Rejtélyes betegség pusztítja a madarakat: a szakértők is tanácstalanok

agrarszektor.hu
Tömegesen pusztulnak a madarak az Egyesült Államok déli és közép-nyugati részén. A haldokló állatok úgy viselkednek, mintha vakok lennének, szemük kérges és duzzadt, és nem kerülik az embereket.

Agrárium 2023 konferencia

Az évkezdet egyik legfontosabb rendezvénye Kecskeméten: a konferencia célja, hogy bemutassa azokat a legjelentősebb támogatási, jogszabályi, finanszírozási, piaci, innovációs és gépesítési változásokat, amelyek alapvetően meghatározhatják az ágazati vállalkozások 2023-as tevékenységét. Minden hazai agrárszereplőnek elengedhetetlen információs forrás!

Tömegesen pusztulnak a madarak az Egyesült Államok déli és közép-nyugati részén - írta meg a 24.hu az IFLScience értesülései alapján. A haldokló állatok úgy viselkednek, mintha vakok lennének, szemük kérges és duzzadt, és nem kerülik az embereket. Egyes madaraknál egyensúlyvesztést, illetve remegést, talán rohamokat is megfigyeltek. Lehetséges, hogy a betegség az állatok idegrendszerére is hat.

A kutatók egyelőre nem értik, mi állhat a háttérben. A Kentucky Hal- és Vadvédelmi Hivatal szerint egyes fajokra gyakrabban támad a rendellenesség, mint más madarakra. A jelenség több államot is érint.

A szakértők jelenleg is vizsgálják, hogy mi idézheti elő a tömeges pusztulást, a nyomozás hosszú ideig tarthat. Laura Kearns, az Ohiói Természetvédelmi Hivatal munkatársa szerint a háttérben egy fertőző betegség, a rovarirtók és a kabócarajzás egyaránt állhatnak. A szakértők arra kérik a térség lakóit, hogy heti rendszerességgel, 10%-os fehérítővel tisztítsák meg az etetőket és a fürdetőket, illetve kerüljék a haldokló és elpusztult példányokat.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárium 2023
A tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye március 21-én Kecskeméten.
EZT OLVASTAD MÁR?