Hatalmas beruházás jön a Lázár János vezette Ménesbirtokon

Hatalmas beruházás jön a Lázár János vezette Ménesbirtokon

agrarszektor.hu
3,3 milliárd forintért épül két új istálló a mezőhegyesi Ménesbirtokon, lesz napelem-rendszer és silófermentáló, sőt, még vízágyakkal is lesz a teheneknek - írja az Átlátszó. Az egyik egy 150 férőhelyes istálló lesz a 8-15 hónapos növendék állatok csoportos elhelyezésére, a másik pedig egy 400 férőhelyes létesítmény lesz, amely a 15-24 hónapos vemhes üszők boxos elhelyezésére szolgál majd. A beruházást részben európai uniós pályázatból fedezik, amire a Nemzeti Ménesbirtok Zrt. közel 1,2 milliárd forintot nyert el. A két új tehénistálló 2024 harmadik negyedévére készülhet el.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A mezőhegyesi Ménesbirtok 2023. január elején írt ki közbeszerzést a területén fekvő 81-es majorban építendő istállók kivitelezésére, április végén pedig elkezdték keresni a beruházás mérnöki és műszaki ellenőri feladatainak ellátására is a megfelelő jelentkezőt. A két tender eredménye néhány napja jelent meg a Közbeszerzési Értesítőben: a mérnöki feladatokat négy pályázó közül az MHV-Cosinus Mérnöki Kft. fogja elvégezni közel 38 millió forintért, az eredetileg 2,9 milliárd forintosra becsült kivitelezést pedig hat jelentkező közül nettó 3,3 milliárd forintos ajánlattal az A-Mezőgép Kft. nyerte el. A 3,3 milliárdért cserébe először el kell bontaniuk hat istállót a körülöttük lévő utakkal, jászlakkal, karámterekkel, majd két épületet felhúzni a szarvasmarhák részére, az egyik tetejére napelemrendszert telepítenek majd. Ezen kívül épül szalmatároló, esőbeálló, dög-, trágya- és tüzivíztároló, valamint silófermentáló is.

A fejlesztés célja, hogy az üszők a XXI. századot képviselő módon legyenek elhelyezve az állatjóléti feltételeket a legmagasabb szinten figyelembe véve. A beruházás biztosítani tudja a különböző korcsoportok legmodernebb elhelyezését. Biztosítani tudjuk a tömegtakarmány elhelyezését legalább egy évi időtartamra, a minőség megőrzése mellett. A trágyarendszer emberi beavatkozás nélküli üzemelhet a telepen. A fejlesztés hatására 1000 növendék egyed válik elhelyezhetővé. 4000 tonna tömegtakarmány elhelyezése valósul meg. (…) A vemhes üszők istállójában vízágyon fekszenek az üszők, hiszen a későbbi tejtermelő istállóban is ez a technológia található, hamarabb megszokják az állatok

- írja honlapján a ménesbirtok a projektről.

Címlapkép forrása: MTI/Rosta Tibor

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?