2020. július 2. csütörtök Ottó

Hírek - Állat

Horror összeget ajánlott fel a híres milliárdos a pusztító kártevők elleni védekezésre

10 millió dollárral támogatta közös alapítványán keresztül Bill és Melinda Gates az egyre aggasztóbb méreteket öltő kelet-afrikai sáskajárás elleni védekezést. A milliárdos korábban a koronavírus ellen 100 millió dollárt ajánlott fel. A Bill & Melinda Gates Foundation az összeget az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) ajánlotta fel.
 
 

A FAO főigazgatója, Csü Tung-jü üdvözölte a nagylelkű felajánlást. A FAO néhány hete még csak 76 millió dollárra becsülte az egyre fenyegetőbb rovarinvázió elleni védekezés költségeit, ám ez az összeg mostanra 138 millió dollárra nőtt. Sajnálatos módon ebből mostanáig mindössze 33 millió dollár gyűlt össze, olvasható a FAO oldalán.

Március 3-án rendezi meg Agrárium 2020 című évindító konferenciáját Kecskeméten a Portfolio Csoport. A konferencia a gyakorlatias szempontokat figyelembe véve ad választ a gazdasági döntéseknél felmerülő fontos kérdésekre. Ha tájékozott akar lenni az új évben, ne hagyja ki az Agrárium 2020 konferenciát március 3-án Kecskeméten!

A világszerte egyre terjedő, egyre súlyosabb károkat okozó koronavírus mellett ugyanis az Afrikában tomboló sáskajárás kezd igazán aggasztóvá válni. Az egyiptomi vándorsáskák (Schistocerca gregaria) már most az elmúlt 25 év legsúlyosabb pusztítását okozták Etiópiában és Szomáliában, míg Kenyában 70 éve nem tapasztaltak ilyen mértékű inváziót. A FAO sáskafigyelője szerint Dzsibuti és Eritrea is érintettek, a sáskarajok már elérték Dél-Szudán, Uganda, Tanzánia, sőt, Irán területét is.

Csü Tung-jü szerint a helyzet már most különösen aggasztó, a következő néhány hét során pedig kritikus fontosságú, hogy el tudnak-e indítani egy átfogó bekerítési és feltartóztatási hadműveletet. A főigazgató szerint az invázió nemcsak az emberek megélhetését, de az élelmiszerbiztonságot is fenyegeti, ráadásul egy olyan térségben, amely élelmiszerbiztonsági szempontból amúgy is gyenge lábakon áll.

A vándorsáska a legpusztítóbb növényi kártevő a világon, már az egy négyzetkilométer területet lefedő, kis egyedszámú csoport is képes egy nap alatt annyi élelmet felzabálni, amennyit 35 ezer fogyasztana el. Az egyiptomi vándorsáska megfelelő időjárási körülmények mellett képes gyorsan elszaporodni, így az elmúlt évek időjárási viszonyait figyelembe véve a következő hat hónapban akár ötszázszorosára is nőhet a kártevő populációja. A legelők és szántók viszont már most jelentős károkat szenvedtek Észak-Afrikában, de a következmények az egész térségre súlyosak lehetnek, ahol a mezőgazdaság és állattartás jelenti a túlélést emberek millióinak.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu