Nem várt probléma ütötte fel a fejét a földeken: ez most sokak életét megnehezítheti

Nem várt probléma ütötte fel a fejét a földeken: ez most sokak életét megnehezítheti

agrarszektor.hu
Az elmúlt egy hét csapadékos időjárása kedvező körülményeket nyújtott szántóföldi növényeink fejlődéséhez, ugyanakkor a hőmérséklet továbbra is elmarad az optimálistól, ami főként a frissen elvetett kapás növények korai növekedésénél okoz gondot. A gyakran esős és párás idő a gyomok elszaporodását is segíti, valamint a különböző kórokozók számára is kedvező, viszont a növényvédelmi munkákat nehezíti a gyakori szél és vizes levélfelszín. A folytatásban csütörtök estig még sokfelé várható számottevő csapadék, majd a következő napokban csökken a csapadékhajlam, és csak elszórtan lesznek záporok, zivatarok.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az elmúlt egy hétben több hullámban is nedves légtömegek érkeztek fölénk, így minden nap esett valamennyi csapadék az ország jelentős részén - írja a met.hu. Az áztató esők mellett hirtelen lezúduló, nagy csapadékot adó záporok, zivatarok is előfordultak, és Vas megyében sajnos károkozó jég is esett. A legtöbb csapadék, 50-90 mm a nyugati országrészben és északkeleten hullott, míg az ország nagy részén 20-40 mm esett. Ennél kissé kevesebbet a déli országrészben és a Tisza-tótól délre mérhettünk. Ez a csapadék a legtöbb helyen alaposan megáztatta a talajok felszín közeli rétegét, de a felső fél méteres réteg vízellátottsága is sokat javult az elmúlt héten. Az Alföld és a Dunántúl jelentős részén 55-80% között alakul ez az érték a növények számára felhasználható vízmennyiség arányában, míg a Nyugat-Dunántúlon és az Északi középhegység térségében telítettséghez közeli állapotban van a talajok felső egy méteres rétege is. A csapadékkal együtt a múlt hét közepén azonban lehűlés is érkezett, és azóta is 1-2 fokkal az ilyenkor megszokott értékek alatt alakul az átlaghőmérséklet. A tartósabban borult csapadékos tájakon a maximum hőmérsékletek 15 fok körül, de a minimumok is 10 fok fölött, míg az éppen kevésbé felhős, szárazabb területeken a maximum értékek kevéssel 20 fok fölött, a minimumok pedig 10 fok alatt alakultak.

Gyors fejlődésnek indult a vegetáció május eleje óta. Az őszi kalászosok a szárnövekedés fenológiai fázisában járnak, a repce pedig virágzik. Utóbbi növényt azonban megviselte az áprilisi hideg, melynek hatására a szokásosnál alacsonyabbak, és kevesebb elágazással rendelkeznek az állományok. Ezekre a növényekre is rendkívül jól jött az elmúlt egy hét csapadékos időjárása, melyet a termésmennyiségben fognak meghálálni. A napraforgó jellemzően már kisorolt, a vetés idejétől függően szikleveles és 2-4 leveles állapot között vannak az állományok. A kukorica többnyire 1-3 leveles, de vannak még ki nem kelt táblák is. Az éltető csapadék mellett ezeknek a növényeknek most már meleg is kellene. Egyre több gyümölcsfajtán mutatkozik a termés, de a hűvös, csapadékos időben a megbetegedések is jelen vannak. Az akácon 4 cm körüli a virágbimbó.

A folytatásban is marad a változékony idő. Csütörtök estig nem változik időjárásunk, a legmelegebb órák hőmérséklete is 20 fok alatt alakul, és további 5-20 mm csapadékra lehet számítani, de a déli országrészben helyenként ennél több is eshet, míg északkeleten ennél kisebb mennyiség valószínű. Pénteken már 20 fok köré melegszik a levegő, és nem várható számottevő csapadék, majd a pünkösdi hétvégén szórványosan lehetnek záporok, zivatarok, tehát a hét első feléhez képest jelentősen csökken a csapadékhajlam, és ezzel együtt a levegő páratartalma is. Egy térségünk fölött hullámzó frontrendszer alakítja majd időjárásunkat, tehát továbbra is gyakran lesz erősen felhős fölöttünk az ég, a hőmérsékletben pedig nagy különbségek alakulnak ki az ország északnyugati, északi, és délkeleti, keleti tájai között. Míg előbbi helyeken marad az átlagosnál hűvösebb idő 20 fok alatti csúcshőmérsékletekkel, a délkeleti tájakon 25 fok köré melegszik a levegő. Erős szél főként csütörtökön és szombaton zavarja a növényvédelmi munkákat.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03