2021. május 12. szerda Pongrác

Hírek - Állat

Hamarosan minden juhost egy nyájba terelnek

Hosszas tárgyalások után megalakult egy olyan egyesület, amelynek kifejezett célja a kiskérődzők szakmaközi szervezetének létrehozása. Ez nemcsak az uniós kartellszabályok alóli mentességgel jár, hanem kényszerítő erőt is jelent az ágazat valamennyi szereplője számára. Egy ilyen sokszereplős szektorban eddig lehetetlen küldetésnek tűnt a közös érdek és a mindenkire érvényes játékszabályok megfogalmazása.
 
 

Zászlós Tibor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara alelnöke, egyben a Magyar Állattenyésztők Szövetségének elnöke kezdeményezésére megalakult a Juh és Kecske Ágazatért Egyesület, melynek célja egy szakmaközi szervezet létrehozása. Az egyeztetésekbe a Juh Terméktanács, a Magyar Juh- és Kecsketenyésztők Szövetsége és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Állattenyésztési és Beszállítóipari Osztálya kapcsolódott be. A három szervezet 2019. júliusában munkacsoportot állított fel, melynek vezetésére dr. Mezőszentgyörgyi Dávidot, míg tagjainak, dr. Jávor Andrást, Bögréné Bodrogi Gabriellát és ifj. Csomai Gézát kérte fel.

A Juh és Kecske Ágazat Szakmaközi Szervezet létrehozásra létrejött munkacsoport ülésein megállapodtak, hogy új egyesület létrehozását kezdeményezik annak érdekében, hogy az új divízió legyen az alapja az elismert szakmai szervezetnek. Ennek eredményeként a 79. OMÉK második napján megalakult a Juh és Kecske Ágazatért Egyesület, amely elnökévé dr. Mezőszentgyörgyi Dávidot választotta. A kezdeményezés egy évtizedek óta tartó problémát oldhat meg, ha sikerül végre létrehozni a kiskérődzők szakmaközi szervezetetét.

Mi az a szakmaközi szervezet?
- A szakmaközi szervezetnek az adott ágazat termelői, feldolgozói és forgalmazói is tagja lehetnek, vagyis az alaptermékre épülő teljes vertikális lánc. Ilyen például a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács. Lényeges, hogy a tagok az adott termék előállításának, feldolgozásának, illetve kereskedelmének jelentős arányát képviseljék.
- Célja a tagok termékei forgalmazásának koncentrálása és koordinálása, a termelés és a feldolgozás közös hozzáigazítása a piaci követelményekhez.
- Az agrárium szakmaközi szervezetire nem vonatkoznak az uniós kartellszabályok.
- A szervezet kérésére – korlátozott időtartamra – kötelezővé tehetők a szervezethez nem tartozó gazdasági szereplők számára a szervezeten belüli egyes megállapodások, döntések vagy összehangolt magatartások.
- A reprezentatív szakmaközi szervezet egyes piacszervezési intézkedései (pl. szabványos szerződésminták, forgalmazási szabályok) jogszabályban kihirdethetők.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu