Súlyos károkat okozott a tűzijáték itthon: rengeteg madár eltűnt ebből a városból

Súlyos károkat okozott a tűzijáték itthon: rengeteg madár eltűnt ebből a városból

agrarszektor.hu
A tűzijáték a világ szinte minden pontján szerves részét alkotja az év utolsó napjának, amely alól azonban Tata az egyik kivétel, hiszen az Öreg-tó évről évre sok ezer vadlúdnak nyújt menedéket és pihenőhelyet. Az ünnepek előtt még örülhettek a tataiak, hiszen a város szimbólumává vált vadludakból több ezer példány töltötte az éjszakát az Öreg-tó vizén. Ez azonban hamarosan megváltozott.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Tata önkormányzata még 2018 őszén határozott arról, hogy korlátozzák a pirotechnikai eszközök használatát, így kívánva megvédeni az itt telelő madarakat, mivel a tűzijátékkal együtt járó fény és hanghatások elriasztják a nyugalomra vágyó ludakat. Hiába volt azonban minden igyekezet és tiltás, idén is durrogtak a tűzijátékok Tatán, mely hatalmas riadalmat okozott az éjszakázó vadludak között - olvasható a Kemma.hu oldalán. Musicz László, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) Komárom-Esztergom megyei helyi csoportjának tiszteletbeli elnöke elmondta, hogy öt évre visszamenőleg ebben az évben lőtték fel a legtöbb pirotechnikai eszközt.

Mindösszesen 1200 madár maradt bent a tavon éjszaka, ami annyit jelent, hogy mintegy 13 ezer lúd menekült ki a vízről a hanghatásoknak köszönhetően. Ezek szétszóródnak szerte az országban, és semmiféle biztosíték nincsen sajnos arra, hogy még az idén visszatérnek az Öreg-tóra

- közölte a szomorú tényt Musicz László.

A szakember kiemelte, hogy a szilveszteri durrogás volt a hab a tortán, mivel a különféle hanghatások már a karácsonyt követő első napokban is halhatók voltak a városban, aminek köszönhetően a mintegy 30 ezer lúd bő felét már szilveszter előtt elüldözték. A rendőrségre több bejelentés is érkezett a tűzijátékok miatt, mire azonban a járőrök a helyszínre értek, a „tettesek” már köddé váltak. Az MME tagjai most adatokat gyűjtenek, amikkel alá szeretnék támasztani a helyzet súlyosságát, ezáltal radikálisabban szeretnének fellépni a vadludak védelme érdekében. Az egyesület egy közleményt is kiadott közösségi oldalán, és keresik a megoldást a probléma mihamarabbi orvoslására. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?