Rengeteg ilyen madár él Magyarországon: tele van velük minden

Rengeteg ilyen madár él Magyarországon: tele van velük minden

MTI
Az idei évre lezárult a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) által tavaly útjára indított TermészetLesen adatgyűjtő program Tavaszi természetles akciója. Keretein belül az április elejétől június végéig nemcsak a környezetünkben élő madarak, de a kétéltűek, hüllők, lepkék és emlősök megfigyeléseit is feltölthette a lakosság.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az MME MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a Tavaszi természetles célja - a télen futó madárleshez és a jelenleg is aktív Fecskeleshez és Gólyaleshez hasonlóan -, hogy a lakosság is bekapcsolódhasson a környezetünkben található élőlények megfigyelésébe, a védelmüket is segítő "közösségi tudomány" (citizen science) jellegű adatgyűjtésbe. Mint írják, az eredmények szerint több mint 500 település kertjeiben és parkjaiban zajlottak a megfigyelések. Az adatbázisba 1021 felhasználó töltötte fel adatait, 1749 helyszínről (1297 kert és 452 park). Többségében kisebb kertekben (0-1 hektár: 1360) zajlottak a megfigyelések, de szép számmal akadtak nagyobb kertek és parkok is (1-5 hektár: 244 és 5 hektárnál nagyobb: 145). Összesen 18 550 megfigyelés érkezett 203 fajról.

EZ IS ÉRDEKELHET

Természetesen legnagyobb számban a madarak szerepeltek a fajlistákon, a három leggyakrabban megfigyelt faj a fekete rigó, a széncinege és a házi rozsdafarkú volt. Mivel a lepkék és az emlősök esetében csak hat-hat fajt lehetett választani az adatfeltöltésnél, ezért ezek fajszáma nem lehetett teljes. Az EU LIFE Nature alapja által a Közösen a természetért című pályázat részeként támogatott Tavaszi természetles csak egyike az MME új, TermészetLesen elnevezésű programjának, amelynek célja a lakosság bevonása a környezetünkben élő madarak és más állatok megfigyelésébe.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?