2020. május 30. szombat Janka, Zsanett

Hírek - Állat

Felújított laboratórium a fenyegető sertéspestis ellen

Megújult a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) debreceni laboratóriuma. A labor új, fokozott biológiai biztonságot is kielégítő, molekuláris biológiai részlegét mintegy 110 millió forintból alakították ki. A felújított laboratóriumban sokkal rövidebb idő alatt elkészül az eredmény, így például hamar kiderülhet, hogy a határról érkező elhullott állatok hordoznak-e valamilyen betegségeket.
 
 

110 millió forintból újította fel a Nébih debreceni laboratóiumát, ahol új molekuláris biológiai részleget alakítottak ki. A felújított laboratórumban a minta beérkezésétől a vizsgálati eredmény kinyomtatásáig mintegy öt óra telik el. Az élelmiszerfelügyeleti díj 10 százalékát kötelezően fejlesztésre fordítják, ami az épületek korszerűsítése mellett a műszerek beszerzését is lehetővé teszi - közölte Zsigó Róbert, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) államtitkára.

A megújult debreceni laboratórium a legnagyobb kockázatúnak ítélt ukrán és román határ melletti területekről beérkező mintáknál 24-36 órára rövidíti le a vaddisznó kilövése, vagy az elhullott állat megtalálása és a vizsgálati eredmény kiadása közti időt. Így hozzájárulhat ahhoz, hogy fel lehessen tartóztatni a betegségeket - így a most Ukrajna felől fenyegető sertéspestist - az országhatároknál.

A hivatal laboratóriumaiban 2016-ben összesen 65 ezer vizsgálati megrendelést iktattak, ebből 19 ezret Debrecenben. Ez csaknem egymillió minta vizsgálatát jelentette. Debrecenben mintegy 250 ezer mintából 500-550 ezer vizsgálati eredmény született tavaly - közölte Abonyi Tamás, a Nébih állategészségügyi diagnosztikai igazgatóságának vezetője.

 

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  A szakértő szemével

  Támogató:
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu