó közelítést ad, akkor több mint 10%-a a pulyka exportjuknak is britt vonatkozású volt eddig, és ez kerülhetett most bizonytalanabb helyzetbe. A madárinfluenza hatására 2020-ban kivágott jelentős pulyka állományok miatt a lengyel termelői árak is emelkedtek. 2021 elején is elszívó hatást jelentenek az árualap vonatkozásában - a magyar vágóhidakkal szemben -, tehát a nemzetközi verseny nem csak a feldolgozott termékek, hanem az inputok vonatkozásában is zajlik.

A hazai szárnyas vertikum és különösen a pulyka piacon érintett termelők és gyártók vonatkozásában fontos követni, hogy mi történik a hatékony, lengyel piaci szereplőkkel, hogyan reagálnak a 2020-21-es sokkhatásokra, mert az alkalmazkodásuk mellékhatása már itthon is érezhető. 

Írta: Antal Áron, Takarékbank Agrárcentrum

Támogatott tartalom! A cikk megjelenését a Takarékbank támogatta.
Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?