Fertőző állatbetegségek jelenhetnek meg Magyarországon: bármikor beüthet a baj

agrarszektor.hu
Az Állatorvostudományi Egyetem, az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat Állatorvostudományi Kutatóintézet és a Széchenyi István Egyetem konzorciuma a „Nemzeti Laboratóriumok létrehozása, komplex fejlesztése” megnevezésű konstrukció keretében sikeres pályázatot nyert el kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenységek, tudás- és technológiatranszfer támogatásának elősegítése érdekében. Az RRF-2.3.1-21-2022-00001 azonosítószámú, „Fertőző állatbetegségek, antimikrobiális rezisztencia, állatorvosi közegészségügy és élelmiszerlánc-biztonság Nemzeti Laboratóriuma” elnevezésű projekt 3,3 milliárd forint vissza nem térítendő támogatással, európai uniós forrásból valósul meg.

Agrárium 2023 konferencia

Az évkezdet egyik legfontosabb rendezvénye Kecskeméten: a konferencia célja, hogy bemutassa azokat a legjelentősebb támogatási, jogszabályi, finanszírozási, piaci, innovációs és gépesítési változásokat, amelyek alapvetően meghatározhatják az ágazati vállalkozások 2023-as tevékenységét. Minden hazai agrárszereplőnek elengedhetetlen információs forrás!

A Fertőző állatbetegségek, antimikrobiális rezisztencia, állatorvosi közegészségügy és élelmiszerláncbiztonság Nemzeti Laboratóriuma létrehozásának kiemelt népegészségügyi és nemzetgazdasági jelentősége van - írja közleményében a Széchenyi István Egyetem. Hazánk nagy haszonállatlétszáma a fertőző betegségek gyors és hatékony felismerését, megelőzését és gyógykezelését prioritássá teszi. Az ágazat növekvő nemzetgazdasági jelentősége és a kiváló minőségű állati termék iránti igény növekedése mellett a Nemzeti Laboratórium célként tűzte ki az „Egy egészség” elv jegyében a fogyasztók egészségvédelmét is. Fentiek eléréséhez a Nemzeti Laboratórium kutatás-fejlesztési-innovációs, valamint gyakorlatorientált felsőfokú képzési kapacitást biztosít.

A projekt fejlesztések eredményeként megvalósul több egyedülálló és innovatív, illetve hazai viszonylatban hiánypótló megoldást jelentő termék és szolgáltatás piacosítása. Kutatási eredményeket azok jellegétől függően oltalom/szabadalom formájában hozzuk nyilvánosságra, vagy rangos, nemzetközi folyóiratokban tervezzük szabadon hozzáférhető formátumban publikálni, a társadalom számára is elérhetővé tenni.

Az Állatorvostudományi Egyetem mint konzorciumvezető és konzorciumi partnerei, az ELKH Állatorvostudományi Kutatóintézet és a Széchenyi István Egyetem a Széchenyi Terv Plusz program keretében az Európai Unió Helyreállítási és Ellenállóképességi Tervének támogatásával közösen valósítja meg a projektet.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Elsősorban felelős partnerekre van szükség (x)

A TRM Pro Kft. a Zensteel® építőipari lemeztermékeivel az egyik meghatározó magyar gyártó. Célja, hogy területén a mezőgazdasági vállalkozók egyik legstabilabb partnere legyen.

KONFERENCIA
Agrárium 2023
A tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye március 21-én Kecskeméten.
EZT OLVASTAD MÁR?