Tombol a madárinfluenza az USA-ban: az emberek sincsenek biztonságban

Tombol a madárinfluenza az USA-ban: az emberek sincsenek biztonságban

agrarszektor.hu
Ha a madárinfluenza tovább terjed az USA tejelő állományaiban, akkor az emberi fertőzések aránya is tovább nőhet. Éppen ezért fokozott biztonsági intézkedések megtételére sürgették a szakemberek a gazdaságokat a vírus megfékezésére. Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma szerint március vége óta 12 állam 94 tejelő állományában jelentették a gyilkos kór felbukkanását. A vakcinák fejlesztése gőzerővel zajlik közben.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A közegészségügyi kockázat jelenleg alacsony, bár a vírus további terjedése növelheti ezt a kockázatot - mondta Nirav Shah, az Egyesült Államok Betegségellenőrzési és Megelőzési Központjának főigazgató-helyettese az újságíróknak tartott tájékoztatón.

Minél több fertőzés van a tehenek között, annál nagyobb kockázata annak, hogy az emberek között is előfordulnak fertőzések

- hangsúlyozta Nirav Shah.

EZ IS ÉRDEKELHET

A CDC eddig több mint 500 embert figyelt meg és legalább 45-öt vizsgált meg a jelenlegi járvány során. Három tejgazdaság dolgozójának tesztje lett pozitív, mióta a vírus a tejelő tehenek között kezdett el terjedni. Az amerikai hatóságok azt tanácsolják a mezőgazdasági dolgozóknak, hogy viseljenek védőfelszerelést, hogy csökkentsék a vírusnak való kitettség kockázatát - írja a Reuters. Shah szerint a tünetmentes emberek tesztelése olyan személyek azonosítását eredményezheti, akik olyan vírust hordoznak az orrukban, amely valójában nem okoz fertőzést.

Az USDA állategészségügyi epidemiológusa, Kammy Johnson úgy véli, a tejgazdaságok közötti terjedés valószínűleg az állatok mozgása, közös személyzet és gazdaságok között közlekedő járművek és berendezések miatt következik be. Az USDA továbbá arra hívja fel a gazdák figyelmét, hogyha a vírus tüneteit észlelik, mindenképpen vizsgáltassák meg állományukat. Mindehhez pénzügyi támogatást is nyújtanak, eddig elvileg 11 gazda jelentkezett ezekre a programokra. Jelenleg két tucat cég dolgozik különböző fejlesztési szakaszaiban lévő madárinfluenza elleni vakcinán szarvasmarhák számára.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Fókuszban a tányérvédelem (x)

A napraforgó termésbiztonsága szempontjából az első kezelés kulcsfontosságú, de nem szabad megfeledkeznünk a tányér védelméről sem, mely a további minőség- és mennyiségmegőrzés záloga.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?