Pörögnek a termelők: jól megugrott ezeknek az állatoknak a száma itthon

Pörögnek a termelők: jól megugrott ezeknek az állatoknak a száma itthon

agrarszektor.hu
Nem volt teljesen zökkenőmentes a 2023-as év az önköltségeket és a gazdasági helyzetet tekintve, valamint a madárinfluenza sem könnyítette meg az őshonosbaromfi-fajták tenyésztésének helyzetét. A nehezítő körülmények ellenére mégis növekedni tudott törzsállományainak száma, és májusban az év haszonállata is közülük került ki. Az évértékelés és az újévi várakozások kapcsán a Magyar Haszonállat-génmegőrző Egyesület részéről Koppány Gábor, az egyesület elnöke beszélt.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A Magyar Haszonállat-génmegőrző Egyesület (MGE) 2023-as éve nem indult könnyen, és ez így is maradt egész évben - írja a Magyar Állattenyésztők Szövetsége (MÁSZ). Mind a tenyésztői, mind pedig a tenyésztőszervezeti oldal az igen magas költségekkel küzdött, és ez a mai napig folyamatos. Ez többek között a takarmány-, állategészségügyi, szolgáltatási, munkabér- és alapvető működési költségeket jelenti. Ez további bizonytalanságot szült, az ismert nemzetközi gazdasági és háborús helyzet mellett. Ennek ellenére a tárgyévben 15 új belépőt regisztráltunk, a kilépők száma 11. Ebből adódóan a törzsállományok száma elérte a 400-at. Ennek a tenyésztői létszámnak az ellenőrzési, adminisztratív, szaktanácsadási tevékenységek megfelelő módon történő végrehajtása igen sok munkát jelent az egyesület dolgozói számára - foglalta össze Koppány Gábor. A rézpulyka lett 2023-ban az év haszonállata.

További állatlétszám-növekedést várnak

2024-ben sajnos a működési költségek csökkenésével még nem számolunk, de várható a tenyésztők számának növekedése és az állatlétszám bővülése. Reméljük, hogy az új in situ támogatási feltételek megismerésével nem növekednek majd a most is indokolatlanul bonyolult adminisztratív kötelezettségek, és az évek óta problémát jelentő támogatási elbírálások, kifizetések már a tűréshatárhoz közelítő elhúzódása végre javulni fog.

Forrás: Magyar Állattenyésztők Szövetsége

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Fókuszban a tányérvédelem (x)

A napraforgó termésbiztonsága szempontjából az első kezelés kulcsfontosságú, de nem szabad megfeledkeznünk a tányér védelméről sem, mely a további minőség- és mennyiségmegőrzés záloga.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?