Elstartolt a több száz milliós beruházás: így mentik a túzokokat a Kiskunságon

Elstartolt a több száz milliós beruházás: így mentik a túzokokat a Kiskunságon

agrarszektor.hu
Az E.ON Hungária Csoport 645 millió forintos madárvédelmi beruházást valósított meg a Kiskunsági Nemzeti Park és a Duna-Ipoly Nemzeti Park területén. Ennek során 27,7 kilométer légvezetéket bontottak el és 32,6 kilométer új, földalatti kábelt építettek ki helyette. A beruházás része Ausztria és Magyarország közös, határokon átnyúló túzokvédelmi programjának, amelyet az Európai Unió támogat.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Kiemelkedő jelentőségű túzokvédelmi beruházást valósított meg a Kiskunsági Nemzeti Park és a Duna-Ipoly Nemzeti Park területén az E.ON Hungária Csoporthoz tartozó ELMŰ Hálózati Kft. Az Európai Unió által támogatott LIFE Great Bustard program keretében új, földkábeles áramhálózatot alakítottak ki, a korábban üzemelő légvezetékeket és tartóoszlopokat pedig elbontották. A fejlesztés 645 millió forintba került, a költségek 75%-át az Európai Unió biztosította. A teljes egészében természetvédelmi célok mentén tervezett és megvalósított átépítés kiemelkedő eredménye az Ausztria és Magyarország határain átnyúló, közös túzokvédelmi törekvéseknek.

Jön az agrárium csúcseseménye, az Agrárszektor Konferencia!

December 9-10-én rendezi meg a Portfolio Csoport az Agrárszektor Konferenciát, amely ma a hazai agrárium csúcseseményének számít. A kétnapos rendezvény napirendre tűzi azokat a legaktuálisabb és legforróbb témákat, amelyek döntően befolyásolják az agrárgazdasági szereplők üzleti-gazdálkodási tevékenységének eredményességét. A konferencia egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről, emellett napirendre veszi a legfontosabb szabályozási változásokat is. A résztvevőknek lehetőségük nyílik networkingre és kapcsolatépítésre is, és az esemény színvonalát rangos szakmai díjátadó is emeli. Ne hagyja ki az év egyik legfontosabb agráreseményét, jöjjön el a Portfolio Agrárszektor Konferenciára december 9-10-én.

A túzokvédelem szempontjából a legnagyobb kihívást az jelenti, hogy a hagyományosan alkalmazott madárvédelmi megoldások - a légvezetékes hálózat szigetelése, burkolatok kialakítása - a túzokok esetében nem nyújtanak kellő védelmet, mert számukra az jelent veszélyt, ha nekiütköznek a vezetékeknek, emiatt szükséges a föld alá vinni a kábeleket.

Annak érdekében, hogy a beruházás ideje alatt is folyamatos legyen az áramellátás, először az új földkábeleket fektettek le, és csak azok üzembe helyezése után engedték le a régi légkábeleket és bontották el az oszlopokat. A környezetvédelmi szempontok figyelembevételével kialakított új nyomvonalon 32,6 kilométer földkábelt fektetett le, majd 24,4 kilométer középfeszültségű és 3,3 kilométer kisfeszültségű vezetéket és azok tartóoszlopait bontotta el a vállalatcsoport. A költési időszakokra a munkálatokat leállították, ezzel nyugalmat biztosítva a környék élővilágának.

Az érintett terület közelében élők mindvégig segítették a beruházás megvalósulását, például azzal, hogy elbontották a munkálatokat akadályozó villanypásztorokat. Ahhoz, hogy az energiahálózatba integrálhassák az új, föld alatti vezetékeket, 8 oszlopállomást váltottak ki kompakt transzformátorállomással a fejlesztés során. Az utolsó oszlopok egyikét ünnepélyes keretek között bontották el az E.ON szakemberei. Az oszlopok közül többet is újrahasznosítanak: kilátót építenek belőlük, néhány helyen pedig madárkiülőket alakítanak ki.

Az E.ON Hungária Csoport számára kiemelten fontos, hogy minél biztonságosabb környezetet alakítson ki az élővilág számára. Ma már minden új hálózatunk madárbarát, és folyamatosan dolgozunk azon is a természetvédelmi szakemberek bevonásával, hogy megnézzük, hol szükséges a már meglévő hálózatunk fejlesztése az állatvilág megóvása érdekében

- mondta Béres József, az vállalat hálózatokért felelős igazgatósági tagja.

Ovádi Péter, a Nemzeti Állatvédelmi Program megújításáért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztos üdvözölte az E.ON Hungária Csoport elkötelezettségét, hogy a működési területén élő túzokállományokra veszélyt jelentő legkritikusabb szabadvezetékeket földkábelbe fekteti. A miniszteri biztos hangsúlyozta, hogy nem csak a társállatok védelme a fontos, minden állat élete számít, és külön örült, hogy egy olyan eseményen vehetett részt, ahol a madarak védelme állt a középpontban.

Lóránt Miklós, a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi területfelügyelője elmondta, hogy ez a fejlesztés azonnali és látványos hatással van a túzokvédelemre és a tájvédelemre egyaránt. A most záródó projekttel gyakorlatilag nullára csökken a középfeszültségű légvezetékkel történő ütközés valószínűsége a térségben, amely a felnőtt túzokok egyik legjelentősebb veszélyeztető tényezője. Nem beszélve arról, hogy az áramütésveszély teljes kiküszöbölésének sok más faj, például ragadozómadarak is a haszonélvezői - mutatott rá Lóránt Miklós, hozzátéve, hogy a beavatkozással megszűnt a vonalas létesítmény élőhely-felaprózó hatása, a légvezetékek közvetlen környezetében lévő túzok-élőhelyek a madarak számára elérhetővé válnak, megvalósul az eddig elkülönült élőhelyfoltok összeköttetése.

Az E.ON Hungária Csoport elkötelezett a madárvédelem mellett, ezért az Agrárminisztériummal és a nemzeti parkokkal együttműködésben a jelenleg ismert technológiák alkalmazása mellett új, innovatív megoldások fejlesztését is fontosnak tartja. Különös hangsúlyt fektet az energiacég a nagytestű madarak, mint például a gólyák védelmére; hálózattól független helyeken kialakított gólyafészek tartókkal, illetve az oszlopokon elhelyezett több ezer fészekemelővel, szigetelésekkel, burkolatokkal, madárkiülők kiépítésével teszik biztonságosabbá a hálózati eszközöket. Az E.ON Hungária Csoport következő túzokvédelmi beruházása tavasszal kezdődik a Fertő-Hanság Nemzeti Park területén.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03