2021. április 11. vasárnap Leó, Szaniszló

Hírek - Állat

Botrány Romániában: ügyészségi vizsgálat a sertéspestis miatt

Vizsgálatot indított Romániában a legfőbb ügyészség, amely azt veszi górcső alá, hogy történt-e mulasztás a román állami intézmények részéről az afrikai sertéspestis (ASP) terjedésének megakadályozásában. A román államfő szerint a kormány nem tett megfelelő megelőző intézkedéseket, amelyekkel a komoly anyagi kár elkerülhető lett volna.
 
 

Az elmúlt napokban Klaus Iohannis elnök többször is megvádolta a román kormányt, hogy nem végezte feladatát, és nem hozta meg a szükséges intézkedéseket az afrikai sertéspestis terjedésének megakadályozása érdekében. A legfőbb ügyészség ezért részben hivatalból, részben több feljelentés alapján eljárást indított a betegség elterjedése miatt.

A román elnök legutóbbi közleményében arra kéri az illetékes szerveket, hogy vizsgálják meg milyen megelőző és ellenőrző intézkedéseket hoztak a sertéspestis ügyében az ellenőrző hatáskörrel rendelkező hatóságok. Az államfő szerint a kormánynak vállalnia kell a felelősséget a hatékony megelőző intézkedések elmulasztásáért, egész Európában ugyanis Romániában terjedt leggyorsabban a betegség, ott nőtt a leggyorsabb ütemben a fertőző gócpontok száma.

A román hatóságoknak már 2017-ben meg kellett volna tenniük a szükséges óvintézkedéseket, és tájékoztatniuk kellett volna főleg a vidéki gazdákat a kór terjedésének veszélyeiről – hangsúlyozta Iohannis. Szerinte közvetlenül a miniszterelnök alárendeltségébe tartozó állategészségügyi és élelmiszerbiztonsági hatóság kezelte felületesen a helyzetet, nem vette komolyan a több szakaszban alkalmazásra váró óvintézkedéseket, ezért terjedt el a kórokozó. A jelentős anyagi kár elkerülhető lett volna, ha a kormány idejében lépett volna – tette hozzá az elnök.

Románia tíz megyéjének 165 településén van jelen a kórokozó, összesen 781 fertőzőgóc szerepel a nyilvántartásban, és eddig több mint 123 ezer sertést kellett megsemmisíteni. A kórokozó az ország északnyugati részén jelent meg először tavaly júliusban, onnan terjedt az ország délkeleti részére, ahol az elmúlt hetekben gyorsan kezdett terjedni.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Agrár Klub

  Óriási pénzeső jön a magyar agráriumban - Mi vár a gazdákra 2021-től?

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu