Új csodaszer hódíthat az országban: ez lehet a megoldás számos állatbetegségre?

Új csodaszer hódíthat az országban: ez lehet a megoldás számos állatbetegségre?

agrarszektor.hu
Akárcsak az embereknél, a betegségek zömét az állatoknál is a nem megfelelő étrendre és a mozgáshiányra lehet visszavezetni. Bár a száraztáp praktikus, cseppet sem egészséges kedvenceink számára. De mit tehetünk, hogy megelőzzük a bajt vagy kezeljük, ha már kialakult?

Közeleg a tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye: Agrárium 2024 konferencia, március 19., Kecskemét

Előad többek között Nagy István, Kulik Zoltán, Andréka Tamás, Győrffy Balázs, Éder Tamás, Hadászi László, Ruck János, és még sokan mások.

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Akárcsak az embereknél, a betegségek zömét az állatoknál is a nem megfelelő étrendre és a mozgáshiányra lehet visszavezetni. Bár a száraztáp praktikus, cseppet sem egészséges kedvenceink számára. De mit tehetünk, hogy megelőzzük a bajt vagy kezeljük, ha már kialakult?

Kutyák között sajnos gyakori a visszatérő vendég az állatorvos rendelőjében: jellemzően cukorbetegség, allergia és daganatok miatt kezelik őket. A krónikus belgyógyászati betegségeket az ő esetükben is az helytelen életmódra lehet visszavezetni, mint kétlábú társaiknál

- véli Dr. Varga Miklós állatorvos, a HerbalVet alapítója.

Az állatorvos elmondása szerint kedvenceinkre főzni olyan, mintha egy sajátos diétás igényű családtagra főznénk. Legtöbben ezt szeretnék megúszni a száraztáp etetéssel, még ha nem is tudnak róla. A kutyák-macskák számára a száraztáp praktikus, de sajnos nem egészséges. Jellemző, hogy néhány év múltán megjelennek a rendelőben daganattal, allergiával, cukorbetegséggel vagy magas vérnyomással - fejtette ki az állatorvos.

De akkor mivel etessük tehát a négylábúakat? A válasz egyszerű: olyan állati eredetű étkekkel, ami legjobban hasonlít a prédaállatra. Persze, ezért nem kell feltétlenül nyulat tartani. Elég az úgynevezett BARF etetés elveit követni: feldolgozatlan, nyers húst és belsőségeket adni nekik. Az állati zsírt nem tudjuk túladagolni, a kutya szervezete előnyben részesíti a cukrokhoz képest. A természetes ételekkel a kutyák ráadásul maximum 10% szénhidrátot visznek be, míg az átlagos tápokban ennek 50% feletti az aránya.

A szakember szerint elég, ha a legolcsóbb belsőséget, húsféleségeket szerezzük be a hentesnél. Dr. Varga Miklós a BARF-szerű étrendet javasolja: ennek lényege, hogy a napi adagokra darabolt húst 1-2 percre lobogó forró vízbe kell dobni, majd felhasználásig a mélyhűtőben kell tároljuk. Mindez talán kissé macerásabb, mint a száraztápot kiönteni a zacskóból, ám nem kerül többe, mint a jó minőségű, készen kapható kutyaeledel. Sőt, ami a hentesnél a legdrágább, nem is feltétlenül jó a kutyának. Emelett az állatorvos szerint kiemelt szerepet kell kapnia az aktív életmódnak is: minden kutyának legalább napi fél órát kéne szabadon futnia, nem csak pórázon sétálnia a betondzsungelben. De mi a helyzet, ha felüti a fejét a betegség?

A hisztamin-termeléssel járó krónikus gyulladások a szervezetben a daganatok melegágyát jelentik. Ilyenkor rá kell jönni, mi áll a tünetegyüttes hátterében: az allergiát például általában külső élősködő, például bolha váltja ki vagy takarmány eredetű. A legelső lépés meggyőződni róla, hogy hatásos élősködőirtó szert használunk-e a kutyán

- mondja Dr. Varga Miklós.

Ígéretes eredmények gyógygombákkal

Az állatorvos 2010 óta foglalkozik a többezer éve ismert gyógygombák hatásaival, amelyeket főleg a kínai-japán irodalom örökített meg. Ezeket a spórákat már a 70-es évek óta mesterséges körülmények közt termesztik, az eredmény így igazi bio gomba, amely nem szív magába káros anyagokat, például nehézfémet a környezetéből. A ganoderma vagy reishi gombák hatékonysága közismert, itthon talán egyedül a HerbalVetnél foglalkoznak a gyógygombák kisállatokon való egészségvédő hatásával. A Naja Forest Kft által kifejlesztett kétfázisú kivonatolási technikával a HerbalVet receptúrái szerint készült termékekekkel eredményesen kezelhető például a forl, a macskák fogfelszívódási zavara is.

Dr. Varga Miklós elmondása szerint ez egy nagyon gyakori betegség: a röntgenen az látszik, hogy felszívódott a fog belseje, míg az idegek, erek megmaradnak és minden érintésre fájnak. Senki nem tudja, mitől alakul ki, mivel gyógyítható, ezért a fogakat ilyenkor jellemzően kihúzzák. A gombának hála gyakran kedvező, gyors változások érhetőek el: előfordult, hogy 2-3 hét után már ismét rendesen használhatta a fogait a macska - mondta a HerbalVet alapítója. Ám a gombák alkalmazása nem csak a macskáknál eredményes, a kutyáknál is kedvező eredmények születtek.

A szakember elmondása szerint napjainkban a 10 év fölött elpusztult kutyák fele daganatos beteg volt. A kemoterápia ugyan megviseli a szervezetet, de sokszor segít. Van olyan kutatás, amelyben a kemoterápia 40-45%os sikert hozott, a maitake gyógygomba pedig 55-60%-osat. A kettő együttes alkalmazása viszont 80-90%-os eredményre vezetett - tette hozzá az állatorvos, aki nincs a kemoterápia, sem a szteroidok, fájdalomcsökkentők vagy antibiotikumok használata ellen. Épp csak úgy véli, többre lehet menni a gyógygombákkal, mint nélkülük.

Egyes súlyosabb allergiás esetekben a kutya minden testrészét véresre harapdálja, nyalogatja, ilyenkor természetesen kellenek a szteroidok, az antibiotikumok átmenetileg. Ezek azonban csak ideiglenes javulást hoznak: a kórképen nem javítanak, ráadásul hosszabb idő után súlyos mellékhatásokkal járhatnak. A gyógyulás hosszú folyamat lehet, amikor különösen fontos gyógygombák mellett a helyes, változatos táplálkozás a kedvencünk számára, hogy a kutyának is legyen esélye

- jelentette ki Dr. Varga Miklós.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Heti fókusz: Stop stressz! (x)

A tél végi szokatlanul meleg időjárás után fel kell készülnünk a kora tavaszi fagykárok megjelenésére szántóföldi kultúráinkban is.

Támogatott tartalom

Nagy termőképességű LG kukoricák (x)

Tavaly rég nem látott mélységbe zuhant a kukorica vetésterülete Magyarországon. A VSZT felmérése szerint a vetésterület 746 ezer ha körül alakult a 2023-as évben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?