Egyre több magyar gazda mond le erről az állatról: sokan befejezik a termelést

Egyre több magyar gazda mond le erről az állatról: sokan befejezik a termelést

agrarszektor.hu
A tavalyi hatalmas költségnövekedés okozta kieséseket még nem tudta pótolni a hazai nyúlágazat. Az ünnepi időszakban jövedelmező a termelés, de félő, hogy 2024 második felében ismét sokan feladják. A ketreces állattartással kapcsolatos vitának még messze a vége, ami az előremenekülő, fejleszteni vágyó nyúltartókat is akadályozza. A Nyúl Szakmaközi Szervezet és Terméktanács a velük folyó állandó harc mellett az ágazatot veszélyeztető betegségek megfékezésébe fekteti minden erejét. Juráskó Róbert, a Terméktanács elnöke vázolta fel a hazai nyúlágazat nehéz helyzetét.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az előző év aszályos időszaka, a drága takarmány, a meghatározhatatlan kötésű áramdíjak és a gáz ára együtt olyan költségnövekedést okozott, amivel még a karácsonyi időszak alatt is veszteséges volt a termelés, ami teljes kivágásokat eredményezett. Azok a termelők tudták csak átvészelni ezt az időszakot, akiknek voltak tartalékai, ami elsősorban a nagyobb gazdaságokra jellemző. Nagyon sok 100 és 1000 anya közötti telep állománya esett ki, amit az ágazat még nem tudott pótolni. Az 5 tenyésztőszervezetnél összesen 5000-rel kevesebb anyanyúl van termelésben, mint tavaly ilyenkor, így 96.000-re csökkent a számuk. 2023 első három negyedévében összesen 19%-ot csökkent a vágónyúltermelés hazánkban - írja a Magyar Állattenyésztők Szövetsége (MÁSZ).

Az első lépés az állatjóléti kérdések tisztázása lenne

Az állatjóléti kérdés továbbra is jelentősen befolyásolja az ágazatot, a ketreces tartás betiltásának, módosításának kérdésköre még nem tisztázott. Sok fejlesztési lehetőség van a termelők fejében arra vonatkozóan, hogy milyen tartástechnológia kerüljön ténylegesen beépítésre egy ÁTK pályázat keretében. Azonban jelenleg a Terméktanács sem tudja megmondani, melyik felelne meg, mert még folynak a tárgyalások az Európai Unióval. A Nyúl Terméktanács és az ERA elsődleges feladata egy olyan minimális tartási követelmény kidolgozása, amit az Európai Bizottság elfogad.

A nyár lesz a vízválasztó

A késztakarmányok ára nem követte a várt szinten az alapanyagár-csökkenéseket. Ezt ellensúlyozza a keresleti piac, ami a karácsonytól húsvétig tartó időszakban még inkább felerősödik. A vízválasztó a nyári időszak lesz, amikor a mérsékeltebb kereslet okán nehezebb lesz finanszírozni a magas kiadásokat. A költségcsökkentő beruházások (például napelemek felszerelése) segítenek, de a jelenlegi bizonytalan helyzetben borzasztó nehéz előre tervezni. Ami merőben meghatározza az ágazat jövőjét, az az állatjóléti kérdés. Ahhoz, hogy a termelők jól ki tudják használni az ÁTK támogatást, mindenképpen szükség van a minimális követelmények meghatározására. Folyamatosan látjuk magunk körül a szigorításokat, Svájc, Belgium és Németország is kidolgozott olyan technológiai előírásokat, amelyeknek a hazai termelők kénytelenek megfelelni, hiszen termékeink 95%-a európai piacokon landol. A másik nagy kérdés, hogy az egész Európában tomboló orrvérzéses megbetegedést sikerül-e megfékezni. Ehhez a Terméktanács a Minisztérium segítségét kérte.

Forrás: Magyar Állattenyésztők Szövetsége

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?