Új csodaszer hódíthat az országban: ez lehet a megoldás számos állatbetegségre?

Új csodaszer hódíthat az országban: ez lehet a megoldás számos állatbetegségre?

agrarszektor.hu
Akárcsak az embereknél, a betegségek zömét az állatoknál is a nem megfelelő étrendre és a mozgáshiányra lehet visszavezetni. Bár a száraztáp praktikus, cseppet sem egészséges kedvenceink számára. De mit tehetünk, hogy megelőzzük a bajt vagy kezeljük, ha már kialakult?

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Akárcsak az embereknél, a betegségek zömét az állatoknál is a nem megfelelő étrendre és a mozgáshiányra lehet visszavezetni. Bár a száraztáp praktikus, cseppet sem egészséges kedvenceink számára. De mit tehetünk, hogy megelőzzük a bajt vagy kezeljük, ha már kialakult?

Kutyák között sajnos gyakori a visszatérő vendég az állatorvos rendelőjében: jellemzően cukorbetegség, allergia és daganatok miatt kezelik őket. A krónikus belgyógyászati betegségeket az ő esetükben is az helytelen életmódra lehet visszavezetni, mint kétlábú társaiknál

- véli Dr. Varga Miklós állatorvos, a HerbalVet alapítója.

Az állatorvos elmondása szerint kedvenceinkre főzni olyan, mintha egy sajátos diétás igényű családtagra főznénk. Legtöbben ezt szeretnék megúszni a száraztáp etetéssel, még ha nem is tudnak róla. A kutyák-macskák számára a száraztáp praktikus, de sajnos nem egészséges. Jellemző, hogy néhány év múltán megjelennek a rendelőben daganattal, allergiával, cukorbetegséggel vagy magas vérnyomással - fejtette ki az állatorvos.

De akkor mivel etessük tehát a négylábúakat? A válasz egyszerű: olyan állati eredetű étkekkel, ami legjobban hasonlít a prédaállatra. Persze, ezért nem kell feltétlenül nyulat tartani. Elég az úgynevezett BARF etetés elveit követni: feldolgozatlan, nyers húst és belsőségeket adni nekik. Az állati zsírt nem tudjuk túladagolni, a kutya szervezete előnyben részesíti a cukrokhoz képest. A természetes ételekkel a kutyák ráadásul maximum 10% szénhidrátot visznek be, míg az átlagos tápokban ennek 50% feletti az aránya.

A szakember szerint elég, ha a legolcsóbb belsőséget, húsféleségeket szerezzük be a hentesnél. Dr. Varga Miklós a BARF-szerű étrendet javasolja: ennek lényege, hogy a napi adagokra darabolt húst 1-2 percre lobogó forró vízbe kell dobni, majd felhasználásig a mélyhűtőben kell tároljuk. Mindez talán kissé macerásabb, mint a száraztápot kiönteni a zacskóból, ám nem kerül többe, mint a jó minőségű, készen kapható kutyaeledel. Sőt, ami a hentesnél a legdrágább, nem is feltétlenül jó a kutyának. Emelett az állatorvos szerint kiemelt szerepet kell kapnia az aktív életmódnak is: minden kutyának legalább napi fél órát kéne szabadon futnia, nem csak pórázon sétálnia a betondzsungelben. De mi a helyzet, ha felüti a fejét a betegség?

A hisztamin-termeléssel járó krónikus gyulladások a szervezetben a daganatok melegágyát jelentik. Ilyenkor rá kell jönni, mi áll a tünetegyüttes hátterében: az allergiát például általában külső élősködő, például bolha váltja ki vagy takarmány eredetű. A legelső lépés meggyőződni róla, hogy hatásos élősködőirtó szert használunk-e a kutyán

- mondja Dr. Varga Miklós.

Ígéretes eredmények gyógygombákkal

Az állatorvos 2010 óta foglalkozik a többezer éve ismert gyógygombák hatásaival, amelyeket főleg a kínai-japán irodalom örökített meg. Ezeket a spórákat már a 70-es évek óta mesterséges körülmények közt termesztik, az eredmény így igazi bio gomba, amely nem szív magába káros anyagokat, például nehézfémet a környezetéből. A ganoderma vagy reishi gombák hatékonysága közismert, itthon talán egyedül a HerbalVetnél foglalkoznak a gyógygombák kisállatokon való egészségvédő hatásával. A Naja Forest Kft által kifejlesztett kétfázisú kivonatolási technikával a HerbalVet receptúrái szerint készült termékekekkel eredményesen kezelhető például a forl, a macskák fogfelszívódási zavara is.

Dr. Varga Miklós elmondása szerint ez egy nagyon gyakori betegség: a röntgenen az látszik, hogy felszívódott a fog belseje, míg az idegek, erek megmaradnak és minden érintésre fájnak. Senki nem tudja, mitől alakul ki, mivel gyógyítható, ezért a fogakat ilyenkor jellemzően kihúzzák. A gombának hála gyakran kedvező, gyors változások érhetőek el: előfordult, hogy 2-3 hét után már ismét rendesen használhatta a fogait a macska - mondta a HerbalVet alapítója. Ám a gombák alkalmazása nem csak a macskáknál eredményes, a kutyáknál is kedvező eredmények születtek.

A szakember elmondása szerint napjainkban a 10 év fölött elpusztult kutyák fele daganatos beteg volt. A kemoterápia ugyan megviseli a szervezetet, de sokszor segít. Van olyan kutatás, amelyben a kemoterápia 40-45%os sikert hozott, a maitake gyógygomba pedig 55-60%-osat. A kettő együttes alkalmazása viszont 80-90%-os eredményre vezetett - tette hozzá az állatorvos, aki nincs a kemoterápia, sem a szteroidok, fájdalomcsökkentők vagy antibiotikumok használata ellen. Épp csak úgy véli, többre lehet menni a gyógygombákkal, mint nélkülük.

Egyes súlyosabb allergiás esetekben a kutya minden testrészét véresre harapdálja, nyalogatja, ilyenkor természetesen kellenek a szteroidok, az antibiotikumok átmenetileg. Ezek azonban csak ideiglenes javulást hoznak: a kórképen nem javítanak, ráadásul hosszabb idő után súlyos mellékhatásokkal járhatnak. A gyógyulás hosszú folyamat lehet, amikor különösen fontos gyógygombák mellett a helyes, változatos táplálkozás a kedvencünk számára, hogy a kutyának is legyen esélye

- jelentette ki Dr. Varga Miklós.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?