2023. szeptember 24. vasárnap Gellért, Mercédesz
Megszületett a döntés: alapjaiban változhat meg az állattartás Európában

Megszületett a döntés: alapjaiban változhat meg az állattartás Európában

agrarszektor.hu
Az EU Parlament 2022. február 15-i ülésén elfogadták a gazdasági állatok jólétére vonatkozó jelentést, melyhez kapcsolódóan a COPA-COGECA (az európai termelők és termelői szervezetek szövetsége) is nyilatkozatban adott hangot támogatásának. A COM AGRI-ban már 2021. októberében elfogadott szövegben csak minimális módosítások történtek, a beérkezett javaslatok közül is csupán egy ellenjavaslat került elutasításra, végül a szavazáson 72%-os többséggel fogadták el a dokumentumot.

Jön a magyar agrárium kihagyhatatlan toprendezvénye, az Agrárszektor Konferencia | 2023. november 29-30., Siófok

A rendezvény az éves agráresemények összegzése és értékelése mellett hosszabb távú jövőképet is felvázól a résztvevők számára a megalapozott fejlesztési és beruházási döntésekhez. A konferencián a hazai államigazgatási, banki, vállalati és érdekképviseleti szféra csúcsvezetői nyújtanak első kézből származó, releváns információkat, amelyek az agrárgazdaság valamennyi szereplője – a termelők, az élelmiszergyártók és a kereskedők – számára egyaránt hasznos tájékoztatásul szolgálhatnak.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

Ez egyértelműen azt mutatja, hogy az Európai Parlament bízik az uniós gazdálkodókban, és úgy látja, hogy készen állnak arra, hogy segítségükkel a világ jelenleg legszigorúbb állatjóléti jogszabályait a valóságban is végre lehessen majd hajtani. Az unió-szerte az állattartókat érő rendszeres támadások ellenére örömmel nyugtázható, hogy az Európai Parlament elismeri az állattartók eddigi és jelenlegi teljesítményét és ösztönözni kívánja őket, hogy folytassák erőfeszítéseiket - írja a NAK. Az állatjólét kérdése összetett és a tudományos ismeretek bővülésével folyamatosan fejlődő terület. A szakmai szervezetek egyetértenek abban, hogy alapvető fontosságú, hogy az ezzel kapcsolatos döntések szilárd tudományos bizonyítékokon, többek között hatásvizsgálatokon alapuljanak. 

A tavasz kiemelkedő agráreseménye: Agrárium Konferencia Kecskeméten

Április 6-án rendezi meg Kecskeméten a Portfolio Csoport tavaszi Agrárium 2022 konferenciáját, amely a gazdálkodási évet megalapozó, illetve megerősítő információkat nyújt a hazai agrárgazdaság szereplőinek. A rendezvény bemutatja és részletesen kifejti azokat a legfontosabb jogszabályi, támogatási, piaci, finanszírozási, innovációs és jövedelmezőségi változásokat, amelyek döntően befolyásolhatják az agrárvállalkozások tevékenységeit. A konferencia gyakorlati útmutatással és naprakész információkkal járul hozzá ahhoz, hogy az agrárgazdasági vállalkozások eredményes gazdasági döntéseket hozhassanak. A rendezvény valamennyi üzemméretű gazdálkodónak hasznos tájékoztatást nyújt a 2022-es évet érintő legjelentősebb agrárgazdasági változásokról. Ne hagyja ki az Agrárium 2022 Konferenciát április 6-án Kecskeméten!

EZ IS ÉRDEKELHET

Ezen túlmenően, e szavazásra és a javasolt módosításokra gondolva, hangsúlyozni kell, hogy az EU működéséről szóló szerződésében foglaltak szerint és a szabadpiaci szabályok alapján minden mezőgazdasági termelőnek lehetőséget kell adni arra, hogy szabadon értékesíthesse állatait az EU-ban. Ez azt jelenti, hogy a jelenleg is magas európai standardok alapján minden megengedett belpiaci termelési mód elfogadható, és abban sem szabad kivetnivalót találni, ha a magasabb állatjóléti színvonal érdekében tett erőfeszítéseket a gazdák versenyelőnnyé kívánják tenni az EU kereskedelmi partnereivel szemben. Az állatjólét ugyanis a gazdálkodók jólététéhez is szorosan kapcsolódik. Ezért fontos, hogy az EU ne feledkezzen meg arról, hogy egyik alapvető küldetése a gazdálkodók támogatása abban, hogy az uniós polgárokat és a globális piacot fenntartható módon előállított, jó minőségű, megfizethető és biztonságos élelmiszerekkel lássák el.

EZ IS ÉRDEKELHET

A gazdálkodók és szervezeteik teljesen tisztában vannak azzal, hogy a fogyasztók bizalma az európai mezőgazdasági és élelmiszer-ágazat termékeinek magas értékében és minőségében, valamint a magas állategészségügyi és állatjóléti szabványok fenntartásán múlik. Ennek megfelelően a COPA és COGECA bízik benne, hogy a "Termőföldtől az asztalig" (Farm to Fork) stratégiában foglalt állatjóléti intézkedések felülvizsgálata az egyensúlyi megközelítés jegyében történik, egészében szemlélve a körülményeket, és rugalmas, önkéntes lehetőségeket fog biztosítani a gazdák számára, ami segítheti a gazdák és termékeik versenyképességét magas szintű állatjóléti előírások mellett. A folyamat célja az, hogy az állattartók végső soron teljesíteni tudják az emelt szintű, de valódi termelési körülmények között megvalósítható állatjóléti előírásokat úgy, hogy ehhez megfelelő átmeneti időszakot, és eszközöket biztosítanak számukra. A nyilatkozat eredeti szövege a Szövetségek honlapján érhető el. A képviselői vita pedig visszanézhető a Médiatárban. A jelentés indokolásáról, hátteréről és az ajánlásokról pedig magyar nyelven érhetőek el információk az Európai Parlament honlapján.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Budapest Economic Forum 2023
A Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája.
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
EZT OLVASTAD MÁR?