A magyar határt ostromolja a madárinfluenza

agrarszektor.hu
Vadon élő madarakban magas patogenitású madárinfluenza-vírust fedeztek fel a szlovák hatóság szakemberei március utolsó napjaiban Szlovákia délnyugati részén - adta hírül a Nébih.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Magyarország határától mintegy 50 kilométerre, Nagyszombat közelében az elhullott dankasirályokból (Larus ridibundus) mutatták ki a vírust a laboratóriumi vizsgálatok. Ez nem azonos a 2016-2017-es magyarországi és európai járványt okozó H5N8-as vírussal, hanem a H5N6 szerotípusba tartozik. A vírus ezen altípusát most mutatták ki első alkalommal Szlovákiában.

Legutóbb Németország Schleswig-Holstein tartományában igazolták ugyanennek a szerotípusnak a jelenlétét. A legsúlyosabb intézkedésre pedig  Hollandiában került sor, ahol 36 ezer csirkét öltek le a H5N6 miatt. A kórokozót idén először hattyúkban mutatták ki.

Bár a járvány mértéke meg sem közelíti a tavalyi évben tapasztaltat, a betegség határainkhoz közeli előfordulása felhívja a figyelmet a vírus magyarországi megjelenésének kockázatára is.
EZ IS ÉRDEKELHET

A Nébih kéri a baromfitartókat, hogy fokozottan ügyeljenek a járványvédelmi előírások betartására! Az elhullottan talált vadmadarakat, illetve a betegség baromfiállományokban felmerülő gyanúját pedig az állategészségügyi szolgálatnak kell bejelenteni.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?