Fertőző állatbetegség terjed Európában: így állítanák meg a járványt

Fertőző állatbetegség terjed Európában: így állítanák meg a járványt

agrarszektor.hu
Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (European Food Safety Authority - EFSA) 2023-ban is európai szintű kampánnyal támogatja az afrikai sertéspestis (ASP) elleni küzdelmet. Az immár negyedik éve tartó #StopASF (#StopAfricanSwineFever - Állítsuk meg az afrikai sertéspestist) kampány tizennyolc európai országban, köztük Magyarországon is felhívja a gazdák, vadászok és az állatorvosok figyelmét erre a rendkívül fertőző betegségre, arra ösztönözve az érdekelteket, hogy lépéseket tegyenek a betegség terjedésének megállítására.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az elmúlt évtizedben az afrikai sertéspestis drámai hatással volt az európai sertéstenyésztési ágazatra, a helyi és regionális gazdaságokra pedig a mai napig csapást mér. Bár a legfrissebb adatok biztató jeleket mutatnak arra vonatkozóan, hogy a vírus terjedésének megállítására tett erőfeszítések hatásosak, az európai kép korántsem mindenhol pozitív, és továbbra is ébernek kell maradnunk. A gazdáknak, vadászoknak és állatorvosoknak különösen fontos szerepük van a gyanús esetek jelentésében

 - mondta Bernhard Url, az EFSA ügyvezető igazgatója. A #StopASF kampány arra ösztönzi a kereskedelmi és háztáji gazdálkodókat, az állatorvosokat és a vadászokat, hogy "észleljék - előzzék meg - jelentsék" a sertések és vaddisznók ASP gyanús eseteit. Tizennyolc ország helyi hatóságaival partnerségben zajlik.

Az EFSA ma közzétett új jelentése szerint 2022-ben az ASP megjelenések száma a sertés- és vaddisznóállományokban jelentősen csökkent az előző évhez képest olyan országokban, mint Románia, Lengyelország és Bulgária. Az ASP azonban újra megjelent Görögországban és Csehországban, és továbbra is terjed az EU-val szomszédos országokban, például Szerbiában és Moldovában. Észak-Macedóniában 2022-ben jelentették be először. A magyarországi ASP-helyzetről a https://portal.nebih.gov.hu/afrikai-sertespestis oldalon olvashatnak naprakész tájékoztatást az érintettek és az érdeklődők - írja a Nébih.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?