Ezek a kártevők most nagyon megkeseríthetik a gazdák életét: jobb lesz odafigyelni

Ezek a kártevők most nagyon megkeseríthetik a gazdák életét: jobb lesz odafigyelni

agrarszektor.hu
A 30 fok feletti hőmérsékletben, csapadék nélkül már szenvednek a növények is. Egyre rosszabbul tűri a hőséget a búza, és néhány helyen már a kukorica levelei is egyre jobban csavarodnak a meleg és az aszály miatt.

A hőségnapok felgyorsították a kalászos gabonák érését, az őszi árpát lassan lehet aratni, ugyanakkor az őszi búza szenved az aszálytól - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). Az időjárás se a kórokozó gombáknak, se a rovarkártevőknek nem kedvező, még a fuzárium se terjed ebben az időben, illetve kevesebb a gabonapoloska és a gabonaszipoly is az ilyenkor megszokottnál.

Nevezzen a 2021-es Portfolio Agrárdíjakra!

Idén év végén decemberben is kiosztja a Portfolio Csoport a Portfolio Agrárdíjakat az Agrárszektor 2021 Konferencián. Ebben az évben nyolc kategóriában díjazzuk a hazai agrárgazdaság legjobbjait és a legkiemelkedőbb agrárgazdasági teljesítményeket.

A Portfolio az érdeklődéseket az agrarszektordijak@portfolio.hu e-mail címen fogadja 2021. június 30-ig.

A kukoricák néhány helyen már feltűnően szenvednek a melegtől és a csapadékhiányától, csavarodnak, ún. "furulyáznak" a levelei, mely egy védekezési mechanizmus a nedvesség megtartása érdekében. A kukoricamoly rajzása folyamatos, és növekvő tendenciát mutat, kelnek a hernyók, L1-es lárvákkal már lehet találkozni. A hőség a levéltetvek számára kedvezőtlen, viszont a takácsatkák kedvelik az ilyen időjárást, felszaporodhatnak az alsó levélszinteken.

Az ország legnagyobb részén a napraforgók elérték a csillagbimbós állapotot. A rovarkártevők jelenléte itt is csökkent a hőség hatására. A melegigényes kórokozók jelenlétére (alternária, rizópuszos betegség) számítani kell, viszont a fertőzés kialakulásához csapadékra is szükség van. A fehérpenészes tányérrothadás kialakulásához, a szkleróciumok ivaros csírázásához is 30-40 mm csapadék szükséges.

A burgonyabogár számára kedvező az időjárás, a lárvák fejlettsége változatosan alakul. Nem hagyhatjuk el az ellenük való védekezést.

Címlapkép forrása: MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?