Ketyeg az óra: sokat bukhat az a gazda, aki ezt nem intézi el február 15-ig

Ketyeg az óra: sokat bukhat az a gazda, aki ezt nem intézi el február 15-ig

agrarszektor.hu
A Gazdálkodási Napló elektronikus feltöltésének határidejét két héttel meghosszabbította az Agrárminisztérium. Emellett január közepére egy nagyobb, a biztonságos benyújtást segítő informatikai rendszerfrissítési csomag várható. Az alábbi tájékoztató abban nyújt segítséget, hogy a gazdálkodók határidőre, támogatásvesztés kockázata nélkül és a követelményeknek megfelelően eleget tudjanak tenni e feladatuknak, valamint hogy tiszta képet nyújtson a kapcsolódó ellenőrzésekről.

HOLNAP JÖN AZ AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA 

Fenntarthatóság és innováció az agráriumban

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is! Még nem késő regisztrálni!

Az Agrárminisztérium két héttel, 2024. február 15-ig meghosszabbította a Gazdálkodási Napló elektronikus feltöltésének határidejét. A döntés oka az új rendszerben az elektronikus feltöltéssel kapcsolatos gyakorlati nehézségek kezeléséhez szükséges idő biztosítása volt - olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) oldalán. A felületen eddig már 3,1 millió hektárra vonatkozóan töltöttek fel a gazdálkodók sikeresen 2023-as adatokat.

Fontos tény, hogy az új idő támogatási időszak első évében a Gazdálkodási Napló bármilyen formában történő vezetéséhez, elektronikusan feltöltéséhez, valamint az elektronikus Gazdálkodási Napló (e-GN) részét képező e-permetezési napló tartalmi pontosságához kapcsolódnak szigorú jogkövetkezmények. Automatikus elutasítást vagy támogatáscsökkentést nem okoz önmagában a napló hibás kitöltése. Elutasítást, illetve támogatáscsökkentést kizárólag az okozhat, ha egyáltalán nem tölti fel a gazdálkodó a naplót, vagy amennyiben növényvédőszer használatát érintő kötelezettsége van, és azzal nem összeegyeztethető készítmények alkalmazása kerül dokumentálásra a Gazdálkodási Naplóban. Az érintett támogatási konstrukciók az Agro-ökológiai Program (továbbiakban: AÖP), az Agrár-környezetgazdálkodási támogatás (továbbiakban: AKG), az Ökológiai Gazdálkodás fenntartása (továbbiakban: ÖKO) és a Natura 2000 gyepterületek kompenzációs kifizetés (továbbiakban: Natura gyep).

 Azért különösen fontos az adattartalom pontossága, mert az uniós előírások miatt az AÖP egyes gyakorlatainál, valamint az AKG, ÖKO és Natura gyep támogatások tekintetében, ahol valamilyen növényvédőszer-korlátozás szerepel a feltételek között, a Magyar Államkincstárnak 100%-os adminisztratív keresztellenőrzést kell végeznie az e-GN részét képező e-permetezési naplókra. Az AÖP esetében a következő gyakorlatok érintettek: nem termelő tájképi elemek és területek kijelölése szántóterületeken, méhekre veszélyes szerek használati tilalma, forgatás nélküli talajművelés, biológiai ágensek alkalmazása.

Az e-GN benyújtásával kapcsolatban a felhasználók által tapasztalt technikai problémák elhárításán a Nébih informatikai fejlesztői folyamatosan dolgoznak. Jelenleg is készül egy nagyobb informatikai rendszerfrissítési csomag, ami az adatvesztési jelenséget hivatott megszüntetni. Ennek élesítése jövő hét szerdán (január 17.) várható. Erre való tekintettel döntött úgy a minisztérium, hogy az e-GN benyújtására nyitva álló időszakot két héttel - 2024. február 15-ig - meghosszabbítja.

Az e-GN feltöltésnél tapasztalt problémákkal kapcsolatban a NAK arra is szeretné felhívni a figyelmet, hogy a feltöltési problémák egy része származhat abból, ha a gazdálkodó nem olyan piaci szoftvert használ, ami élő, éles adatkapcsolattal rendelkezik a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felé. Az Agrárkamara épp ezért azt javasolta, hogy a gazdák ellenőrizzék a szolgáltatónál, hogy olyan szoftvert használnak, ami rendelkezik az éles rendszerhez hozzáféréssel. Amennyiben a működés során bármi hibajelenséget tapasztalnak, azt kérték a gazdálkodóktól, hogy ezt jelezzék a Nébih erre a célra rendszeresített elektronikus elérhetőségén.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 28. 06:03