Jelentős változáson esik át az állategészségügy: ez sokaknak nagy segítség lesz

Jelentős változáson esik át az állategészségügy: ez sokaknak nagy segítség lesz

agrarszektor.hu
2021. július 1-jétől több lépcsőben valósul meg az állategészségügyi diagnosztikához kapcsolódó adminisztratív rendszer átvezetése a digitális térbe. A változások, újítások alapvetően két jelentős témakört érintenek: az ügyviteli rendszer digitalizációján túl életbe lép az úgynevezett. egyetemleges felelősségvállalás. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) modernizációs intézkedései elsősorban a vizsgálatok megrendelésének egyszerűsítését, valamint a hiteles és gyors eredményközlést támogatják.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Fontos és jelentős változás, hogy július 1-jétől a térítéses állategészségügyi diagnosztikai vizsgálatokat tartalmazó vizsgálati megrendelőket csak a beküldő állatorvosnak kell aláírnia, aki a megjelölt költségviselővel egyetemleges felelősséget vállal. Ezáltal gyorsabbá válik a szakmai munka, hiszen az állatorvos akár a tulajdonos távollétében, szóbeli konzultáció alapján is megrendelheti a szükséges vizsgálatot - írja a Nébih. Az új eljárásrend további lényeges pontjai, hogy a megrendelés díjának kiegyenlítéséig a hatóság nem adja ki a vizsgálat eredményét, valamint a Nébih - betartva a "felelősségi sorrendet" - előbb a költségviselőtől, majd a teljesítés elmaradása esetén az ellátó állatorvostól is követelheti a felmerült vizsgálati költség megtérítését.

Nevezzen a 2021-es Portfolio Agrárdíjakra!

Idén év végén decemberben is kiosztja a Portfolio Csoport a Portfolio Agrárdíjakat az Agrárszektor 2021 Konferencián. Ebben az évben nyolc kategóriában díjazzuk a hazai agrárgazdaság legjobbjait és a legkiemelkedőbb agrárgazdasági teljesítményeket.

A Portfolio az érdeklődéseket az agrarszektordijak@portfolio.hu e-mail címen fogadja 2021. június 30-ig.

Az új, online LABOR szakrendszeri funkciók esetében - a gördülékeny bevezetés és a kellő felkészülési idő biztosítása érdekében - az egyes vizsgálattípusok szakaszosan válnak elérhetővé. Júliusban az ASP-re irányuló hatósági vizsgálatokkal indul a fejlesztés átadása, majd hónapról hónapra nyílik meg az online vizsgálatmegrendelési és az elektronikus eredményközlési opció egyéb területeken is. Az új funkciók gyorsabbá és átláthatóbbá teszik az állatorvosok munkáját, csökken az adminisztrációs díj, papírmentessé válnak a folyamatok. Ráadásul a meghatalmazás funkció révén mások is bevonhatók a munkába.

A szolgáltató állatorvosok a LABOR szakrendszert2021. augusztus 1-jétől használhatják majd, melynek mindennapi alkalmazását útmutatókkal segíti a Nébih a későbbiekben.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03