Tombol a madárinfluenza az USA-ban: az emberek sincsenek biztonságban

Tombol a madárinfluenza az USA-ban: az emberek sincsenek biztonságban

agrarszektor.hu
Ha a madárinfluenza tovább terjed az USA tejelő állományaiban, akkor az emberi fertőzések aránya is tovább nőhet. Éppen ezért fokozott biztonsági intézkedések megtételére sürgették a szakemberek a gazdaságokat a vírus megfékezésére. Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma szerint március vége óta 12 állam 94 tejelő állományában jelentették a gyilkos kór felbukkanását. A vakcinák fejlesztése gőzerővel zajlik közben.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

A közegészségügyi kockázat jelenleg alacsony, bár a vírus további terjedése növelheti ezt a kockázatot - mondta Nirav Shah, az Egyesült Államok Betegségellenőrzési és Megelőzési Központjának főigazgató-helyettese az újságíróknak tartott tájékoztatón.

Minél több fertőzés van a tehenek között, annál nagyobb kockázata annak, hogy az emberek között is előfordulnak fertőzések

- hangsúlyozta Nirav Shah.

EZ IS ÉRDEKELHET

A CDC eddig több mint 500 embert figyelt meg és legalább 45-öt vizsgált meg a jelenlegi járvány során. Három tejgazdaság dolgozójának tesztje lett pozitív, mióta a vírus a tejelő tehenek között kezdett el terjedni. Az amerikai hatóságok azt tanácsolják a mezőgazdasági dolgozóknak, hogy viseljenek védőfelszerelést, hogy csökkentsék a vírusnak való kitettség kockázatát - írja a Reuters. Shah szerint a tünetmentes emberek tesztelése olyan személyek azonosítását eredményezheti, akik olyan vírust hordoznak az orrukban, amely valójában nem okoz fertőzést.

Az USDA állategészségügyi epidemiológusa, Kammy Johnson úgy véli, a tejgazdaságok közötti terjedés valószínűleg az állatok mozgása, közös személyzet és gazdaságok között közlekedő járművek és berendezések miatt következik be. Az USDA továbbá arra hívja fel a gazdák figyelmét, hogyha a vírus tüneteit észlelik, mindenképpen vizsgáltassák meg állományukat. Mindehhez pénzügyi támogatást is nyújtanak, eddig elvileg 11 gazda jelentkezett ezekre a programokra. Jelenleg két tucat cég dolgozik különböző fejlesztési szakaszaiban lévő madárinfluenza elleni vakcinán szarvasmarhák számára.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?