Illegális állatgyógyszer-árust buktatott le a hatóság: ki nem találnád, miket találtak

Illegális állatgyógyszer-árust buktatott le a hatóság: ki nem találnád, miket találtak

agrarszektor.hu
Interneten állatgyógyászati terméket hirdető magánszemélynél tartottak próbavásárlást a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei január végén. Az akció során - a 185 ezer forint összértékű vásárlást követően - valamennyi, a kínálatban fellelhető állatgyógyászati készítménnyel kapcsolatban intézkedtek a Nébih ellenőrei. A hirdető, többek közt, sem a készítmények forgalmazásához szükséges engedélyekkel, sem az előírt végzettséggel nem rendelkezett, de a meghirdetett termékeknek sem volt magyarországi forgalomba hozatali engedélye.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Pest megyében egy magánszemély online hirdetésére reagálva végeztek próbavásárlást mintegy 185 ezer forint értékben a Nébih szakemberei. A hirdető Magyarországon nem engedélyezett állatgyógyászati készítményeket kínált eladásra. A Nébih szakemberei végül mind a "vásárolt", mind a próbavásárlást követő hatósági ellenőrzés során talált termékeket hatósági zár alá vették - derült ki a hatóság közleményéből. A Nébih fontosnak tartja hangsúlyozni, hogy vényköteles állatgyógyászati készítményeket csak a jogszabályban előírtak szerint - engedély birtokában, megfelelő végzettséggel, naprakész nyilvántartások mellett - és kizárólag üzletben lehet forgalmazni.

A próbavásárlás során átadott állatgyógyászati termékek magyarországi forgalomba hozatali engedéllyel nem rendelkeztek. Jelölésük sem felelt meg a hatályos jogszabályi előírásoknak, magyar nyelvű címkéjük és használati utasításuk nem volt, továbbá azok eredetét sem tudta hitelt érdemlően igazolni a hirdető. A próbavásárlást követő hatósági ellenőrzés során a szakemberek további jogsértő állatgyógyászati készítményeket is találtak.

A Nébih ellenőrei elrendelték az érintett terméktételek azonnali hatállyal történő forgalomból való kivonását, forgalomba hozatalának és felhasználásának tilalmát. Az ellenőrzés során fellelt valamennyi állatgyógyászati terméket hatósági zár alá vették, megsemmisítésük hatósági felügyelet mellett történik.

A Nébih az állatgyógyászati készítmények interneten történő hirdetéseit is figyelemmel kíséri és felhívja a figyelmet, hogy az illegális, illetve ismeretlen forrásból származó, valamint a megfelelő szakértelem hiányában alkalmazott készítmények komoly kockázatot jelentenek. Ilyen készítmények felhasználása károsíthatja az állatállomány egészségét, esetlegesen az élelmiszerláncba kerülve a fogyasztók egészségére is veszély jelenthet. A hatóság kéri az állattartókat, hogy amennyiben illegális forgalmazást észlelnek, jelezzék a Nébih Zöldszámán (06-80/263-244) vagy a zoldszam@nebih.gov.hu e-mail címen! Az illegális állatgyógyszer-árus ellen az eljárás és a bírság megállapítása folyamatban van. A jogsértő vállalkozások adatai az alábbi listán érhetőek el.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 20. 06:02