ENSZ-szakértő: az agrártermékek fele odavész ebben az országban

ENSZ-szakértő: az agrártermékek fele odavész ebben az országban

agrarszektor.hu
Ibrahim Ishaka, az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) élelmezési rendszer- és táplálkozási szakértője szerint Nigéria mezőgazdasági termékeinek mintegy 50 százalékát elveszíti az élelmiszer-ellátási láncban - írja az Arise.tv.

Legyen Ön is Extra Early Bird | Agrárszektor 2025 konferencia

Szerezze meg jegyét most még Extra Early Bird áron a december 3-4. között megrendezésre kerülő siófoki Agrárszektor 2025 konferenciára, az év egyik legrangosabb agrárszakmai eseményére.

A konferencia értékelést ad az agrárium helyzetéről, egyúttal pedig felvázolja az ágazat előtt álló rövid- és hosszú távú fejlesztési és kitörési lehetőségeket, illetve bemutatja a vállalkozások üzleti döntéseihez szükséges mértékadó prognózisokat.

Ishaka ezt a Nigériai Hírügynökségnek (NAN) adott interjújában árulta el a FAO által szombaton Yolában szervezett képzés keretein belül. Elmondta, hogy az élelmiszer-pazarlás jelentős kihívást jelent Nigéria mezőgazdasági ágazatának, és széles körű hatást gyakorol az élelmezésbiztonságra, a gazdasági növekedésre és a környezeti fenntarthatóságra. Mint fogalmazott:

E kihívások közé tartoznak a technológiai akadályok, a nem hatékony betakarítási technikák, a kártevőfertőzés és a modern mezőgazdasági eszközökhöz való hozzáférés hiánya, amelyek mind hozzájárulnak a betakarítás során keletkező veszteségekhez, amelyeket nagyban befolyásol a fogyasztói magatartás.

EZ IS ÉRDEKELHET

A rossz infrastruktúra is hibás

Kiemelte továbbá a betakarítás utáni veszteségekhez hozzájáruló egyéb tényezőket, mint például a nem megfelelő tároló létesítmények, a rossz kezelési gyakorlatok és az elégtelen szállítási infrastruktúra. Ezek a problémák különösen az olyan romlandó árukat érintik, mint a gyümölcsök és zöldségek.

"Ezek a tényezők jelentős veszteségeket eredményeznek, különösen az olyan romlandó áruk esetében, mint a gyümölcsök és zöldségek" - jegyezte meg. Ishaka hozzátette, hogy a nem hatékony élelmiszer-feldolgozási módszerek, a nem megfelelő csomagolás, a nem megfelelő tárolás és az egészségtelen fogyasztási szokások tovább rontják az élelmiszer-pazarlás helyzetét.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
EZT OLVASTAD MÁR?