Gyorsan terjed a madárinfluenza: már nem csak a baromfikat pusztítja a kór

Gyorsan terjed a madárinfluenza: már nem csak a baromfikat pusztítja a kór

agrarszektor.hu
Az alaszkai környezetvédelmi minisztérium megerősítette, hogy nemrég egy jegesmedve halálát is az okozta a madárinfluenza rendkívül fertőző H5N1 vírusa. Ez azt jelenti, hogy a kór már a bolygó legtávolabbi részein is terjed. Az eset Alaszka egyik legészakibb települése, Utqiagvik közelében történt, két évvel azután, hogy Észak-Amerikában kimutatták ezt a legújabb törzset. A medve valószínűleg fertőzött madarak tetemével táplálkozott. A tudósok arra figyelmeztettek, hogy a rendkívül fertőző vírus a modern idők egyik legnagyobb ökológiai katasztrófáját okozhatja, ha eléri a távoli pingvinpopulációkat.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Jegesmedve halálát okozta a madárinfluenza H5N1 vírusa Alaszka egyik legészakibb településén - írja a Guardianra hivatkozva a 444.hu. A jegesmedvék a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) vörös listáján a veszélyeztetett kategóriába tartoznak, főként a tengeri jég elvesztése miatt.

Ez a világon az első bejelentett jegesmedve-haláleset, amit H5N1 okozott

- mondta Dr. Bob Gerlach, Alaszka állami állatorvosa. Hozzátette, szerinte a medve valószínűleg fertőzött madarak tetemével táplálkozott, és lehetséges, hogy több medve is észrevétlenül pusztult el, mivel általában távoli, kevés ember lakta helyeken élnek. A H5N1 magas fertőzőképességű változatának jelenlegi, 2021 óta tartó járványa a becslések szerint több millió vadon élő madarat pusztított el. Világszerte több ezer emlős is elpusztult a vírusban, köztük fekete- és barnamedvék. Kopasz sasok, rókák és cickányok is azok közé a fajok közé tartoznak, amelyek az elmúlt hónapokban Alaszkában pusztultak el a vírus miatt.

A vírus a ragadozó és dögevő emlősök olyan széles skáláját pusztította el, hogy ez már nem csak egy baromfibetegség. A vírus mindkét sarkvidéken pusztít, az Antarktisz térségében októberben mutatták ki az első H5N1 által okozott haláleseteket, a Dél-Georgia partjainál lévő Bird-szigeten a barna halfarkas nevű madarak között. Két hónappal később több száz elefántfókát találtak holtan. Több más helyszínen is megnövekedett a szőrmésfókák, hínár sirályok és barna halfarkasok elhullása

- közölte Diana Bell, a Kelet-Angliai Egyetem természetvédelmi biológia professzor emeritusa.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?