2021. november 28. vasárnap Stefánia

Hírek - Állat

Fertőző lóbetegség ütötte fel a fejét Pest megyében: több állat is áldozatul esett

Két, Pest megyében tartott lónál is megerősítette a lovak fertőző kevésvérűsége (FKV) fertőzöttséget a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma. A betegség miatt jelenleg egy dunakeszi és két sóskúti lótartó helyen rendelt el forgalmi korlátozást a helyi hatóság.
 
 

A fertőzött állatokkal együtt tartott lovak tulajdonosaival az állategészségügyi hatóság hamarosan felveszi a kapcsolatot - írja a hivatal. A Nébih felhívja minden lótartó figyelmét a betegséggel kapcsolatos megelőző intézkedések, valamint a jogszabály által előírt szűrővizsgálatok elvégzésének fontosságára!

Jön az év vége kihagyhatatlan agrárrendezvénye, a kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencia! A december 4-5-i esemény egyedülálló módon foglalja össze és mutatja be az agrárgazdaság legnagyobb érdeklődésre számot tartó, legaktuálisabb témáit az államigazgatási szféra és az üzleti élet csúcsvezetőinek részvételével. A konferencián elhangzó információk segítséget nyújtanak abban, hogy az agrárium szereplői megalapozott gazdasági döntéseket hozhassanak, és még sikeresebbé tehessék gazdálkodásukat, üzleti tevékenységeiket. Regisztráljon most a december 4-5-i siófoki Agrárszektor Konferenciára!
 • Mivel a megelőző vakcinázás/oltás és a fertőzött állatok gyógykezelése jelenleg nem lehetséges, ezért nagy hangsúlyt kell fektetni a megelőzésre. A lótartóknak rendkívül nagy a felelőssége van lovaik egészségének megőrzése és a fertőzés elkerülése érdekében.
 • A hivatal hangsúlyozza annak fontosságát, hogy a lótartók valamennyi lovukon végeztessék el a háromévente kötelező szerológiai tesztet még akkor is, ha a ló nem hagyja el a tartási helyéül szolgáló telepet és egészségi állapota kielégítőnek tűnik.
 • Kiemelkedően fontos, hogy senki se vásároljon ismeretlen eredetű, érvényes azonosító okmányokkal nem rendelkező lovat, még akkor sem, ha kedvező áron kínálják.
 • Ha állatorvosi beavatkozásra van szükség, akkor az (injekció beadás, vérvétel, fogreszelés stb.) csak szakember által, szakszerűen fertőtlenített eszközökkel történjen.
 • Fedeztetés, sperma vásárlása esetén a lótartók minden esetben győződjenek meg arról, hogy a mén fertőző kevésvérűség kimutatására szolgáló vizsgálati eredménye negatív lett.
 • A fertőző kevésvérűség szempontjából veszélyeztetett területről származó lovak esetén mindig győződjenek meg arról, hogy az állaton az indulás előtt elvégezték az FKV kimutatására szolgáló tesztet, és annak eredménye negatív lett.
 • A fertőző kevésvérűség szempontjából veszélyeztetett területről érkező vagy túráról visszatérő lovakat különítsék el az állomány többi részétől, és végeztessék el rajtuk az FKV kimutatására szolgáló tesztet.

A betegségről további hasznos és fontos tudnivalók olvashatóak a Nébih ennek dedikált aloldalán.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Agrárszektor Konferencia 2021

  Agrártámogatási reform, pénzözön a vidékfejlesztésben, világpiaci árrobbanás, forradalmi agrárinnovációk, precíziós gazdálkodás, digitalizáció. 2 nap, 10+ órányi szakmai program, 70+ előadó