Itt a vége: visszavonják ezeknek az állatgyógyászati termékeknek az engedélyeit

Itt a vége: visszavonják ezeknek az állatgyógyászati termékeknek az engedélyeit

agrarszektor.hu
Magyarországon is visszavonják az élelmiszertermelő állatok esetében szájon át alkalmazandó, cink-oxidot tartalmazó állatgyógyászati készítmények nemzeti forgalomba hozatali engedélyeit. Az intézkedést elsősorban az antimikrobiális rezisztencia elősegítésének kockázata, valamint a cink-oxid által okozott jelentős környezetterhelés indokolja.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Magyarországon is visszavonják a cink-oxidot tartalmazó állatgyógyászati készítmények engedélyeit - olvasható a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) oldalán. A Nébih hazánkban 2022. június 26-ával törli a szóban forgó készítmények engedélyeit. A lépést a 2001/82/EK európai parlamenti és tanácsi irányelv 35. cikke, valamint a C(2017) 4529 final számú, 2017. június 26-i bizottsági végrehajtási határozat alapozta meg. A részletes indoklás szerint többek között:

  • A rendelkezésre álló adatok alapján nem bizonyított a cink-oxidot tartalmazó állatgyógyászati készítmények hatékonysága a malacok elválasztás utáni hasmenésének gyógykezelésében.
  • A cink-oxid alkalmazásával kapcsolatosan fennáll az antimikrobiális rezisztencia társszelekciójának kockázata.
  • A cinktartalmú állatgyógyászati készítmények hosszú távú használata folyamatos nettó cinkbevitelt eredményez a környezetben, és a cink talajban vagy felszíni vizekben történő felhalmozódása jelentős környezeti kockázat. Ezt a kockázatot a tapasztalatok szerint nem lehet kontrollálni a készítmények használati utasításában szereplő kockázatcsökkentő intézkedésekkel.

Jön az agrárium csúcseseménye, az Agrárszektor Konferencia!

December 9-10-én rendezi meg a Portfolio Csoport az Agrárszektor Konferenciát, amely ma a hazai agrárium csúcseseményének számít. A kétnapos rendezvény napirendre tűzi azokat a legaktuálisabb és legforróbb témákat, amelyek döntően befolyásolják az agrárgazdasági szereplők üzleti-gazdálkodási tevékenységének eredményességét. A konferencia egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről, emellett napirendre veszi a legfontosabb szabályozási változásokat is. A résztvevőknek lehetőségük nyílik networkingre és kapcsolatépítésre is, és az esemény színvonalát rangos szakmai díjátadó is emeli. Ne hagyja ki az év egyik legfontosabb agráreseményét, jöjjön el a Portfolio Agrárszektor Konferenciára december 9-10-én.

Az Állatgyógyászati Készítmények Bizottságának (CVMP) megítélése szerint a készítmények alkalmazásából eredő környezeti és egyéb kockázatok felülmúlják a cink-oxid előnyös hatásait a malacoknál jelentkező választás utáni hasmenés kialakulásának megelőzésében. A tudományos eredmények alapján, az országos főállatorvos egyedi utasítása szerint, a Nébih 2022. június 26-án törli az alábbi készítmények forgalomba hozatali engedélyét:

  • Zincopremix 1000 mg/g gyógypremix sertések számára A.U.V. (engedélyes: Andrés Pintaluba S.A., tkvi szám: 2969/1/11 MgSzH ÁTI)
  • Gutal 1000 mg/g gyógypremix malacok számára A.U.V. (engedélyes: Huvepharma N.V., tkvi szám: 3704/1-2/15 NÉBIH ÁTI)
  • Zintestin Forte 1000 mg/g gyógypremix sertések részére A.U.V. (engedélyes: Dunavet-B Zrt., tkvi szám: 2063/1/06 ÁOGYTI)

2022. június 26-tól tehát a fenti készítményeket tilos forgalomba hozni, illetve a forgalmazott tételeket a forgalomból ki kell vonni. Ugyancsak 2022. június 26-tól tilos a fenti készítményeket tartalmazó gyógyszeres takarmányok előállítása és forgalomba hozatala. Az állattartó telepeken az érintett, még határidő előtt vásárolt gyógyszeres takarmányok a bekeverést követő lejárati idejük végéig használhatók fel. Ez a fentebb megjelölt Zincopremix és Gutal készítményeknél 3 hónapot, míg a Zintestin Forte esetében 1 hónapot jelent.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 16. 05:58