Hamarosan minden juhost egy nyájba terelnek

agrarszektor.hu
Hosszas tárgyalások után megalakult egy olyan egyesület, amelynek kifejezett célja a kiskérődzők szakmaközi szervezetének létrehozása. Ez nemcsak az uniós kartellszabályok alóli mentességgel jár, hanem kényszerítő erőt is jelent az ágazat valamennyi szereplője számára. Egy ilyen sokszereplős szektorban eddig lehetetlen küldetésnek tűnt a közös érdek és a mindenkire érvényes játékszabályok megfogalmazása.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Zászlós Tibor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara alelnöke, egyben a Magyar Állattenyésztők Szövetségének elnöke kezdeményezésére megalakult a Juh és Kecske Ágazatért Egyesület, melynek célja egy szakmaközi szervezet létrehozása. Az egyeztetésekbe a Juh Terméktanács, a Magyar Juh- és Kecsketenyésztők Szövetsége és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Állattenyésztési és Beszállítóipari Osztálya kapcsolódott be. A három szervezet 2019. júliusában munkacsoportot állított fel, melynek vezetésére dr. Mezőszentgyörgyi Dávidot, míg tagjainak, dr. Jávor Andrást, Bögréné Bodrogi Gabriellát és ifj. Csomai Gézát kérte fel.

A Juh és Kecske Ágazat Szakmaközi Szervezet létrehozásra létrejött munkacsoport ülésein megállapodtak, hogy új egyesület létrehozását kezdeményezik annak érdekében, hogy az új divízió legyen az alapja az elismert szakmai szervezetnek. Ennek eredményeként a 79. OMÉK második napján megalakult a Juh és Kecske Ágazatért Egyesület, amely elnökévé dr. Mezőszentgyörgyi Dávidot választotta. A kezdeményezés egy évtizedek óta tartó problémát oldhat meg, ha sikerül végre létrehozni a kiskérődzők szakmaközi szervezetetét.

Mi az a szakmaközi szervezet?
- A szakmaközi szervezetnek az adott ágazat termelői, feldolgozói és forgalmazói is tagja lehetnek, vagyis az alaptermékre épülő teljes vertikális lánc. Ilyen például a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács. Lényeges, hogy a tagok az adott termék előállításának, feldolgozásának, illetve kereskedelmének jelentős arányát képviseljék.
- Célja a tagok termékei forgalmazásának koncentrálása és koordinálása, a termelés és a feldolgozás közös hozzáigazítása a piaci követelményekhez.
- Az agrárium szakmaközi szervezetire nem vonatkoznak az uniós kartellszabályok.
- A szervezet kérésére - korlátozott időtartamra - kötelezővé tehetők a szervezethez nem tartozó gazdasági szereplők számára a szervezeten belüli egyes megállapodások, döntések vagy összehangolt magatartások.
- A reprezentatív szakmaközi szervezet egyes piacszervezési intézkedései (pl. szabványos szerződésminták, forgalmazási szabályok) jogszabályban kihirdethetők.
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?