2022. augusztus 14. vasárnap Marcell

Hírek - Állat

Fontos változásra figyelmeztetik a magyar vadászokat: ezt nem árt tudni

A vadászatra jogosultaknak és a hivatásos vadászoknak - a vadászati hatóság által vezetett nyilvántartás mellett - az élelmiszerlánc-felügyeleti információs rendszerben (FELIR-ben) is szerepelniük kell. A vadászatra jogosultnak és a hivatásos vadásznak azonban a FELIR nyilvántartásba vételt nem kell kérelmezni: a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) hivatalból gondoskodik az ügyfelek közhiteles adatainak a FELIR-be való betöltéséről.
 
 

A hatályos jogszabályok értelmében a vadászatra jogosultak és a hivatásos vadászok, a vadászati hatóság által vezetett nyilvántartás mellett, az élelmiszerlánc-felügyeleti információs rendszerben (FELIR) is szerepelnek – olvasható a Nébih oldalán. A vadászatra jogosultnak és a hivatásos vadásznak azonban a FELIR nyilvántartásba vételt nem kell kérelmezni: a Nébih az, aki gondoskodik az ügyfelek közhiteles adatainak a FELIR-be való betöltéséről. Ez által az érintettek közreműködése nélkül FELIR azonosító képződik számukra. A hatóság egy tájékoztatóban foglalta össze a FELIR azonosítóval kapcsolatos tudnivalókat.

A közhitelesség érdekében a törvény előírja, hogy az agrárágazati szereplők alapadatait a FELIR-ben kell kezelni. Az egyablakos ügyintézés elvének köszönhetően a vadászatra jogosultaknak és a hivatásos vadászoknak közvetlenül nem szükséges kérelmezniük a FELIR nyilvántartásba vételt, a FELIR azonosító kiadását. Az ő esetükben a korábbi gyakorlatnak megfelelően változatlanul elegendő a vadászati törvény szerinti nyilvántartásba vételi kötelezettségnek eleget tenni, amely egyúttal FELIR azonosító iránti kérelemnek is minősül. Amikor a hatóság rögzíti az adatbázisban a szükséges adatokat, a rendszer automatikusan FELIR azonosítót állít ki. A szereplők az adatbázisban a központi, közhiteles adataikkal jelennek meg, ezt igazolja a számukra kiállított FELIR azonosító. A FELIR azonosítóról és az adatbázissal kapcsolatos további tudnivalókról ezen az oldalon olvashatnak részletesebben.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Agrárszektor Konferencia 2022

  Az év legkiemelkedőbb agráreseménye a hazai szereplőknek!

  Sustainable World 2022

  Ismét jön a fenntarthatósági konferencia szeptember 6-án!