2021. július 30. péntek Judit, Xénia

Hírek - Állat

A magyar határt ostromolja a madárinfluenza

Vadon élő madarakban magas patogenitású madárinfluenza-vírust fedeztek fel a szlovák hatóság szakemberei március utolsó napjaiban Szlovákia délnyugati részén - adta hírül a Nébih.
 
 

Magyarország határától mintegy 50 kilométerre, Nagyszombat közelében az elhullott dankasirályokból (Larus ridibundus) mutatták ki a vírust a laboratóriumi vizsgálatok. Ez nem azonos a 2016-2017-es magyarországi és európai járványt okozó H5N8-as vírussal, hanem a H5N6 szerotípusba tartozik. A vírus ezen altípusát most mutatták ki első alkalommal Szlovákiában.

Dankasirály, a veszélyforrás

Legutóbb Németország Schleswig-Holstein tartományában igazolták ugyanennek a szerotípusnak a jelenlétét. A legsúlyosabb intézkedésre pedig  Hollandiában került sor, ahol 36 ezer csirkét öltek le a H5N6 miatt. A kórokozót idén először hattyúkban mutatták ki.

Bár a járvány mértéke meg sem közelíti a tavalyi évben tapasztaltat, a betegség határainkhoz közeli előfordulása felhívja a figyelmet a vírus magyarországi megjelenésének kockázatára is.

A Nébih kéri a baromfitartókat, hogy fokozottan ügyeljenek a járványvédelmi előírások betartására! Az elhullottan talált vadmadarakat, illetve a betegség baromfiállományokban felmerülő gyanúját pedig az állategészségügyi szolgálatnak kell bejelenteni.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu