Gyorsan terjed a madárinfluenza: már nem csak a baromfikat pusztítja a kór

Gyorsan terjed a madárinfluenza: már nem csak a baromfikat pusztítja a kór

agrarszektor.hu
Az alaszkai környezetvédelmi minisztérium megerősítette, hogy nemrég egy jegesmedve halálát is az okozta a madárinfluenza rendkívül fertőző H5N1 vírusa. Ez azt jelenti, hogy a kór már a bolygó legtávolabbi részein is terjed. Az eset Alaszka egyik legészakibb települése, Utqiagvik közelében történt, két évvel azután, hogy Észak-Amerikában kimutatták ezt a legújabb törzset. A medve valószínűleg fertőzött madarak tetemével táplálkozott. A tudósok arra figyelmeztettek, hogy a rendkívül fertőző vírus a modern idők egyik legnagyobb ökológiai katasztrófáját okozhatja, ha eléri a távoli pingvinpopulációkat.

HOLNAP JÖN AZ AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA 

Fenntarthatóság és innováció az agráriumban

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is! Még nem késő regisztrálni!

Jegesmedve halálát okozta a madárinfluenza H5N1 vírusa Alaszka egyik legészakibb településén - írja a Guardianra hivatkozva a 444.hu. A jegesmedvék a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) vörös listáján a veszélyeztetett kategóriába tartoznak, főként a tengeri jég elvesztése miatt.

Ez a világon az első bejelentett jegesmedve-haláleset, amit H5N1 okozott

- mondta Dr. Bob Gerlach, Alaszka állami állatorvosa. Hozzátette, szerinte a medve valószínűleg fertőzött madarak tetemével táplálkozott, és lehetséges, hogy több medve is észrevétlenül pusztult el, mivel általában távoli, kevés ember lakta helyeken élnek. A H5N1 magas fertőzőképességű változatának jelenlegi, 2021 óta tartó járványa a becslések szerint több millió vadon élő madarat pusztított el. Világszerte több ezer emlős is elpusztult a vírusban, köztük fekete- és barnamedvék. Kopasz sasok, rókák és cickányok is azok közé a fajok közé tartoznak, amelyek az elmúlt hónapokban Alaszkában pusztultak el a vírus miatt.

A vírus a ragadozó és dögevő emlősök olyan széles skáláját pusztította el, hogy ez már nem csak egy baromfibetegség. A vírus mindkét sarkvidéken pusztít, az Antarktisz térségében októberben mutatták ki az első H5N1 által okozott haláleseteket, a Dél-Georgia partjainál lévő Bird-szigeten a barna halfarkas nevű madarak között. Két hónappal később több száz elefántfókát találtak holtan. Több más helyszínen is megnövekedett a szőrmésfókák, hínár sirályok és barna halfarkasok elhullása

- közölte Diana Bell, a Kelet-Angliai Egyetem természetvédelmi biológia professzor emeritusa.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 28. 06:03