Agrárfinanszírozás nyelve: 2021-es trendek, tervek és finanszírozási lehetőségek a hazai élelmiszer ágazatban

Agrárfinanszírozás nyelve: 2021-es trendek, tervek és finanszírozási lehetőségek a hazai élelmiszer ágazatban

Takarék Agrár24
A 2020-as év kihívásokkal teli volt, és a 2021-es év vonatkozásában is sok még a kérdőjel a hazai élelmiszer ágazat szereplőinek is, de vannak erős tendenciák, amelyek alapján már az idei álmokról és a kapcsolódó finanszírozási igényről is érdemes előre gondolkodni.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

A mostani blogbejegyzés a fő trendeket, várakozásokat és az azokhoz igazodó gazdasági, finanszírozási lehetőségeket veszi számba.

1. A terményárak 2021 elején az utóbbi pár év maximum értékeinél tartózkodtak (búza, kukorica és szója egyaránt), és ahogy egy korábbi blogbejegyzésben is írtuk, korántsem egyértelmű, hogy megvolt-e már a csúcs, ahonnan már nincs további emelkedésre tér. Ez az árkörnyezet egyelőre kedvező a szántóföldi növénytermesztőknek, így aki még nem adta el a tavalyi termést, az most extra profitot realizálhat.

Aki már elvetette az őszi búzát, árpát, és lehetősége van partnereivel előre határidős értékesítési szerződést kötni annak érdemes elgondolkodni rajta, hogy bebiztosítja azt a hasznot, amit elegendőnek tart, az idei időjárási, kártevő és egyéb kihívásokat még nem ismerve. 2020-ban akik óvatosságból előre, határidősen értékesítettek úgy érezhetik, hogy emiatt nem realizáltak a mostani magasabb árszinteken bevételt, de ezen tapasztalat nem szabad, hogy felülírja a tervezhető profit iránti elköteleződést, és az ahhoz kapcsolódó szerződések megkötését. A magas árkörnyezet egyben nagyobb termelői, vetési kedvet is jelent idén, ezért az aratás utáni időszakra a határidős árak a spot piaci árak alatt vannak már, de ez az év előrehaladtával még bármelyik irányba változhat.

2. A magas terményárak, ha tartósan ezen a szinten maradnak, 2021 elején már a takarmány árakba is átárazódnak, ez pedig az állattartók önköltségi szintjének jelentős emelkedéséhez vezet, miközben a sertés és a baromfi árak továbbra is elmaradnak tavalyi árszintektől. Ez átmeneti veszteségekhez is vezethet, illetve visszaveti majd a termelési kedvet, különösen a kevésbé hatékony állattartó telepeken. Hosszabb távon húsok és az egyéb állati termékek ára is emelkedhet, de a feldolgozók alkuereje mindig nagyobb lesz a termelőkénél. A kiskereskedelem jellemzően a legversenyképesebb, akár külföldi élelmiszer gyártóktól szerzi be az árualapját, még akkor is, ha a logisztikai költségek és kockázatok miatt előnyösebb lenne számára a helyi élelmiszer ágazat szereplőitől a vásárlás.

3. Az élelmiszer kiskereskedelmi forgalom jelentősen, közel 12%-os értékben bővült 2020-ban, az évközi tény KSH, valamint az előzetesen becsült karácsonyi adatok alapján. Ez a kereslet bővülés bár kisebb mértékben, de kitarthat 2021-ben is támogatva a hazai feldolgozókat, és általa a nekik beszállító termelőket is, de az export piaci kiesést nem kompenzálja teljes egészében, miközben a külföldi áru megtalálja a helyét a hazai boltok polcain.

Ezen trendek mentén érdemes előre megfontolni a 2021. évi termeléshez szükséges külső finanszírozást, és ugyanígy a még nem megvalósult beruházások forrás igényét is - pályázati pénzzel és anélkül.

Aki időben, előre tervez a pénzügyek terén is, az képes biztonsági, likviditási tartalékot képezni a váratlan ármozgások, termelési és beruházás kivitelezési nehézségek részleges, vagy teljes ellensúlyozására. A Takarékbank Agrárcentrum országszerte közel 50 helyen minden élethelyzetre biztosít rugalmas és a piaci viszonyokhoz igazodó, akár támogatott finanszírozást. Erről tanúskodik a több mint 200 mrd Ft élelmiszer ágazatban kint lévő hitel, és ezek között van, a több mint 1000 VP projektből is jónéhány, amelyek megvalósulását VP komplex megoldásunk is támogatta. Az elérhető finanszírozási módokról részletesen a honlapunkon, illetve az Agrárcentrumokban megtalálható Hitelezési Kisokosból és az ügyfélkapcsolattartó kollégáinktól is tájékozódhatnak az érdeklődők. 

Írta: Antal Áron, Takarékbank Agrárcentrum

Jelen tájékoztatás nem teljeskörű és nem minősül ajánlattételnek, célja kizárólag a figyelemfelkeltés, a benne foglalt kondíciók módosításának jogát a Takarékbank fenntartja ( a Vállalkozások számára nyújtott hiteltermékek Általános Szerződési Feltételei, a Vállalkozói Hitel és Garancia ügyletek elnevezésű hirdetmény, és a Takarékbank Zrt. Pénzügyi Szolgáltatási Üzletszabályzata megtalálhatóak a bankfiókokban és a www.takarekbank.hu oldalon).

Támogatott tartalom! A cikk megjelenését a Takarékbank támogatta.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?