Fontos döntést hozott a magyar hatóság: szigorú korlátozásokat oldottak fel

agrarszektor.hu
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Bács-Kiskun, Békés és Csongrád-Csanád vármegyében 2023. január 19-től feloldotta a madárinfluenza miatt elrendelt felügyeleti (megfigyelési) körzetek nagy részét. A baromfik betelepítése és újratelepítése szigorú feltételek mellett megkezdődhet az érintett országrészben.

Mivel a kötelezően előírt várakozási időben nem történt negatív járványügyi esemény Bács-Kiskun, Békés és Csongrád-Csanád vármegyékben a 2022 novemberétől, illetve decemberétől korlátozás alatt álló területeken, ezért a hatóság január 19-ével megszüntette a felügyeleti (megfigyelési) körzetek nagy részét. Az érintett térségben már csupán az utóbbi hetek kitöréseihez kapcsolódó három, 10 km-es sugarú felügyeleti (megfigyelési) körzet áll fenn, valamint Hajdú-Bihar megyében található korlátozott terület - olvasható a Nébih oldalán.

A döntés értelmében szigorú feltételek betartása mellett - a fennmaradó korlátozás alatti területek kivételével - megkezdődhet a betelepítés és újratelepítés. Fontos azonban, hogy az őszi járványban érintett telepeken erre még csak akkor kerülhet sor, ha onnan kizárólag vágóhídra, azonnali vágásra szállítják az állatokat. Minden egyes újratelepítést hatósági állatorvos által elvégzett, kedvező eredményű helyszíni szemlének kell megelőznie.

Baromfi kihelyezése - a betelepítési eljárásrendben meghatározott előírások szigorú betartása mellett - csak olyan telepre engedélyezhető, ami

  • nem hivatalos Ramsari-területen található, valamint
  • 3 km-es körzetében nem található más állandó vizes terület, vadmadarak által bizonyítottan látogatott vizes élőhely.

Mivel a magas patogenitású madárinfluenza vírusa továbbra is jelen van az országban, ezért a feloldások ellenére sem lazulhat a járványügyi fegyelem. Az állattartóknak mindent meg kell tenniük annak érdekében, hogy megóvják állományaikat.

A vízibaromfik technológiai mozgatása előtti kötelező tampon vizsgálat az egész ország területén továbbra is érvényben van. Az ilyen szállítások előfeltétele, hogy rendelkezésre álljon a kedvező eredményű laboratóriumi vizsgálat. Ugyanakkor hazánk mentes területein a vágóhídra szállítás előtti mintavétel nem kötelező, továbbá a szárnyasvad állományokat (pl. fácán) sem szükséges vizsgálni a szabadon engedés előtt. Minden, a madárinfluenzával kapcsolatos információ - beleértve az interaktív térképet és a korlátozás alatt álló területek listáját - elérhető a Nébih tematikus aloldalán.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Találkozzunk június 8-án Balatonfüreden!
BUDAPEST - Pörgessük fel együtt a hazai KKV szektort!
Ingyenes rendezvény június 6-án!
EZT OLVASTAD MÁR?