Veszélyes féreg pusztít Magyarországon: szörnyű károkat okoz a földeken

Veszélyes féreg pusztít Magyarországon: szörnyű károkat okoz a földeken

agrarszektor.hu
Az elmúlt években egyre több problémát okoztak ezek a kártevők, melyek jelenlétére gyakran csak akkor figyelünk fel, amikor már visszafordíthatatlan a kártétel.

Jön a magyar agrárium kihagyhatatlan toprendezvénye, az Agrárszektor Konferencia | 2023. november 29-30., Siófok

A rendezvény az éves agráresemények összegzése és értékelése mellett hosszabb távú jövőképet is felvázól a résztvevők számára a megalapozott fejlesztési és beruházási döntésekhez. A konferencián a hazai államigazgatási, banki, vállalati és érdekképviseleti szféra csúcsvezetői nyújtanak első kézből származó, releváns információkat, amelyek az agrárgazdaság valamennyi szereplője – a termelők, az élelmiszergyártók és a kereskedők – számára egyaránt hasznos tájékoztatásul szolgálhatnak.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

Az enyhe tél több növényvédelmi kihívást fog okozni, és ezt a problémát a szűkülő növényvédőszer paletta csak tetőzi - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). A drótférgek számára az enyhe tél igazán kedvező, valószínűleg nem húzódtak mélyre a talajlakó kártevők és a felszín sem fagyott át annyira, hogy az gyérítette volna őket. A drótférgek a pattanóbogarak lárvái. Ezek a lárvák 3-5 évig fejlődnek a talajban. Csapadékos évjáratban a felszínhez közeli, míg száraz időben a talaj mélyebb rétegeiben tartózkodnak.

A tavasz kiemelkedő agráreseménye: Agrárium Konferencia Kecskeméten

Április 6-án rendezi meg Kecskeméten a Portfolio Csoport tavaszi Agrárium 2022 konferenciáját, amely a gazdálkodási évet megalapozó, illetve megerősítő információkat nyújt a hazai agrárgazdaság szereplőinek. A rendezvény bemutatja és részletesen kifejti azokat a legfontosabb jogszabályi, támogatási, piaci, finanszírozási, innovációs és jövedelmezőségi változásokat, amelyek döntően befolyásolhatják az agrárvállalkozások tevékenységeit. A konferencia gyakorlati útmutatással és naprakész információkkal járul hozzá ahhoz, hogy az agrárgazdasági vállalkozások eredményes gazdasági döntéseket hozhassanak. A rendezvény valamennyi üzemméretű gazdálkodónak hasznos tájékoztatást nyújt a 2022-es évet érintő legjelentősebb agrárgazdasági változásokról. Ne hagyja ki az Agrárium 2022 Konferenciát április 6-án Kecskeméten!

Különösen vonzza őket a csírázó mag, a fiatal növények gyökerei, ezek rágásával okoznak kártételt. Ezt követően a növény föld feletti része sárgulni kezd, majd elszárad. Gabonában sárgulás, majd vezérhajtás elhalás következik be. A burgonyában és a cukorrépában járatokat rágnak, a palánták esetében pedig teljes pusztulást okoznak. A szántóföldi kultúrák közül legnagyobb kárt burgonyában és cukorrépában okoztak, de már kukorica és napraforgó esetében is jelentős kártétellel lehetett találkozni az elmúlt években, és erre lehet számítani a következő években is.

A tavaszi vetések előtt érdemes a területünket "megvizsgálni" drótféreg szempontjából is. Négyzetméterenként már 3-5 drótféreg kárt okozhat, ekkor talajfertőtlenítés indokolt. Ennél nagyobb egyedszám esetén viszont érdemes megfontolni a vetésváltást.

Ilyenkor felmerül a kérdés, hogy milyen kultúrára váltsunk?

A tavasszal vetett, kapás kultúrákon nagyon jól megélnek a drótférgek. Az ökológiai jelentőségű másodvetés céljából vetett kultúrák esetében gyakran felszaporodtak a drótférgek a területen. Ennek az az oka, hogy több faj, többféle fejlettségű drótféreg egyidejű jelenléte is előfordulhat az adott területen, melyek eltérően reagálhatnak az egyes hatásokra, hatóanyagokra. Az őszi vetésű gabonák gyökerein is jól érzik magukat, bár ez a kultúra kevésbé érzékeny a jelenlétükre, mivel amikor a drótférgek aktívak lennének az őszi búza már megerősödött gyökérrendszerrel rendelkezik - ugyan ez igaz a repcére is - így jobban tudja tolerálni a károsítást, mint az éppen csírázó tavaszi kultúrák.

Összegezve, vetés előtt "vizsgáljuk meg" a talajainkat a talajlakó kártevők szempontjából is. Ez történhet területi kvadrát alapján talajmintavevővel, búzacsomós módszerrel, vagy a terület fóliatakarásával. A gazdasági küszöbérték 3-5 drótféreg négyzetméterenként, ez azt jelenti, hogy már védekeznünk szükséges talajfertőtlenítővel vagy csávázott vetőmagok használatával.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Budapest Economic Forum 2023
A Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája.
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
EZT OLVASTAD MÁR?