Komoly lépésre készül az ausztrál hatóság: több ezer lovat irtanának ki a térségben

agrarszektor.hu
Az ausztrál hatóságok mintegy 10 ezer elvadult lovat akarnak kiirtani vagy áttelepíteni Új-Dél-Walesben. Egyes szakértők szerint ugyanakkor a terv nem elég a túlszaporulat megfékezésére.

Agrárium 2023 konferencia

Az évkezdet egyik legfontosabb rendezvénye Kecskeméten: a konferencia célja, hogy bemutassa azokat a legjelentősebb támogatási, jogszabályi, finanszírozási, piaci, innovációs és gépesítési változásokat, amelyek alapvetően meghatározhatják az ágazati vállalkozások 2023-as tevékenységét. Minden hazai agrárszereplőnek elengedhetetlen információs forrás!

Ausztráliában nagyjából 25 ezer brumby-ló él, az állatok elvadult házi lovak leszármazottai. A populáció nagy részének az Új-Dél-Wales és Victoria államban, illetve a fővárosi területen található hegyvidék, az úgynevezett Ausztrál-Alpok ad otthont - írta meg a 24.hu a Live Science információi alapján. A ló a térségben invazív fajnak számít, az állatok gyorsan szaporodnak, és komoly károkat okoznak az élővilágnak.

Jön az agrárium csúcseseménye, az Agrárszektor Konferencia!

December 9-10-én rendezi meg a Portfolio Csoport az Agrárszektor Konferenciát, amely ma a hazai agrárium csúcseseményének számít. A kétnapos rendezvény napirendre tűzi azokat a legaktuálisabb és legforróbb témákat, amelyek döntően befolyásolják az agrárgazdasági szereplők üzleti-gazdálkodási tevékenységének eredményességét. A konferencia egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről, emellett napirendre veszi a legfontosabb szabályozási változásokat is. A résztvevőknek lehetőségük nyílik networkingre és kapcsolatépítésre is, és az esemény színvonalát rangos szakmai díjátadó is emeli. Ne hagyja ki az év egyik legfontosabb agráreseményét, jöjjön el a Portfolio Agrárszektor Konferenciára december 9-10-én.

Az egyik különösen fenyegetett régió a Kosciuszko Nemzeti Park, ahol több mint 14 ezer brumby lelhető fel. Egy, az új-dél-walesi nemzeti parkszolgálat által kiadott terv alapján a környéken a hatóságok 3 ezerre akarják csökkenteni az egyedszámot, a megmaradt példányokat pedig a park területének 32%-án tartanák fenn. Ezzel elvileg megőriznék a brumbyk kulturális jelentőségét, miközben az ökológiai problémát is mérsékelnék. A fővárosi területen ennél szigorúbban lépnek fel a lovakkal szemben, és Victoria államban is komolyabb beavatkozást terveznek.

Az Ausztrál Tudományos Akadémia közelmúltban megjelent nyílt levele alapján az új-dél-walesi terv nem elég. A 69 aláíró szerint ekkora egyedszámcsökkentéssel nem lehet megóvni a parkot a lovak hatásaitól, a hatóságok pedig a brumby-párti lobbistáknak kedveznek. John Shine, az akadémia elnöke kiemelte, a kérdésben a tudományra kellene hallgatni. A szakértők úgy látják, a helyi lovak számát jóval 3 ezer alá kellene csökkenteni. A Kosciuszko Nemzeti Park területén számos veszélyeztetett faj él, de a szakemberek szerint a térség túl ökológiája törékeny ahhoz, hogy nagy testű növényevők lakják.

(Címlapkép forrása: Wikimedia Commons)

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Elsősorban felelős partnerekre van szükség (x)

A TRM Pro Kft. a Zensteel® építőipari lemeztermékeivel az egyik meghatározó magyar gyártó. Célja, hogy területén a mezőgazdasági vállalkozók egyik legstabilabb partnere legyen.

KONFERENCIA
Agrárium 2023
A tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye március 21-én Kecskeméten.
EZT OLVASTAD MÁR?