Súlyos károkat okozott a tűzijáték itthon: rengeteg madár eltűnt ebből a városból

Súlyos károkat okozott a tűzijáték itthon: rengeteg madár eltűnt ebből a városból

agrarszektor.hu
A tűzijáték a világ szinte minden pontján szerves részét alkotja az év utolsó napjának, amely alól azonban Tata az egyik kivétel, hiszen az Öreg-tó évről évre sok ezer vadlúdnak nyújt menedéket és pihenőhelyet. Az ünnepek előtt még örülhettek a tataiak, hiszen a város szimbólumává vált vadludakból több ezer példány töltötte az éjszakát az Öreg-tó vizén. Ez azonban hamarosan megváltozott.

Közeleg a tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye: Agrárium 2024 konferencia, március 19., Kecskemét

Előad többek között Nagy István, Kulik Zoltán, Andréka Tamás, Győrffy Balázs, Éder Tamás, Hadászi László, Ruck János, és még sokan mások.

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Tata önkormányzata még 2018 őszén határozott arról, hogy korlátozzák a pirotechnikai eszközök használatát, így kívánva megvédeni az itt telelő madarakat, mivel a tűzijátékkal együtt járó fény és hanghatások elriasztják a nyugalomra vágyó ludakat. Hiába volt azonban minden igyekezet és tiltás, idén is durrogtak a tűzijátékok Tatán, mely hatalmas riadalmat okozott az éjszakázó vadludak között - olvasható a Kemma.hu oldalán. Musicz László, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) Komárom-Esztergom megyei helyi csoportjának tiszteletbeli elnöke elmondta, hogy öt évre visszamenőleg ebben az évben lőtték fel a legtöbb pirotechnikai eszközt.

Mindösszesen 1200 madár maradt bent a tavon éjszaka, ami annyit jelent, hogy mintegy 13 ezer lúd menekült ki a vízről a hanghatásoknak köszönhetően. Ezek szétszóródnak szerte az országban, és semmiféle biztosíték nincsen sajnos arra, hogy még az idén visszatérnek az Öreg-tóra

- közölte a szomorú tényt Musicz László.

A szakember kiemelte, hogy a szilveszteri durrogás volt a hab a tortán, mivel a különféle hanghatások már a karácsonyt követő első napokban is halhatók voltak a városban, aminek köszönhetően a mintegy 30 ezer lúd bő felét már szilveszter előtt elüldözték. A rendőrségre több bejelentés is érkezett a tűzijátékok miatt, mire azonban a járőrök a helyszínre értek, a „tettesek” már köddé váltak. Az MME tagjai most adatokat gyűjtenek, amikkel alá szeretnék támasztani a helyzet súlyosságát, ezáltal radikálisabban szeretnének fellépni a vadludak védelme érdekében. Az egyesület egy közleményt is kiadott közösségi oldalán, és keresik a megoldást a probléma mihamarabbi orvoslására. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Heti fókusz: Stop stressz! (x)

A tél végi szokatlanul meleg időjárás után fel kell készülnünk a kora tavaszi fagykárok megjelenésére szántóföldi kultúráinkban is.

Támogatott tartalom

Nagy termőképességű LG kukoricák (x)

Tavaly rég nem látott mélységbe zuhant a kukorica vetésterülete Magyarországon. A VSZT felmérése szerint a vetésterület 746 ezer ha körül alakult a 2023-as évben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?