Csúnyán pórul járhat az a gazda, aki erre nem figyel: hatalmas bukta lehet a vége

agrarszektor.hu
A korábbi évektől eltérően a Magyar Államkincstár a 2022. évben kérelmezett termeléshez kötött állatalapú támogatások vonatkozásában minden jogcímből ki fogja zárni a végkifizetési döntések meghozatalakor azokat a kérelmezett állatokat, amelyek esetében a szarvasmarha és juh ENAR rendszerekbe történt adatszolgáltatás a jogszabályi előírásokhoz képest a határidők elmulasztásával történt! A különböző adatmódosítások is ebbe a kategóriába esnek (fajta, ivar, születési dátum stb.). A késve jelentett eseményekkel érintett ENAR bizonylatok a Nébih által működtetett nyilvántartásokban rendelkezésre állnak, a kifizetési döntések ezek figyelembevételével kerülnek ügyintézésre.

Fenntartható élelmiszergyártás – Ez a jövő befektetése?

Személyes befektetői klubon mutatjuk be a tőzsdei kibocsátásra készülő Civita Group tevékenységét, működését, az iparágban rejlő potenciált. A magyar családi, kukoricafeldolgozó vállalkozás fenntartható módon állítja elő termékeit, melyek csak természetes alapanyagok felhasználásával készülnek, a teljesértékű és változatos táplálkozáshoz igazodva. A részvétel INGYENES, de regisztrációhoz kötött!

A nem megfelelő egyedekre nem kap kifizetést az igénylő, sőt a jogosult állatokra kifizetendő összegből százalékos levonást alkalmaz a MÁK a meg nem felelt/megfelelt egyedek aránya alapján - írja a MÁSZ. Ez például azt jelenti, hogy ha 100 állatból 10 hibás, 90 jogosult, akkor 10/90×100=11,11 százalék további támogatási összeg kerül levonásra. 50.000 forintos egyedenkénti támogatási összeg esetén az 5.000.000 forint helyett 5.000.000-500.000=4.500.000, amelynek 11,11 százaléka 4.500.000×11,11/100=499.950 forint, így a kifizetendő támogatás 4.500.000-499.950=4.000.050 forint lesz. A szankció miatt érdemes megfontolni azoknak a kérelmezett állatoknak a visszavonását az Egységes Kérelemből, amelyekhez késve jelentett esemény tartozik.

EZ IS ÉRDEKELHET

A MÁK vizsgálja a birtokontartási időszak alatt történő állatmozgások, átkötések, selejtezések, elhullások bejelentését, valamint a szaporulat regisztrációjára vonatkozó határidők betartását. Tejhasznú tehén esetében, tekintettel arra, hogy birtokontartási kötelezettség nem áll fenn, a 2022.03.31. napot követő időszaktól a tehén kikerülést, és borjú bejelentést veszi figyelembe meg nem felelés kategóriában, amennyiben a jogszabályban rögzített határnapok elmulasztásra kerülnek. A szankció alkalmazása a Bizottság 640/2014/EU rendeletének 31. cikke alapján történik azzal, hogy támogatási összeg alatt a megfelelt állatokra kifizetendő támogatást érti. Erről részletesebben ide kattintva lehet tájékozódni.

A Magyar Államkincstár, valamint a Nébih kapcsolódó, tavaly közzétett tájékoztató anyagai az alábbi linkeken érhetők el. A saját tenyészetek adatai minden állattartó, állattenyésztő számára elérhetők a Nébih ENAR oldalán, illetve önálló tenyészetek esetében ügyfélkapus bejelentkezést követően a Nébih Ügyfélprofil felületen. A szarvasmarha ENAR esetében a 1219 - Késve jelentett szarvasmarha események, a juh ENAR vonatkozásában a 1220 - Késve jelentett juh/kecske események menüpontban kérdezhetők le az érintett adatok. Megyei körzetbe sorolt tenyészetek tartói az ENAR felelőstől kérhetnek segítséget, illetve a 2961 bizonylaton tudnak hozzáférést igényelni, a Nébih ENAR oldalán, a zölddel kiemelt fülön (Regisztráció az ENAR-ba).

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Vállalati Energiabeszerzés 2023
Uniós és hazai szabályozási keretek, várható gáz- és áramalakulás a háború és a gáztároló feltöltési kihívások nyomán
EZT OLVASTAD MÁR?