Sok magyar csak így szállíthat kutyát külföldre: ezt jó, ha mindenki tudja

Sok magyar csak így szállíthat kutyát külföldre: ezt jó, ha mindenki tudja

agrarszektor.hu
Akár kereskedelmi céllal történik, akár nem, a kutyák, illetve egyéb kisállatok külföldre szállítására szigorú szabályok vonatkoznak az Európai Unióban. Oda kell figyelni a különböző állategészségügyi feltételekre, illetve a szükséges engedélyek meglétére, beszerzésére is. Emellett nem árt tudni azt sem, hogy a kedvtelésből tartott állatok forgalmazása ugyan nyilvántartás köteles tevékenység Magyarországon, de engedélyre nincs szükség. Az Agrárszektor most összegyűjtött minden hasznos információt, amire a kutya-, macska- vagy vadászgörénytartóknak, értékesítőknek szükségük lehet, illetve mutatjuk azt is, miként lehet ezeket az állatokat bármilyen célból külföldre szállítani.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A kisállatok szállítására különböző szabályok vonatkoznak annak függvényében, hogy kereskedelmi vagy nem kereskedelmi céllal történik-e a mozgatás. Minden olyan szállítás kereskedelmi célú szállításnak számít, amely nem felel meg a nem kereskedelmi célú szállítás kritériumainak. Kereskedelmi célú szállítás esetén az állatok száma meghaladja az ötöt. A szállítás az állat(ok) felett gyakorolt tulajdonjog változtatására irányul (akkor is, ha ingyenesen történik!). Az állatok szállítását nem kíséri tulajdonos vagy tulajdonos által írásban feljogosított személy a szállítás idején, vagy az azt követő/ megelőző legfeljebb 5 napon belül. 

Nem minősül kereskedelmi célú szállításnak, ha a szállított állatok száma nem haladja meg az ötöt. Emellett a szállítás nem irányul az állat(ok) eladására, beleértve mindennemű tulajdonjog változást (pl. ajándékozás, ideiglenes elhelyezés). Az állat(ok) szállítását a tulajdonos vagy a tulajdonos által írásban feljogosított személy kíséri a szállítás idején, vagy az állat(ok) szállítására a tulajdonos vagy a feljogosított személy utazását megelőző, vagy azt követő legfeljebb 5 napon belül sor kerül. A nem kereskedelmi célú szállításnak is vannak ám feltételei, szükség van ugyanis egyedi azonosításra, árvényes veszettség elleni védőoltásra, azonosító okmányra, illetve galandféreg (Echinococcus multilocularis) elleni kezelésre a Finnországba, az Egyesült Királyságba, Írországba, valamint Máltára történő utaztatás esetén.

EZ IS ÉRDEKELHET

Kutyatartás és -értékesítés

A kedvtelésből tartott állatok forgalmazása nyilvántartás köteles tevékenység Magyarországon, engedélyre nincs szükség - olvasható a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) tematikus oldalán.  Elektronikus ügyintézés esetén ez saját névben vagy meghatalmazott útján intézhető a Nébih Ügyfélprofil Rendszerben (ÜPR). Az oldalra belépve KAÜ-s (pl.: ügyfélkapu) azonosítást követően az „Ügyintézés és felügyeleti díj bevallás” csempén keresztül az „Állat” főkategória „Állatvédelem” szakterületén belül, „Kutya, macska, vadászgörény tenyésztésének regisztrációja” ügy beküldésével lehet eleget tenni a jogszabály szerinti bejelentési kötelezettségének. Személyesen (csak magánszemélyeknek van erre lehetősége) az élelmiszerlánc-biztonsági és állategészségügyi feladatkörben eljáró járási hivatalnál tehető meg a tevékenység bejelentése. A járási hivatal a nyilvántartásba vételi eljárás során rögzíti az adatokat a FELIR rendszerben.

Honnan indulhat kereskedelmi kutyaszállítmány az Európai Unió tagállamaiba vagy harmadik országba?

A kutya születési létesítményéből vagy engedélyezett, úgynevezett „EU kutyagyűjtőből”, vagy engedélyezett, úgynevezett „EU engedélyezett menhelyről”. Amennyiben a származási hely nem azonos a születési hellyel, úgy a létesítmény kutya gyűjtőállomásnak minősül, ami 2021. április 21-től szintén engedély köteles. Az engedélyezést a területileg illetékes megyei kormányhivatal végzi - írja a Nébih.

Kutya, macska, vadászgörény gyűjtőállomás

Mit jelent, hogy „kutya, macska, vadászgörény gyűjtőállomás”?

Az olyan létesítmény, ahol egynél több létesítményből, születési helyről származó kutyát, macskát, vadászgörényt gyűjtenek össze, majd azokat egy szállítmányként értékesítik külföldre (Európai Uniós tagállamba vagy harmadik országba). Az ilyen tevékenységet a megkezdés előtt a megyei kormányhivatalnál engedélyeztetni kell. Az engedélyezési eljárás során, a megyei kormányhivatal rögzíti a gyűjtőállomás adatait a FELIR rendszerben.

Milyen kötelezettségei vannak a kutya, macska, vadászgörény gyűjtőállomás üzemeltetőjének?

A tevékenység megkezdése előtt a megyei kormányhivatallal engedélyeztetnie kell a létesítményét. Az engedélyezési eljárás során, a megyei kormányhivatal rögzíti a gyűjtőállomás adatait a FELIR rendszerben. Nyilvántartást kell vezetnie a létesítményébe be és kiszállított állatok nyomon követhetőségének biztosítására papír alapon vagy elektronikusan és azt meg kell őrizniük legalább 3 évig, amelynek legalább tartalmaznia kell az alábbi adatokat:

  • Az általa tartott állatok fajai, kategóriái, száma és azonosító adatai
  • Az állatok származási és rendeltetési helyei, mozgatásuk időpontja
  • Az állatok mozgását kísérő dokumentumok (EU-n belüli szállítást kísérő állategészségügyi bizonyítvány, vagy export bizonyítvány másolata)
  • Az állatok elhullása, gyógykezelési napló, fertőtlenítési, rágcsálóirtási napló
  • Az állatok születési létesítményeinek nyilvántartásba vételi száma, a felelősének FELIR azonosítója
  • A származást igazoló dokumentáció megőrzése legalább 3 évig (származási lap, adás-vételi szerződés, oltási könyvek, vagy TRACES bizonyítvány, import bizonyítvány, ha nem hazai születésű az állat)

Abban az esetben, ha maga a tenyésztő indítja a szállítmányt, akkor is kell külön gyűjtőhely engedéllyel rendelkeznie?

Nem, ebben az esetben nyilvántartásba kell vetetni a létesítményét, mint kutyatartó létesítményt.

Kutya, macska, vadászgörény gyűjtőállomást üzemeltetek. Milyen kötelezettségeim vannak?

A 2016/429 európai parlamenti és tanácsi rendeletnek a szárazföldi állatokat tartó létesítményekre és a keltetőkre, valamint a bizonyos tartott szárazföldi állatok és keltetőtojások nyomonkövethetőségére vonatkozó szabályok tekintetében történő kiegészítéséről szóló, Bizottság 2019/2035 felhatalmazáson alapuló rendelete értelmében, a kutya, macska, vadászgörény gyűjtőállomás engedélyköteles létesítmény. Az élelmiszerlánc-felügyeleti információs rendszer működéséről szóló 578/2020. (XII. 14.) Korm.r. előírja számukra a FELIR rendszerben történő nyilvántartásba vételi kötelezettséget. A gyűjtőállomás engedélyezése az élelmiszerlánc-biztonsági és állategészségügyi hatáskörben eljáró megyei kormányhivatal hatásköre. Az engedélyezési eljárás során, a megyei kormányhivatal rögzíti a gyűjtőállomás adatait a FELIR rendszerben.

Gyűjtőállomásról vagy állatmenhelyről lehet-e kutyát, macskát, vadászgörényt kereskedelmi célból más tagállamba mozgatni?

Abban az esetben indítható közvetlenül is kutya kereskedelmi szállítmány más tagállamba, ha a szállítmányban lévő kutyák az adott létesítményben születtek. Ebben az esetben viszont a járási hivatalnak nyilvántartásba kell venni azt a létesítményt az adott faj tartására.

Ha a már működő, nyilvántartásba vett állatmenhelyről kutyát, macskát vagy vadászgörényt akarok külföldre szállítani, akkor engedélyeztetnem kell?

A 2016/429 európai parlamenti és tanácsi rendeletnek a szárazföldi állatokat tartó létesítményekre és a keltetőkre, valamint a bizonyos tartott szárazföldi állatok és keltetőtojások nyomon követhetőségére vonatkozó szabályok tekintetében történő kiegészítéséről szóló, Bizottság 2019/2035 felhatalmazáson alapuló rendelete értelmében, ha külföldre szállítanak állatot az élelmiszerlánc-biztonsági és állategészségügyi hatáskörben eljáró megyei kormányhivatal engedélyes szükséges. Az engedélyezési eljárás során, a megyei kormányhivatal rögzíti a menhely adatait a FELIR rendszerben - írja tematikus oldalán a Nébih.

Ha a kutyatenyésztő a saját telephelyén árusítja a kutyákat, és külföldi vásárlói is vannak, lesz a szállításhoz kapcsolódó teendője?

Az ilyen esetek nem minősülnek kereskedelmi szállításnak. A vevő átíratja a kisállat útlevelet, és ő maga viszi haza.

Kutya, macska, vadászgörény tenyésztésével foglalkozom és az állatokat külföldre, belföldre vagy gyűjtőállomásra értékesítem. Milyen nyilvántartásba vételi kötelezettségem van?

Az élelmiszerlánc-felügyeleti információs rendszer működéséről szóló 578/2020. (XII. 14.) Korm.r. előírja a kutya, macska vagy vadászgörény tenyésztők számára a FELIR rendszerben történő nyilvántartásba vételi kötelezettséget. Elektronikus ügyintézés esetén ez saját névben vagy meghatalmazott útján intézhető a Nébih Ügyfélprofil Rendszerben (ÜPR). Az oldalra belépve KAÜ-s (pl.: ügyfélkapu) azonosítást követően az „Ügyintézés és felügyeleti díj bevallás” csempén keresztül az „Állat” főkategória „Állatvédelem” szakterületén belül, „Kutya, macska, vadászgörény tenyésztésének regisztrációja” ügy beküldésével lehet eleget tenni a jogszabály szerinti bejelentési kötelezettségének.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?