Csúnyán pórul járhat az a gazda, aki erre nem figyel: hatalmas bukta lehet a vége

Csúnyán pórul járhat az a gazda, aki erre nem figyel: hatalmas bukta lehet a vége

agrarszektor.hu
A korábbi évektől eltérően a Magyar Államkincstár a 2022. évben kérelmezett termeléshez kötött állatalapú támogatások vonatkozásában minden jogcímből ki fogja zárni a végkifizetési döntések meghozatalakor azokat a kérelmezett állatokat, amelyek esetében a szarvasmarha és juh ENAR rendszerekbe történt adatszolgáltatás a jogszabályi előírásokhoz képest a határidők elmulasztásával történt! A különböző adatmódosítások is ebbe a kategóriába esnek (fajta, ivar, születési dátum stb.). A késve jelentett eseményekkel érintett ENAR bizonylatok a Nébih által működtetett nyilvántartásokban rendelkezésre állnak, a kifizetési döntések ezek figyelembevételével kerülnek ügyintézésre.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A nem megfelelő egyedekre nem kap kifizetést az igénylő, sőt a jogosult állatokra kifizetendő összegből százalékos levonást alkalmaz a MÁK a meg nem felelt/megfelelt egyedek aránya alapján - írja a MÁSZ. Ez például azt jelenti, hogy ha 100 állatból 10 hibás, 90 jogosult, akkor 10/90×100=11,11 százalék további támogatási összeg kerül levonásra. 50.000 forintos egyedenkénti támogatási összeg esetén az 5.000.000 forint helyett 5.000.000-500.000=4.500.000, amelynek 11,11 százaléka 4.500.000×11,11/100=499.950 forint, így a kifizetendő támogatás 4.500.000-499.950=4.000.050 forint lesz. A szankció miatt érdemes megfontolni azoknak a kérelmezett állatoknak a visszavonását az Egységes Kérelemből, amelyekhez késve jelentett esemény tartozik.

EZ IS ÉRDEKELHET

A MÁK vizsgálja a birtokontartási időszak alatt történő állatmozgások, átkötések, selejtezések, elhullások bejelentését, valamint a szaporulat regisztrációjára vonatkozó határidők betartását. Tejhasznú tehén esetében, tekintettel arra, hogy birtokontartási kötelezettség nem áll fenn, a 2022.03.31. napot követő időszaktól a tehén kikerülést, és borjú bejelentést veszi figyelembe meg nem felelés kategóriában, amennyiben a jogszabályban rögzített határnapok elmulasztásra kerülnek. A szankció alkalmazása a Bizottság 640/2014/EU rendeletének 31. cikke alapján történik azzal, hogy támogatási összeg alatt a megfelelt állatokra kifizetendő támogatást érti. Erről részletesebben ide kattintva lehet tájékozódni.

A Magyar Államkincstár, valamint a Nébih kapcsolódó, tavaly közzétett tájékoztató anyagai az alábbi linkeken érhetők el. A saját tenyészetek adatai minden állattartó, állattenyésztő számára elérhetők a Nébih ENAR oldalán, illetve önálló tenyészetek esetében ügyfélkapus bejelentkezést követően a Nébih Ügyfélprofil felületen. A szarvasmarha ENAR esetében a 1219 - Késve jelentett szarvasmarha események, a juh ENAR vonatkozásában a 1220 - Késve jelentett juh/kecske események menüpontban kérdezhetők le az érintett adatok. Megyei körzetbe sorolt tenyészetek tartói az ENAR felelőstől kérhetnek segítséget, illetve a 2961 bizonylaton tudnak hozzáférést igényelni, a Nébih ENAR oldalán, a zölddel kiemelt fülön (Regisztráció az ENAR-ba).

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?