Állatjólét: válaszolt az Államkincstár, ezt ellenőrzik és így büntetnek

agrarszektor.hu
Legutóbbi állatjóléti támogatásokkal és szankciókkal foglalkozó írásunk kapcsán megkerestük az Államkincstárat is, hogy megtudjuk, az európai gyakorlattól mennyire tér el a hazai. Vajon a támogatásra jogosultak hány százalékát és kik ellenőrizik, és volt-e már példa támogatáskurtításra az állatjóléti előírások be nem tartása miatt? Most a Kincstár válaszait adjuk közre.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A Magyar Államkincstár, mint kifizető ügynökség több - állatjóléti típusú - támogatási intézkedést kezel, amelyek végrehajtására más-más szabályok vonatkoznak.

1. Kölcsönös megfeleltetés

Ellenőrzés: Az állatjóléttel kapcsolatos ellenőrzések a kölcsönös megfeleltetés jogszabályba foglalt gazdálkodási követelményei (JFGK-k) kapcsán a mezőgazdasági haszonállatok, a sertések és a borjak élettani szükségleteinek megfelelő életfeltételek biztosításának ellenőrzésére terjednek ki. Az ellenőrzési arány a támogatási évben igénylést benyújtó ügyfelek 1%-a. Az ellenőrzésre kijelölt hatóság az állategészségügyi és élelmiszerbiztonsági hatáskörében eljáró járási hivatal.

Szankcionálás gyakorlata: Az állatjóléti követelmények megsértése esetén a kiszabott szankció 1%-tól a támogatási rendszerből két évre történő kizárásig terjedhet. A kiszabott szankció függ a megállapított meg nem felelés gondatlanságától vagy szándékosságától, súlyosságától, mértékétől, tartósságától, valamint ismétlődő jellegétől. Gondatlanság és első előfordulás esetén a kölcsönös megfeleltetésben kiszabott szankció az európai uniós előírások szerint főszabályként 3%, ezt a tagállam csökkentheti 1%-ra, és nem lehet magasabb 5%-nál.A gyakorlatban csak minimális meg nem felelést tapasztalnak az ellenőrök, azonban ezek nem az állatjóléti előírások be nem tartására irányulnak.

EZ IS ÉRDEKELHET

2. Tejágazat szerkezetátalakítását kísérő állatjóléti támogatás

Ellenőrzés: A Vidékfejlesztélsi Program keretében benyújtott támogatási kérelmek kötelező mellékletét képezi az állatorvos igazolása, amely tanúsítja, hogy a tenyészet megfelel a mezőgazdasági haszonállatok tartásának állatvédelmi szabályairól szóló 32/1999. (III.31) FM-rendeletben foglaltaknak. Mivek az igazolás a támogatási kérelem része, az adminisztratív ellenőrzés 100%-os, helyszíni ellenőrzésre pedig az ügyfelek minimum 5%-a, illetve a kérelmezett állatok szintén 5% kerül.

Szankcionálás gyakorlata: Az alaptámogatáshoz kapcsolódó kötelezettségeket minden esetben kötelező betartani. A kiegészítő támogatások kötelezettségei a támogatási kérelem benyújtásakor választhatóak, a kötelezettségvállalási időszak teljes ideje alatt kötelező ezeket betartani. Az ellenőrzés során vizsgálatra kerülnek a kedvezményezett tenyészetében/tenyészeteiben tapasztalható körülmények, dokumentumok, amik a támogatás követelményeinek betartását alátámasztják. Továbbá ellenőrzésre kerül a kérelmezett, valamint a tenyészetben megtalálható szarvasmarhák ENAR megfelelősége is. Az eddig benyújtott kérelmek vonatkozásában nem történt megállapítás állatjólét előírásokkal kapcsolatban, így csökkentésre sem került sor.

A nyár egyik legfontosabb és legszínvonalasabb eseménye a Kelet-magyarországi Agrárfórum, amelyet augusztus 9-én rendez meg Hajdúböszörményben a Portfolio gazdasági portál. A rendezvényen szó lesz a magyar agrárgazdaság agrárpolitikai célkitűzéseiről, a nagy horderejű földszabályozási változásokról, a nyereséges növénytermelés alapvető feltételeiről és az állattenyésztés előtt álló fejlesztési-piaci lehetőségekről. A konferencia ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztráljon most!

 








3. Sertés és baromfi nemzeti állatjóléti támogatások

Kizárólag nemzeti forrásból jelenleg az alábbi négy végrehajtási rendelet alapján igényelhetnek állatjóléti támogatást a sertés- és baromfitartók:

  • a tenyészkoca állatjóléti támogatása (7/2015. (III. 11.) FM-rendelet)
  • az étkezési tojást termelő tyúkállományok, valamint tenyészbaromfifajok állatjóléti támogatása (38/2016. (VI. 6.) FM-rendelet)
  • a sertéságazat részére nyújtott állatjóléti támogatás (39/2018. (XII. 13.) AM-rendelet)
  • a baromfiágazatban igénybe vehető állatjóléti támogatás (11/2019. (IV. 1.) AM-rendelet)

Az intézkedések célja az állattartás során az előírásokon túlmutató állatjóléti kötelezettségvállalások ellentételezése. A teljesség igénye nélkül a többletvállalásra néhány példa: nagyobb férőhely biztosítása az állatok részére, bizonyos anyagokból kisebb mennyiséget tartalmazó táp használata, ellenőrzött ivóvíz használata az itatáshoz, a megengedettnél is alacsonyabb gázkoncentráció biztosítása az ólakban, az állatok fizikai sérülésének megakadályozása.

Fotó: MTI/Mészáros János

Ellenőrzés: A sertéságazatban a Magyarországi Sertéstenyésztők és Sertéstartók Szövetsége, a baromfiágazatban pedig a Baromfi Termék Tanács vesz részt az intézkedéshez kapcsolódó ellenőrzésekben az állatorvosok és vágóhidak mellett. Az intézkedések utófinanszírozottak, ami azt jelenti, hogy az állattartó negyedéven keresztül biztosítja a többletvállalásokat az állatok részére, majd ezt követően (intézkedés függvényében) az állatorvos, a sertéságazati területi felelős, vagy maga a vágóhíd igazolást állít ki a többletvállaláshoz kapcsolódó feltételek teljesüléséről. Az adminisztratív ellenőrzés így 100%-os, helyszíni ellenőrzés nincs, mivel a támogatás akkor érkezik, amikor az érintett állomány már esetleg nincs is az állattartó birtokában.

Saznkcionálás gyakorlata: A leggyakoribb oka a támpogatás elutasításának az, hogy az ügyfél a kérelemhez nem csatolja az igazolást és annak hiánypótlását határidőn túl teljesíti, amit a hatóság az eljárás során nem vehet figyelembe.

Az Államkincstár hozzáteszi: mind az adminisztratív, mind a helyszíni ellenőrzést végző kollégák tekintetében szigorú - különböző törvények által meghatározott - összeférhetetlenségi követelmények érvényesülnek.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?