Botrány rengeteg importtermék körül: sokan kifakadtak Európában

Botrány rengeteg importtermék körül: sokan kifakadtak Európában

agrarszektor.hu
Az elmúlt években az Európai Bizottság egyre nagyobb hangsúlyt fektet a szabadkereskedelmi megállapodások megfelelő végrehajtására. Jelenleg éves jelentéseket készít a legtöbb szabadkereskedelmi megállapodás keretében elért eredményekről, 2020. júniusában pedig új kereskedelmi végrehajtó tisztviselőt nevezett ki, akinek kizárólagos feladata a szabadkereskedelmi megállapodások végrehajtásának javítása.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Kulcsfontosságú, hogy láthatóvá váljon, hogy az EU a kereskedelmi megállapodásokban foglalt együttműködési mechanizmusok révén milyen eredményeket ért el, vagy milyen hiányosságok merültek fel - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). Az állatvédő szervezetek az erősebb intézkedések elfogadása mellett érvelnek, a Bizottság viszont gyakran nyilatkozik úgy, hogy ezek az együttműködési rendelkezések a leghatékonyabb eszközei az állatjólét előmozdítására a harmadik országokkal. A meglévő szabadkereskedelmi megállapodások tapasztalatai azonban azt mutatják, hogy a rendelkezések elfogadása után hiányzik a tényleges nyomonkövetési hajlandóság és az ehhez szükséges erőforrás a konkrét előrelépéshez.

Nagyon fontos, hogy az Európai Bizottság azon főigazgatóságai, amelyek a végrehajtási szakaszban a témákért felelnek, elegendő személyzettel rendelkezzenek, és készek legyenek nyomon követni a szabadkereskedelmi megállapodás megkötését követően a partnerek eljárásait. Ha nincs hatékony végrehajtás, félő, hogy az együttműködésre vonatkozó rendelkezések jól hangzó ígéretek maradnak csupán.

Az európai polgárok évek óta követelnek új vagy jobb állatvédelmi szabályokat, mivel számos botránynak voltunk tanúi, különösen a haszonállatokat illetően. Állatjóléti szervezetek, hatóságok tucatnyi leleplezése és a Bizottság saját szolgálatainak elítélő jelentései minden kétséget kizáróan bebizonyították, hogy a túl nagyszámú haszonállatokra vonatkozó szabályokat figyelmen kívül hagyják, vagy csak részben hajtják végre, miközben gyakran hallani, hogy a WTO szabályai tiltják a diszkriminatív normákon alapuló kereskedelmi korlátozásokat, mivel ez gátolhatja a nemzetek egyenlő esélyeit, hogy egymással kereskedjenek a globális piacon.

Általános igazságként meg kell jegyezni, hogy a gyengébb állatjóléti szabályokkal rendelkező országok termékei olcsóbbak a piacon. Számos országban virágzik az intenzív állattenyésztés, amely amellett, hogy állatjóléti problémákat okozhat, környezeti szempontból fenntarthatatlan és közegészségügyi veszélyt is jelenthet - írja a Brussels Times. Ez még inkább indokolja, hogy az EU állatjóléti szabályait az importra kényszerítse, a célok elérését pedig segítheti az, hogy az unióba exportáló vállalkozások jellemzően nagyvállalatok, amelyekre nem kormányzati szervezetek (NGO-k) is nyomást gyakorolnak, így végső soron pozitív eltolódásra lehet számítani.

A gyakorlatban tehát ez azt jelenti, hogy az új, frissített uniós állatjóléti jogszabályokat az importtermékekre is alkalmazni kell. Az Eurobarométer korábbi felmérése rámutatott, hogy a fogyasztók túlnyomó része azt szeretné, ha az importált termékek megfelelnének az uniós szabályoknak, tehát ez elvárás a fogyasztók részéről is, akik gyakorolni kívánják jogaikat, a közerkölcs védelmére vonatkozó pozitív változások pedig összeegyeztethetőek a WTO szabályaival. Ez az a folyamat, ami lehetővé teszi az EU számára, hogy végül megfeleljen ambícióinak, és a világban vezető, és egyre erősödő pozíciót töltsön be állatjóléti szempontból.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?