Több száz kiló idegen halat talált a Nébih: nem is gondolnád, hol bukkantak rájuk

Több száz kiló idegen halat talált a Nébih: nem is gondolnád, hol bukkantak rájuk

agrarszektor.hu
Rendkívüli ellenőrzést végeztek a Nébih Állami Halőri Szolgálat (ÁHSZ) és a Magyar Országos Horgász Szövetség (MOHOSZ) halőrei a Csepeli kavicsbányatavon október elején. Az akció során bevontak 12 horgászengedélyt, lefoglaltak 14 horgászbotot és 82 haltároló eszközt, melyekből összesen több mint 300 kg halat engedtek vissza a tóba. További 56 esetben jelenleg is vizsgálat zajlik a halvédelmi jogszabályok megsértése miatt.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

2022. október elején az ÁHSZ és a MOHOSZ halőrei csónakból ellenőrizték a halvédelmi jogszabályok betartását a Csepeli kavicsbányatavon, ahol - vélhetően a szakszerű halőrzés hiányából adódóan - a vártnál lényegesen több szabálytalanságot tapasztaltak - írja a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Jogosulatlan horgászat, halászat, a megengedettnél több bottal végzett horgászat, fogási napló vezetésének hiánya, valamint a mennyiségi és méretkorlátozás be nem tartása miatt a halőrök 12 horgásztól vették el az engedélyt. További 56 esetben indult vizsgálat többek között őrizetlenül hagyott horgászfogás, valamint nem felügyelt aktív horgász- és halászeszköz miatt. Az akció során a halőrök összesen 82 vízben elhelyezett, őrizetlenül hagyott, túlnyomó részt szakszerű haltárolásra alkalmatlan eszközt számoltak fel, például haltartó hálót, mosogatógép dobot, ketreceket, varsákat. Az eszközökből több mint 300 kg halat engedtek szabadon, melyek többsége sérült, teljesen lesoványodott állapotban került elő.

Az ÁHSZ nyomatékosan felhívja a horgászok figyelmét, hogy a meg- és kifogott halak kínzása tilos, a számukra okozott fizikai sérülés nem haladhatja meg a halászmódszerből, illetve a horgászmódszerből adódó szükséges minimumot. A kifogott halakat maradandó sérülést nem okozó módon élve kell tartani vagy azonnal le kell ölni. A megtartani nem kívánt halat pedig rögtön vissza kell helyezni a vízbe. 

Fontos tisztában lenni azzal is, hogy a horgász zsákmányát legfeljebb 48 órán át tárolhatja vízijárművén vagy horgászhelyén, de csak amíg maga is a helyszínen tartózkodik. Emellett legfeljebb a területi jegy szerinti két napi, a korlátozásoknak megfelelő mennyiségű halat tarthat magánál. Amennyiben többen horgásznak együtt, mindenki elkülönítetten kell, hogy tárolja a saját fogását. Ha a horgász elhagyja a horgászhelyét vagy a vízpartot, köteles a zsákmányát magával vinni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?