Fertőző lóbetegség ütötte fel a fejét Pest megyében: több állat is áldozatul esett

agrarszektor.hu
Két, Pest megyében tartott lónál is megerősítette a lovak fertőző kevésvérűsége (FKV) fertőzöttséget a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma. A betegség miatt jelenleg egy dunakeszi és két sóskúti lótartó helyen rendelt el forgalmi korlátozást a helyi hatóság.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A fertőzött állatokkal együtt tartott lovak tulajdonosaival az állategészségügyi hatóság hamarosan felveszi a kapcsolatot - írja a hivatal. A Nébih felhívja minden lótartó figyelmét a betegséggel kapcsolatos megelőző intézkedések, valamint a jogszabály által előírt szűrővizsgálatok elvégzésének fontosságára!

  • Mivel a megelőző vakcinázás/oltás és a fertőzött állatok gyógykezelése jelenleg nem lehetséges, ezért nagy hangsúlyt kell fektetni a megelőzésre. A lótartóknak rendkívül nagy a felelőssége van lovaik egészségének megőrzése és a fertőzés elkerülése érdekében.
  • A hivatal hangsúlyozza annak fontosságát, hogy a lótartók valamennyi lovukon végeztessék el a háromévente kötelező szerológiai tesztet még akkor is, ha a ló nem hagyja el a tartási helyéül szolgáló telepet és egészségi állapota kielégítőnek tűnik.
  • Kiemelkedően fontos, hogy senki se vásároljon ismeretlen eredetű, érvényes azonosító okmányokkal nem rendelkező lovat, még akkor sem, ha kedvező áron kínálják.
  • Ha állatorvosi beavatkozásra van szükség, akkor az (injekció beadás, vérvétel, fogreszelés stb.) csak szakember által, szakszerűen fertőtlenített eszközökkel történjen.
  • Fedeztetés, sperma vásárlása esetén a lótartók minden esetben győződjenek meg arról, hogy a mén fertőző kevésvérűség kimutatására szolgáló vizsgálati eredménye negatív lett.
  • A fertőző kevésvérűség szempontjából veszélyeztetett területről származó lovak esetén mindig győződjenek meg arról, hogy az állaton az indulás előtt elvégezték az FKV kimutatására szolgáló tesztet, és annak eredménye negatív lett.
  • A fertőző kevésvérűség szempontjából veszélyeztetett területről érkező vagy túráról visszatérő lovakat különítsék el az állomány többi részétől, és végeztessék el rajtuk az FKV kimutatására szolgáló tesztet.

A betegségről további hasznos és fontos tudnivalók olvashatóak a Nébih ennek dedikált aloldalán.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?